Plan: | Binnenstad - Partiële herziening Botterloods Havendijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00316-0002 |
Buitenwerkzaamheden bij de Botterloods
Het bestemmingsplan Binnenstad - Havendijk is op 13 september 2018 vastgesteld en onherroepelijk geworden. Dit bestemmingsplan maakte het onder andere mogelijk om de Vischafslag met Botterloods en -lift te bouwen tussen de molen en de ophaalbrug. Op 19 juni 2023 heeft de gemeente een overeenkomst over grondruil gesloten met de Stichting Vischafslag Harderwijk. Deze grondruil was wenselijk om een aantal redenen:
Hierdoor moeten de regels en de verbeelding van dit bestemmingsplan op enkele onderdelen worden aangepast.
Wijzigingen Regels
Deze aanpassing gaat alleen over de werkzaamheden van de Botterloods.
Aan de voorzijde van de Botterloods (tussen entree loods en voetgangersbrug Vissershaven) bevindt zicht een pleinachtige ruimte waar een botter kan worden gestald en waar ook werkzaamheden aan de eigen botters uitgevoerd kunnen worden. De voorwaardelijke verplichting in de planregels wordt aangepast, zodat buitenwerkzaamheden -onder voorwaarden- worden toegestaan.
Wijziging Verbeelding
Door een grondruil tussen de gemeente en de Stichting Vischafslag Harderwijk vindt er een kleine wijziging plaats tussen de bestemmingen "Verkeer", "Recreatie - Dagrecreatie 1" en "Water". Het voetpad naar de ophaalbrug is inmiddels al gerealiseerd. En omdat de botterlift is verplaatst van de Vissershaven naar deels op het eigen terrein moet de bestemming water worden vergroot.
Wat is een bestemmingsplan?
Het bestemmingsplan is een bijzonder plan. Iedereen moet zich namelijk houden aan wat er in het plan staat opgeschreven. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast. Het bestemmingsplan geeft aan wat er op een stuk grond wel of niet mag. Het zegt hoeveel er op de grond mag worden gebouwd en waarvoor de grond mag worden gebruikt. Bijvoorbeeld mag er een winkel of een bedrijf komen of mag er alleen worden gewoond op het perceel. Als er een vergunning nodig is om iets te bouwen, dan wordt in het bestemmingsplan gekeken of dat mag.
Bestaand bestemmingsplan wijzigt op klein onderdeel en blijft gelden
Dit bestemmingsplan is een gedeeltelijke wijziging van het bestemmingsplan Binnenstad - Havendijk dat op 13 september 2018 is vastgesteld en onherroepelijk is geworden.
Deze wijziging van het bestemmingsplan regelt alleen de in dit bestemmingsplan specifiek opgenomen wijzigingen. Verder wijzigt er niets aan de bouw- en gebruiksmogelijkheden. Het bestemmingsplan Binnenstad - Havendijk blijft dan ook nog gelden samen met dit plan.
Het plangebied betreft alleen het perceel Havendijk 13 waarop de Vischafslag en de botterloods zijn gevestigd. De te wijzigen bestemmingen van de gronden zijn in kleur aangegeven. De plangrens is om het hele perceel gelegd, omdat de voorwaarden van de voorwaardelijke verplichting worden aangepast en die gelden voor het hele perceel.
Het analoge en digitale bestemmingsplan "Binnenstad - Partiële herziening Botterloods Havendijk"
Het bestemmingsplan "Binnenstad - Partiële herziening Botterloods Havendijk" heeft als IMRO-idn NL.IMRO.0243.BP00316-0002 en bestaat uit een gml-bestand, regels en een toelichting. Het gml-bestand kent een analoge en digitale verbeelding. De analoge versie van het plan is een boekje met kaarten (PDF of papier). De digitale versie is nu nog online te raadplegen via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl en na de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 via het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet).
Wat is een toelichting, planregels of verbeelding?
De verbeelding en de regels vormen samen het juridische deel van het bestemmingsplan dat voor iedereen geldt. Op de verbeelding is de bestemming van de grond en de gebouwen op het perceel aangegeven. Aan deze bestemming zijn regels gekoppeld. De regels en de verbeelding moeten dan ook samen worden gelezen. Als er een verschil bestaat tussen de papieren kaart en de online verbeelding, dan geldt de online verbeelding.
De toelichting van dit bestemmingsplan geeft aan waarom het perceel deze bestemming heeft gekregen en laat zien welke onderzoeken zijn gedaan. Als er onduidelijkheden over regels en of de verbeelding zijn, dan kan de toelichting uitleggen wat er precies is bedoeld en waarom het zo is geregeld.
De toelichting van het bestemmingsplan "Binnenstad - Partiële herziening Botterloods Havendijk" bestaat uit verschillende hoofdstukken. In hoofdstuk 1 wordt kort uitgelegd waarom dit bestemmingsplan is gemaakt en over welk gebied het precies gaat. Hoofdstuk 2 beschrijft de bestaande en toekomstige situatie. In de hoofdstukken 3 en 4 wordt verteld waarom er niet uitvoerig op beleid is ingegaan en waarom er alleen een akoestisch onderzoek is gedaan voor dit bestemmingsplan. Hoofdstuk 5 gaat in op de juridische regels die gelden voor het perceel. Tot slot wordt in de hoofdstukken 6 en 7 ingegaan op de uitvoerbaarheid van het plan en het proces van inspraak en overleg over dit bestemmingsplan.
Bestaande situatie
In de onderstaande afbeelding zijn de Botterloods, de Vischafslag en de botterlift duidelijk te zien. De werkzaamheden aan de botters zouden volgens het nu geldende bestemmingsplan alleen binnen het pand mogen plaatsvinden met gesloten deuren. In de praktijk is dit tot nu toe niet altijd het geval geweest. Soms is er namelijk onvoorzien onderhoud of reparatie nodig. In dat geval moet een botter een extra keer uit het water gehaald worden. Het kan dan voorkomen dat er al een botter in de loods is gestald, waardoor de calamiteit op het buitenterrein aan de voorzijde van de loods verholpen moet worden. Dit is het terrein tussen de Botterloods, botterlift en voetpad.
Omdat er nu nog geen woningen tegenover de Botterloods zijn gerealiseerd, levert dit nu nog geen eventuele geluidsoverlast op. Uit ervaring blijkt juist dat deze werkzaamheden aan de botters buiten of met open deuren juist toeschouwers aantrekt. Dit komt de publieke beleving van de botterstichting en Vischafslag juist ten goede.
Nieuwe situatie
Het nieuwe voetpad naar de ophaalbrug is inmiddels gerealiseerd. Ook de botterlift is al verplaatst vanuit de Vissershaven naar het terrein van de Botterloods. Aan de noordzijde van de Botterloods zal in de toekomst een pleintje worden gerealiseerd waarop een botter kan worden gestald. Deze botter ligt daar alleen tentoongesteld en er mogen geen werkzaamheden aan worden verricht.
In onderstaande afbeelding is aangegeven welke gronden van de gemeente zijn geruild met de Stichting Vischafslag. De rood gearceerde gronden zijn van de Stichting naar de gemeente gegaan en de groen gearceerde van de gemeente naar de Stichting. Ook is de strook water aangegeven waarop het recht van opstal vervalt. Dit was de locatie waar voorheen de botterlift lag.
Wijziging Verbeelding
Door een grondruil tussen de gemeente en de Stichting Vischafslag Harderwijk vindt er een kleine wijziging plaats tussen de bestemmingen "Verkeer", "Recreatie - Dagrecreatie 1" en "Water". Het voetpad naar de ophaalbrug is inmiddels al gerealiseerd en wijzigt naar de bestemming "Verkeer". En omdat de botterlift is verplaatst van de Vissershaven naar deels op het eigen terrein moet de bestemming water worden vergroot. Aan de noordzijde van de Botterloods wijzigt de bestemming van "Verkeer" naar "Recreatie - Dagrecreatie 1". De stalling van de botter op het nog te realiseren pleintje wordt als een kunstwerk in de openbare ruimte gezien en past binnen de bestemming "Verkeer" of "Wonen".
Wijzigingen Regels
Om enige buitenwerkzaamheden bij de Botterloods toe te kunnen staan moeten de regels worden gewijzigd. In artikel 3.3.2 is namelijk een voorwaardelijke verplichting opgenomen, waarin is bepaald dat het gebruik van de Botterloods conform de bestemming alleen dan is toegestaan, indien luidruchtige activiteiten inpandig plaatsvinden en indien ramen en deuren gesloten blijven bij luidruchtige activiteiten.
Met behulp van een akoestisch onderzoek is bepaald welke werkzaamheden wel of juist niet buiten uitgevoerd kunnen worden en de duur daarvan. Zie ook hoofdstuk 4 waar uitgebreid ingegaan wordt op dit akoestisch onderzoek.
Het (inter)nationale en provinciale beleid is beschreven in verschillende nota's over de ruimtelijke ordening en ook in verschillende structuurvisies. Een "doorzetting" van dit beleid vindt veelal plaats in verschillende gemeentelijke en provinciale uitwerkingsnota's, beleidsplannen en bestemmingsplannen. Ook binnen de gemeente Harderwijk is dit het geval. Het beleid zoals dat door de hogere overheden wordt voorgestaan, is veelal van een andere schaal en aard dan de schaal die noodzakelijk is voor het opstellen van een (kleinschalig) bestemmingsplan.
Daarnaast wordt het planologisch kader voor deze partiële herziening gevormd door het huidige bestemmingsplan "Binnenstad - Havendijk" dat op 13 september 2018 door de gemeenteraad is vastgesteld en onherroepelijk is geworden. In de toelichting van dat bestemmingsplan is in hoofdstuk 3 uitvoerig ingegaan op relevant nationaal, provinciaal, regionaal en gemeentelijk beleid. De desbetreffende informatie behoeft geen aanvulling.
Bestemmingsplan "Binnenstad - Havendijk" is met de daarbij behorende toelichting digitaal raadpleegbaar op de website www.ruimtelijkeplannen.nl en na de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 via het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet).
Als gevolg van artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening moet onderzoek worden verricht naar relevante feiten en af te wegen belangen (artikel 3.2. Algemene wet bestuursrecht).
In de toelichting van het bestemmingsplan "Binnenstad - Havendijk" is in hoofdstuk 5 uitgebreid ingegaan op relevante onderzoeksonderdelen, zoals molenbiotoop, ecologie, milieuaspecten, kabels en leidingen, verkeer en parkeren en explosieven. Deze informatie -met uitzonderig van geluidhinder- hoeft voor de voorliggende wijzigingen in dit bestemmingsplan niet te worden aangevuld. Om eventuele geluidsoverlast van buitenwerkzaamheden op toekomstige woningen in beeld te brengen, is een akoestisch onderzoek uitgevoerd. De onderzoeksresultaten zijn opgenomen in bijlage 1 van deze toelichting.
Bestemmingsplan "Binnenstad - Havendijk" is met de toelichting die erbij hoort online in te zien op de website www.ruimtelijkeplannen.nl en na de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 via het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet).
Akoestisch onderzoek buitenwerkzaamheden Botterloods Harderwijk
Op 31 oktober 2023 is er door Tauw akoestisch onderzoek uitgevoerd (zie bijlage 1). Doel van het onderzoek is om na te gaan onder welke voorwaarden lawaaiige activiteiten buiten uitgevoerd kunnen worden, waarbij tevens rekening gehouden wordt met bestaande en nieuw geplande woningbouw in de omgeving (plan Waterfront-Zuid-Stadswerven en De Kades).
Het onderzoek is gebaseerd op een inventarisatie van de bedrijfsvoering, metingen ter plekke, literatuurgegevens en Tauw-expertise. Aan de hand van de verkregen gegevens is een akoestisch rekenmodel vervaardigd waarmee de geluidsniveaus zijn berekend. De geluidsniveaus ten gevolge van de inrichting zijn bepaald conform de ‘Handleiding meten en rekenen industrielawaai 1999’. De berekende geluidsniveaus zijn getoetst aan de grenswaarden uit het Activiteitenbesluit.
Op basis van het onderzoek blijkt dat de geluidbelastingen ten gevolge van de werkzaamheden in en bij de Botterloods geen belemmering vormen voor het woon- en leefklimaat ter plaatse van de nieuwe woningen. Daarbij dienen wel de volgende randvoorwaarden in acht te worden genomen:
De werkzaamheden aan de botters worden door vrijwilligers verricht. Met het vastleggen van twee doordeweeksedagen is er flexibiliteit mogelijk in de dagen waarop er gewerkt wordt. Nu zijn dat nog vaste dagen, maar wellicht in de toekomst zouden die dagen kunnen wijzigen naar een andere dag. Het is dan wel belangrijk om richting bewoners duidelijkheid te geven op welke dagen er wordt gewerkt en wanneer die dagen wijzigen.
Deze gedeeltelijke wijziging van het bestemmingsplan "Binnenstad - Havendijk" bestaat uit een verbeelding, planregels en een toelichting.
De voorwaardelijke verplichting in de planregels wordt door dit bestemmingsplan aangepast. Buitenwerkzaamheden worden onder voorwaarden mogelijk gemaakt. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan dan vormen zij geen belemmering voor het woon- en leefklimaat ter plaatse van de nieuwe woningen. Werkzaamheden die wel geluidoverlast veroorzaken, zoals elektrisch schaven en machinaal cirkelzagen moeten altijd binnen plaatsvinden en met gesloten deuren.
Verder wijzigt er niets aan de bouw- en gebruiksmogelijkheden. Op de verbeelding zijn de bestemmingen "Verkeer", "Recreatie - Dagrecreatie 1" en "Water" aan de grondruil aangepast en op kleine punten gewijzigd.
Voor de Botterloods gelden dus de toelichting en de regels van het bestemmingsplan "Binnenstad - Havendijk" en dit bestemmingsplan. Ze moeten altijd samen worden gelezen om te weten wat er op dit perceel allemaal mag.
In de regels van dit bestemmingsplan staat deze samenhang in artikel 3 'Overige regels' duidelijk beschreven.
Volgens afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening moet de gemeente kosten terugvragen die tot de grondexploitatie horen als het bestemmingsplan een bouwplan mogelijk maakt zoals in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) wordt beschreven.
Dit bestemmingsplan regelt uitsluitend het wijzigen van bestemmingen en wijzigingen in de planregels. Er wordt geen nieuw bouwplan mogelijk gemaakt. Voor de rest blijft het bestaande bestemmingsplan gelden. Het bestemmingsplan maakt dus geen bouwplan zoals bedoeld in artikel 6.12 Wro mogelijk. Daarom hoeft geen exploitatieplan vastgesteld te worden.
De kosten van het maken van dit bestemmingsplan maken onderdeel uit van de grondexploitatie Waterfront. Op grond hiervan is de financiële haalbaarheid van dit plan verzekerd.
Volgens de Inspraakverordening Harderwijk 2007 mag de gemeenteraad zelf beslissen wanneer er wel of geen inspraakmogelijkheid wordt gegeven bij het maken van gemeentelijk beleid. Dit betekent dat ook over een bestemmingsplan een besluit moet worden genomen of er wel of geen inspraakmogelijkheid is. Omdat dit bestemmingsplan uitsluitend een kleine wijziging van de regels en de verbeelding omvat, hoeft er geen inspraak te worden gehouden.
Bij het maken van een bestemmingsplan moet volgens artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening worden overlegd met partijen die belangen hebben bij dit bestemmingsplan. Dit kan bijvoorbeeld een andere gemeente of waterschap zijn, maar ook bedrijven, verenigingen of andere organisaties.
Het voorontwerpbestemmingsplan "Binnenstad - Partiële herziening Botterloods Havendijk" wordt niet naar overlegpartners gestuurd. Het bestemmingsplan is slechts een kleine wijziging ten opzichte van het op 13 september 2018 vastgestelde bestemmingsplan. Er is ook geen sprake van provinciaal of waterschapsbelang. Bovendien zijn de afspraken over de werkzaamheden in goed overleg met de Botterstichting/Stichting Vischafslag opgesteld.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft met ingang van 19 december 2023 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.