Plan: | Chw Open Club (Omgevingsplan) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00248-0003 |
De gemeente Harderwijk heeft vier sportclusters: Hierden, Strokel, Parkweg en Slingerbos. Het doel is om van deze sportclusters zogenaamde "open clubs" of open sportparken te maken. Dit is opgenomen in de "Beleidsnota Sport en bewegen 2018-2021". Een open club heeft een bredere functie dan alleen sport. De gemeente ziet ze als hotspots van vitaliteit en activiteit. Met allerlei activiteiten rond sport en beweging, maar ook op het gebied van welzijn, gezonde leefstijl en onderwijs, waardoor iedereen kan meedoen in Harderwijk. Liefst in samenwerking met andere partijen. Zodat nog meer mensen actief zijn in Harderwijk en er meer 'reuring' ontstaat op de sportclusters, met name overdag.
In de nu geldende bestemmingsplannen mogen de sportterreinen alleen gebruikt worden voor sport. De mogelijkheden van de open club passen hier niet binnen. Een aanpassing van de bestemmingsplannen is nodig om van de sportclusters een open club te kunnen maken.
Dit omgevingsplan zorgt voor deze aanpassing. Naast sportactiviteiten, komt er op de terreinen nu ruimte om allerlei maatschappelijke activiteiten te organiseren die raken aan beweging en vitaliteit. Denk aan activiteiten en functies op vlak van gezondheid, zorg, onderwijs en welzijn. Die activiteiten hoeven niet allemaal met sport en bewegen te maken te hebben, al blijft dat wel de hoofdactiviteit. En ontstaat meer flexibiliteit en ruimte om te bouwen.
Voor dit plan is gebruik gemaakt van de Crisis- en herstelwet, afgekort Chw. Strikt genomen is dit nog een bestemmingsplan, maar we noemen het alvast omgevingsplan. Daarom staat in de titel van het plan 'Chw' en staat 'omgevingsplan' tussen haakjes.
Voor dit omgevingsplan is onderstaande afbeelding gemaakt die de open club in één oogopslag weergeeft.
Het omgevingsplan bestaat uit een toelichting, planregels en plankaart. In de toelichting staat uitleg over het plan. De planregels en plankaart vormen samen het juridische deel van het plan. De officiële naam voor plankaart is overigens 'verbeelding', maar voor het gemak wordt in deze toelichting 'plankaart' gebruikt.
De toelichting bestaat uit 5 hoofdstukken:
Harderwijk heeft vier sportclusters: Parkweg, Hierden, Slingerbos en Strokel. In de afbeelding hieronder is de ligging van de sportclusters binnen de gemeente aangegeven.
Ligging sportclusters in de gemeente
De vier sportclusters krijgen de mogelijkheid zich te ontwikkelen naar open clubs. Dit is opgenomen in de "Beleidsnota Sport en bewegen 2018-2021". Elk sportcluster heeft zijn eigen wensen, ambities en kracht. Dit heeft o.a. te maken met het sportaanbod, maar ook met de locatie van het sportpark. Daarnaast is er een gedeelde ambitie waarbinnen alle sportclusters werken, namelijk het bevorderen van de vitaliteit van alle inwoners van 0-99 jaar.
In de nu geldende bestemmingsplannen mogen de sportclusters alleen gebruikt worden voor sport. De mogelijkheden van de open club passen hier niet binnen. Een aanpassing van de bestemmingsplannen is nodig om van de sportclusters een open club te kunnen maken. Daarnaast zijn meer bouwmogelijkheden opgenomen danwel is er meer flexibiliteit aangebracht waar gebouwd kan worden. Dus voor het aanpassen van zowel gebruiksmogelijkheden als bouwmogelijkheden is dit omgevingsplan opgesteld.
Bestemmingsplan en omgevingsplan
De termen omgevingsplan en bestemmingsplan worden hierboven door elkaar gebruikt. Dat zit zo.
We werken nu nog met bestemmingsplannen, maar op 1 januari 2022 gaat de nieuwe Omgevingswet in. Als de Omgevingswet ingaat, moeten alle ruimtelijke plannen die nu in bestemmingsplannen zijn vastgelegd, omgezet worden naar één integraal omgevingsplan voor heel Harderwijk. Daarin komen alle regels op het gebied van bijvoorbeeld milieu, natuur en bouwen samen, maar ook worden andere onderwerpen betrokken die meer indirect met de fysieke leefomgeving te maken hebben. Gedacht kan worden aan gezondheid, ontmoeting en economie. Alle ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving - of het nu om gebouwen, pleinen, wegen, water, weilanden of (sport)parken gaat - moeten dan in samenhang, digitaal en samen met Harderwijkers opgepakt worden.
Als voorbereiding op het omgevingsplan voor heel Harderwijk, wordt er nu voor de vier sportclusters een omgevingsplan gemaakt. Hierin staan de regels voor Parkweg, Strokel, Hierden en Slingerbos. Deze regels gelden voor alle vier de locaties en bieden houvast en flexibiliteit voor het gebruik van de ontwikkelingen die daar de komende jaren plaatsvinden. Bij deze regels is rekening gehouden met de ligging van de sportclusters. Voor een sportcomplex dat naast een Natura 2000 gebied ligt (Strokel), gelden bijvoorbeeld andere mogelijkheden dan voor een sportcomplex dat naast de snelweg ligt (Slingerbos).
Crisis- en herstelwet
Voor dit plan is gebruik gemaakt van de Crisis- en herstelwet, afgekort Chw. De Chw geeft mogelijkheden om te experimenteren met de Omgevingswet. Een Chw-bestemmingsplan is met andere woorden een tussenvorm (tussen bestemmingsplan en omgevingsplan in). Hiermee kunnen onder andere gemeenten zich goed voorbereiden op de komst van de Omgevingswet.
Bijvoorbeeld: in de Chw is de mogelijkheid opgenomen om onderzoek naar de haalbaarheid van een initiatief te faseren. Dit betekent dat het onderzoek uitgesteld mag worden. Bij een bestemmingsplan moet het onderzoek gedaan zijn, voordat het bestemmingsplan vastgesteld wordt. Bij een Chw-bestemmingsplan (en straks onder de Omgevingswet) hoeft het onderzoek pas uitgevoerd te worden, als een initiatief daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden.
Strikt genomen is dit plan voor de Open club nog een bestemmingsplan, maar we noemen het alvast omgevingsplan. Dit zijn dus de redenen dat in de titel van het plan 'Chw' staat en dat 'omgevingsplan' tussen haakjes staat.
Participatie staat centraal in de nieuwe Omgevingswet. Bij het omgevingsplan voor de 4 sportclusters hebben we hier daarom veel aandacht aan gegeven. We hebben een aantal bijeenkomsten gehouden met de sportverenigingen om de uitgangspunten en ambities van de open club te bepalen. Wat deze uitgangspunten en ambities zijn, staat beschreven in paragraaf 3.2.
Ook wordt de buurt van elk sportcluster betrokken bij de voorbereiding van dit omgevingsplan.
In dit hoofdstuk wordt uitgelegd wat een open club is. Ook wordt ingegaan op de ambities en uitgangspunten die voor alle sportclusters gelden. In dit hoofdstuk wordt dus nog niet ingegaan op de verschillen tussen de sportclusters. De verschillen tussen de sportclusters komen in het volgende hoofdstuk aan bod.
Op de sportclusters Hierden, Strokel, Parkweg en Slingerbos zijn een groot aantal buitensportverenigingen actief. De sportverenigingen op de vier sportclusters (en daarbuiten) hebben een belangrijke rol in het sportaanbod. Zij zorgen ervoor dat de inwoners van Harderwijk voldoende mogelijkheden hebben om te sporten en te bewegen.
Naast het aanbieden van sport heeft een sportvereniging ook een belangrijke maatschappelijke functie. Sporten verbindt mensen en bevordert een gezonde leefstijl. De gemeente Harderwijk daagt de sportverenigingen uit hier een bijdrage aan te leveren. Dit kan door bijvoorbeeld aangepast sporten aan te bieden, maar ook door een ontmoetingsplek te zijn voor wijkbewoners of een arbeidsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Dit noemen we een open club; een vereniging die zich niet alleen bezig houdt met trainingen en wedstrijden, maar ook activiteiten aanbiedt die bijdragen aan welzijn, gezondheid en meedoen van inwoners van Harderwijk. Binnen de open club is samenwerking tussen sportverenigingen en andere maatschappelijke organisaties heel belangrijk. Belangrijk voor de sportvereniging is dat zij hierdoor sterker wordt voor de toekomst.
Het doel van de open club is dat de sportclusters een bredere maatschappelijke functie vervullen. De verenigingen krijgen daardoor de gelegenheid hun ondernemerszin te bevorderen, zo het voortbestaan van de vereniging te borgen, een maatschappelijke rol te kunnen vervullen en de accommodatie gedurende de dag beter te bezetten.
Rond de totstandkoming van dit omgevingsplan is met de betrokken sportverenigingen gesproken over hun wensen en ambities. Elk sportcluster heeft zijn eigen wensen, ambities en kracht. Dit heeft o.a. te maken met het sportaanbod, maar ook met de locatie van het sportpark. Daarnaast is er een gedeelde ambitie waarbinnen alle sportclusters werken, namelijk het bevorderen van de vitaliteit van alle inwoners van 0-99 jaar. In algemene zin is er behoefte aan:
De gemeente wil hierin meebewegen, als elk sportcluster zich rekenschap geeft van het volgende:
Daarnaast willen enkele sportverenigingen ruimere bouwmogelijkheden of meer flexibiliteit in waar gebouwd kan worden. Een aantal sportverenigingen heeft concrete bouwplannen en een aantal wil de mogelijkheid open houden om in de toekomst bij te bouwen. De geldende bestemmingsplannen zijn erg streng wat bouwen betreft. Vaak gelden er strakke bouwvlakken waarbuiten niet gebouwd mag worden of het aantal m2 is beperkt.
In dit omgevingsplan geeft de gemeente per sportvereniging een zone aan waarbinnen gebouwd mag worden. Soms mag het hele bouwvlak bebouwd worden, soms een deel ervan. Op deze manier hebben de sportverenigingen meer bouwmogelijkheden en meer flexibiliteit voor de toekomst om te bouwen.
Het vorige hoofdstuk ging over de sportclusters gezamenlijk, maar er zijn natuurlijk verschillen tussen de sportclusters. De verschillen worden in dit hoofdstuk beschreven. Er wordt met andere woorden ingezoomd op de vier sportclusters. Per sportcluster wordt een korte beschrijving gegeven en wordt ingegaan op de eigen ambities. Ook wordt aangegeven welke regels er gelden die met de ligging van het sportcluster te maken heeft. Zo liggen bijvoorbeeld twee sportclusters bij een hoogspanningsverbinding en ligt er één vlakbij een beschermd natuurgebied. Per sporcluster wordt aangegeven welke specifieke regels hiervoor gelden.
Korte beschrijving
Het sportcluster Hierden ligt aan de Dorpshuisweg in Hierden. Het ligt ten westen van het dorp Hierden. Aan de noordzijde van het sportcluster liggen weilanden en akkers, aan de zuidzijde woningen en andere bebouwing. Over de tennisvereniging loopt een hoogspanningsverbinding. Dit sportcluster bestaat uit:
In onderstaande afbeelding zijn de grenzen van het sportcluster te zien.
Plangrenzen sportcluster Hierden
Ambitie Hierden
Er is al veel samenwerking op het sportcluster Hierden. Zeven verenigingen en commerciële organisaties hebben zich verbonden in Hierden Vitaal en er is inmiddels een beweegmakelaar aangesteld. De samenwerking wordt hiermee de komende tijd verder uitgebouwd, zodat nieuwe verbindingen gelegd kunnen worden en nieuw aanbod gecreëerd kan worden op het sportpark. Begin 2020 wordt gestart met de bouw van een padelbaan. Er is veel vergrijzing in Hierden, dus met het ontwikkelen van ideeën wordt hier rekening mee gehouden. Zo wordt nagedacht om het bewegen te stimuleren onder senioren door aan deze doelgroep onder andere koersbal, tafeltennis en walking football aan te bieden. Ook is een combinatie met zorg en welzijn interessant.
Regels Hierden
Voor sportcluster Hierden gelden de volgende specifieke regels:
Sportcluster Strokel ligt ten zuiden van de N302. Aan de noordzijde ligt het Van der Valk-hotel en aan de westzijde recreatieterreinen en een scoutingvereniging. Het recreatieterrein aan de noordwestzijde (Park Slenck & Horst) transformeert naar een woongebied. Aan de oostzijde ligt de Veluwe dat ook beschermd natuurgebied is (Natura 2000). Dit sportcluster bestaat uit:
Ambitie Strokel
Opvallend aan sportcluster Strokel is de ligging nabij het bosgebied van de Veluwe. Dit biedt kansen voor sport en beweging. In de komende tijd wordt verkend met welke partijen samengewerkt kan worden. Te denken valt aan het Van der Valk-hotel, Bouw & Infra park en de recreatieparken. Strokel wil inzetten op duurzaamheid. Onderzocht wordt of het sportcluster energieneutraal en gasloos kan worden. Daarnaast wil het sportpark meer inzetten op (commerciële) exploitatie, zodat het (zakelijke) gebruik vergroot kan worden. De sociale en verkeersveiligheid bij dit sportpark is een belangrijk aandachtspunt. De gebruikers van dit sportclusters hebben verzocht dat de oversteek bij de N302 veiliger wordt en dat er verlichting wordt aangebracht langs het fietspad aan de Strokelweg.
Regels Strokel
Voor sportcluster Strokel gelden de volgende specifieke regels:
Sportcluster Parkweg ligt centraal in Harderwijk en is aan alle zijden omgeven door bebouwing en een veelheid aan functies, zoals wonen, bedrijvigheid, recreatie en cultuur. Aan de zuidzijde loopt een spoorlijn. Sportcluster Parkweg bestaat uit:
Ambitie Parkweg
Er gebeurt al veel op sportcluster Parkweg. De vele verenigingen en gebouwen bij elkaar en de centrale locatie in Harderwijk bieden veel mogelijkheden. De deelnemers hebben ook allerlei ideeën op het gebied van onderwijs, sport en bewegen, evenementen en zorg. Ook qua doelgroep wordt breed ingestoken: jongeren, ouderen, zorgcliënten en wijkbewoners. Ingezet wordt op betere communicatie wat het aanbod op het sportcluster is en op het vergroten van de toegankelijkheid voor mensen met een fysieke beperking. Op dit sportpark is een sportparkmanager aanwezig wat het vergemakkelijkt om activiteiten van de grond te krijgen.
Regels Parkweg
Voor sportcluster Parkweg gelden de volgende specifieke regels:
Sportcluster Slingerbos ligt aan de zuidzijde van de wijk Slingerbos. Aan de noorzijde ligt een school en woonwijk. Direct ten oosten en westen is groen en bos aanwezig. Iets verder ten oosten ligt de spoorlijn. Aan de zuidzijde loopt de A28. Dit sportcluster bestaat uit Korfbalvereniging Unitas en Handbalvereniging Harderwijk.
Ambitie Slingerbos
De sportverenigingen zetten op korte termijn in op de realisatie van een nieuw clubgebouw en een herindeling van de velden. Dit maakt ook de weg vrij om een nieuw asfaltveld aan te leggen die door de handbalvereniging gebruikt kan worden. Dit biedt ook gelegenheid om nieuwe activiteiten aan te bieden. Gedacht wordt aan een verbinding met zorg, de wijkontmoeting en taallessen. Op dit moment wordt er al veel aangeboden voor de jeugd, maar de basisschool en de middelbare school in de wijk bieden misschien nog meer kansen. De doelgroep senioren is onderbelicht, dus ook daar kan aanbod op ontwikkeld worden. Hierbij is het van belang welke behoeften er in de wijk zelf leven, zodat de sportverenigingen dit kunnen vertalen in passende activiteiten. Het sportcluster wil vooral vraaggericht werken.
Regels Slingerbos
Voor sportcluster Slingerbos gelden enkele specifieke regels:
In deze paragraaf wordt uitgelegd hoe de planregels van dit omgevingsplan gelezen moeten worden. Voor het goed begrijpen van de planregels moet de plankaart erbij gehouden worden, omdat daar vaak naar verwezen wordt.
Er wordt eerst uitgebreid ingegaan op artikel 3 van de planregels, omdat hierin opgenomen is welke functies toegestaan zijn en welke bouwregels er gelden. De overige artikelen komen daarna aan bod.
Doel - lid 3.1
Aan alle sportclusters is de bestemming "Maatschappelijk gebied" gegeven. Alle sportclusters vallen daarmee onder artikel 3 van de planregels. Allereerst is beschreven wat het doel is van deze bestemming (lid 3.1). Het doel is dat de sportclusters vooral bedoeld zijn voor sport en beweging. Sport en beweging vormen dus de hoofdfunctie. Ondersteunende functies zijn ook toegestaan, maar hiervoor geldt dat deze verbonden zijn aan maatschappelijke opgaven. De achtergrond hiervan is in paragraaf 3.2 beschreven.
Ook zijn ondergeschikte functies toegestaan. Deze hoeven niet per se een verbinding te hebben met sport, beweging of de maatschappelijke opgaven. Om ervoor te zorgen dat deze functies niet de boventoon gaan voeren, is opgenomen dat ze alleen "ondergeschikt" toegestaan zijn.
Voor de duidelijkheid worden enkele voorbeelden genoemd:
Het is lastig om in het plan concrete regels op te nemen. Wat de één ondergeschikt vindt, vindt de ander niet meer ondergeschikt. Daarom legt artikel 8 uit dat gemeente en sportclusters regelmatig in gesprek gaan. Dan kan worden besproken hoe het gaat op de sportclusters en zij invulling geven aan de ondergeschikte functies en het betrekken van omwonenden en andere partijen.
In de voorheen geldende bestemmingsplannen was de bestemming van de sportclusters "Sport" waar uitsluitend een sportfunctie was toegestaan. Door het toestaan van bovengenoemde ondersteunende en ondergeschikte functies zijn de mogelijkheden flink uitgebreid.
Toegelaten functies - lid 3.2
Hier is beschreven welke functies zijn toegestaan op de sportclusters. Allereerst worden weer sport en beweging genoemd. Ook staat hier dat er drie bedrijfswoningen (op sportcluster Strokel) zijn toegestaan en allerlei andere voorzieningen op het gebied van groen, water en infrastructuur.
Vervolgens is aangegeven wat bedoeld wordt met ondersteunende functies. Het gaat om cultuur, kinder- en buitenschoolse opvang, onderwijs, recreatie, welzijn, zorg en dienstverlening. Zoals hierboven al is aangegeven moeten deze functies sport en beweging verbinden aan de maatschappelijke opgaven. Dit betekent bijvoorbeeld dat koffieochtenden gehouden mogen worden (verbinding met welzijn), gymnastiek voor ouderen (verbinding met gezondheid) of taallessen (verbinding met meedoen). Over dienstverlening is opgenomen dat deze een verbinding moet hebben met de andere ondersteunende functies. Een accountant mag bijvoorbeeld niet, maar een fysiotherapeut wel (verbinding met gezondheid).
Als ondergeschikte functies zijn opgenomen horeca, verhuur (van zaal en/of sportvelden) en evenementen. Deze zijn in beperkte mate toegestaan. Dus als deze functies af en toe voorkomen of als duidelijk is dat het ondergeschikt is aan de hoofdfunctie, dan is dat toegestaan. Voor horeca geldt bijvoorbeeld dat het als regulier kantinegebruik toegestaan is. Het gaat met andere woorden om niet-zelfstandige horeca (sportkantine). Voor de duidelijkheid is een definitie van ondergeschikte functies opgenomen (zie lid 1.27).
Ook is een definitie van evenement opgenomen (zie lid 1.24). Hierin staat onder andere dat het bij evenementen gaat om "een van het reguliere gebruik afwijkend karakter". Dit kan afwijkend zijn qua programma en/of omvang. Hiermee wordt bedoeld dat het om een evenement gaat als er een programma is met één of meer onderdelen die niet-sportgerelateerd zijn en dus niet onder het normale gebruik van de sportvereniging vallen (bijvoorbeeld een feesttent voor muziekoptredens). Ook wordt iets een evenement genoemd als het wel sportgerelateerd is, maar dusdanig veel mensen trekt dat er onevenredige hinder optreedt voor de omgeving. Iets meer druk op de omgeving door een sportwedstrijd hoort bij het normale gebruik van een sportcluster, maar het wordt anders als het ernstige overlast geeft. In dit laatste geval is er sprake van een evenement. Dit moet per geval bekeken worden.
Met andere woorden, voordat gekeken wordt naar de planregels die horen bij evenementen, is het van belang dat de sportclusters zich eerst afvragen of een activiteit een evenement is. Als het hoort binnen het reguliere gebruik, is er geen sprake van een evenement en zijn de regels in artikel 3 niet van toepassing.
Toegelaten activiteiten - lid 3.3
In de nieuwe Omgevingswet is opgenomen dat ook aangegeven moet worden welke activiteiten er komen. Daarom is daar een opsomming van gegeven.
Regels voor gebruik - lid 3.4
Er zijn enkele regels die voor alle sportclubs en voor alle activiteiten gelden (lid 3.4.1):
Voor de meeste functies is geen melding of vergunning nodig. Die zijn opgesomd in lid 3.4.2:
In lid 3.4.3 is aangegeven welke functies meldingsplichtig zijn. Het gaat om:
Melding is nodig als het gaat om bijeenkomsten van persoonlijke aard of die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de functie sport betrokken zijn. Er zijn niet meer dan 12 van deze bijeenkomsten toegestaan. Dit kan een feestje zijn, maar ook een bijeenkomst van een andere aard. Dit betekent dat de bijeenkomst die georganiseerd wordt, geen relatie heeft met het sportpark. Dus een bijeenkomst van het bestuur van de stichting waar vergaderd wordt over de sportverenigingen, valt niet onder de maximaal 12 toegestane bijeenkomsten. Maar als een verenigingslid zijn verjaardag in het clubhuis wil houden, dan valt het wel onder die maximaal 12 toegestane bijeenkomsten. Dat hij daar ook sport, heeft daar niks mee te maken. Het gaat erom dat zijn verjaardag niks met sport te maken heeft. Voor de overige regels wordt verwezen naar de Algemene Plaatselijke Verordening. Deze is te vinden op www.harderwijk.nl (als zoekterm 'APV' invoeren).
Let op dat hier een relatie ligt met de verhuur van zaal en/of sportvelden. Indien er zaalverhuur plaatsvindt waarbij alcoholische drank geschonken wordt, zijn deze regels over horeca van toepassing.
Een melding is nodig als het gaat om evenementen met minder dan 100 bezoekers, maar waarbij wel muziek ten gehore wordt gebracht.
De vergunningsplichtige functies zijn (lid 3.4.4):
Bij deze functies, met uitzondering van de evenementen, is het van belang dat bijgedragen wordt aan het doel van de sportclusters (lid 3.1) en dat voldaan wordt aan de algemene regels (lid 3.4.1). Bij de vergunningsaanvraag moet dit daarom goed onderbouwd worden. Voor evenementenvergunningen wordt verwezen naar de Algemene Plaatselijke Verordening, omdat dit altijd maatwerk is.
Regels voor bouwen - lid 3.5
Naast de regels voor het gebruik zijn er ook enkele regels voor bouwen opgenomen. Het belangrijkste is dat voor het veranderen van bouwwerken of het bouwen van nieuwe bouwwerken een omgevingsvergunning nodig is. Bouwwerken kunnen gebouwen zijn, maar ook bijvoorbeeld een hek of vlaggenmast. Er moet rekening gehouden worden met archeologische en cultuurhistorische waarden. Hierop wordt per sportcluster ingegaan in hoofdstuk 4 van de toelichting. Gebouwen zijn alleen toegestaan binnen bouwvlakken die per sportvereniging zijn aangegeven op de plankaart. In elk bouwvlak is een maximaal bebouwingspercentage en een maximale bouwhoogte opgenomen. Tot slot zijn er regels opgenomen voor bouwwerken die geen gebouwen zijn.
Regels voor aanleggen - lid 3.6
Deze regels zijn bedoeld voor bijvoorbeeld grondwerkzaamheden of het aanleggen of verwijderen van groen. Er moet rekening gehouden worden met archeologische en cultuurhistorische waarden. Bij het aanvoeren van grond van buiten het sportcluster is een milieuhygiënische verklaring nodig.
Regels voor beheer en onderhoud - lid 3.7
De laatste regels binnen het artikel Maatschappelijk gebied gaan over beheer en onderhoud. Dit is toegestaan zonder melding of vergunning, mits dit gebeurt volgens het Beheer- en Onderhoudsplan buitensportaccommodaties.
De overige artikelen uit de planregels worden hieronder kort uitgelegd.
Inleidende regels - artikel 1 en 2
In artikel 1 worden enkele begrippen uitgelegd die in de regels worden gebruikt. Dit geeft duidelijkheid over de uitleg en toepassing van de regels. In artikel 2 is de manier bepaald waarop gemeten moet worden.
Bestemmingsregels - artikel 3, 4 en 5
In de bestemmingsregels is alles over de bestemmingen opgenomen. Over de bestemming Maatschappelijk gebied is in paragraaf 5.1 uitgebreid ingegaan. Verder zijn er regels opgenomen voor zogenaamde dubbelbestemmingen. In dit omgevingsplan gaat het om de hoogspanningsverbindingen (artikel 4) en een rioolleiding (artikel 5). Binnen de grenzen van de dubbelbestemming hoogspanningsverbindingen raadt de GGD langdurig verblijf af. Dit betekent dat bijvoorbeeld sporttrainingen en kleedkamers toegestaan zijn, maar een kinderdagverblijf of BSO niet.
Algemene regels - artikel 6 t/m 10
In dit hoofdstuk zijn bepalingen opgenomen met een algemeen karakter:
Overgangs- en slotregels - artikel 11 en 12
In het laatste hoofdstuk zijn het overgangsrecht en de slotregel opgenomen:
IIn het kader van de inspraakprocedure heeft het voorontwerpbestemmingsplan "Chw Open Club" met ingang van 16 april 2020 gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage gelegen in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens deze termijn konden ingezetenen en belanghebbenden schriftelijk of digitaal zienswijzen kenbaar maken bij Burgemeester en wethouders. Dit is op 15 april 2020 bekend gemaakt in de Staatscourant, de Harderwijker Courant en op de gemeentelijke website. Binnen deze termijn is één zienswijze ingediend. De zienswijze is samengevat en beantwoord en als bijlage bij de toelichting gevoegd.
Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan moet in het kader van het overleg als bedoeld in art. 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening overleg worden gepleegd met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen die in het plan in het geding zijn. Tegelijkertijd wordt het bestemmingsplan voorgelegd aan andere relevante instanties. Het voorontwerpbestemmingsplan "Chw Open Club" is aan de onderstaande instanties toegezonden:
Er zijn reacties ontvangen van de Binnen de termijn zijn reacties ingekomen van:
Van de overige instanties is geen reactie ontvangen. De reacties zijn samengevat en beantwoord en als bijlage bij de toelichting gevoegd.
Het ontwerpbestemmingsplan “Chw Open Club (Omgevingsplan)” heeft met ingang van 8 oktober 2020 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage gelegen. Tijdens deze termijn kon een ieder schriftelijk zienswijzen kenbaar maken bij de gemeenteraad. Desgewenst kon ook worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Dit is op 7 oktober 2020 bekend gemaakt in de Harderwijker Courant, de Staatscourant en de gemeentelijke website. Binnen de gestelde termijn is één zienswijze ingekomen.
De ingediende zienswijze is binnen de termijn van inzagelegging ontvangen en is in behandeling genomen. In de "Commentaarnota zienswijze ontwerpbestemmingsplan Chw OpenClub (Omgevingsplan)" is de zienswijze samengevat en becommentarieerd en als bijlage bij de toelichting gevoegd.