Plan: | Drielanden - Bedrijvenpark Tonsel 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00073-0003 |
Bij elk ruimtelijk plan dient, met het oog op de natuurbescherming, rekening te worden gehouden met de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in gebiedsbescherming en soortenbescherming. Een ruimtelijk plan mag namelijk geen significante gevolgen hebben voor een te beschermen gebied en/of soort.
Gebiedsbescherming
Voor de gebiedsbescherming zijn in het kader van de Europese richtlijnen in Nederland speciale beschermingszones aangewezen met een hoge wettelijke bescherming. Hiervoor zijn Natura 2000-gebieden en gebieden onderdeel uitmakend van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) opgenomen.
Een uitloper van het natura 2000-gebied "Veluwe" ligt op circa 1 kilometer afstand. Tussen de Veluwe en bedrijvenpark Tonsel liggen nog agrarische gronden en recreatieterreinen van de gemeente Ermelo.
Soortbescherming
De werkingssfeer van de Flora- en faunawet is niet beperkt tot of gerelateerd aan speciaal aangewezen gebieden, maar geeft soorten overal in Nederland bescherming. Op grond van de Flora- en faunawet gelden algemene verboden tot het verwijderen van groeiplaatsen van beschermde plantensoorten en het beschadigen of verstoren van voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van beschermde diersoorten.
Natuurtoets
Adviesbureau Groenewold heeft in 2009 voor het bestemmingsplan "Veldzicht Noord" in Ermelo een natuurtoets uitgevoerd om de eventuele gevolgen voor de flora en fauna in beeld te brengen. Uit de quickscan kwam naar voren dat het gebied een vaste verblijfplaats en foerageergebied is van de Steenuil. Omdat de Steenuil en het leefgebied strikt beschermd zijn, is in het voorjaar van 2011 een aanvullend onderzoek uitgevoerd.
Uit dit aanvullende onderzoek blijkt dat de gronden direct ten zuiden van de Groene Zoomweg tot het leefgebied van de Steenuil behoren en kunnen worden aangemerkt als vaste woon- en verblijfplaats (broedterritorium en potentieel jachtgebied). Voor de Steenuil is dit jaarrond strikt beschermd.
In dit aanvullende onderzoek voor de gemeente Ermelo zijn maatregelen beschreven om het verlies aan leefgebied voldoende te compenseren. Na uitvoering van deze maatregelen zijn voldoende alternatieven gecreƫerd om de Steenuil in zijn woon- en verblijfplaats te behouden. Doordat de gunstige staat van instandhouding daarmee niet in gevaar is, is het aanvragen van een ontheffing in het kader van de Flora- en faunawet niet nodig.
Bedrijvenpark Tonsel ligt direct ten noorden van de Groene Zoomweg en daarmee in de directe nabijheid van de woon- en verblijfplaats van deze Steenuil. De Steenuil is zeer plaats trouw en maakt vaak vele jaren achtereen gebruik van hetzelfde terrein. Hij leeft bij voorkeur in een oud en kleinschalig cultuurlandschap. Dit is een halfopen landschap met een grote variatie aan natuurlijke elementen waar de Steenuil kan broeden, rusten, schuilen en jagen. In een optimaal territorium betekent dit de aanwezigheid van oude bomen met broedholten, gebouwen met broed-, uitkijk- en rustgelegenheid en grazige graslanden op vochtige gronden met voldoende voedselaanbod.
Het voorliggende plangebied Bedrijvenpark Tonsel is een bouwrijp gemaakt en deels braakliggend terrein. De kavels die nog niet bebouwd zijn omvatten uitsluitend kale voedselarme gronden.
Omdat de gronden niet aantrekkelijk genoeg zijn voor de Steenuil en uit het aanvullende onderzoek is gebleken dat bedrijvenpark Tonsel niet tot de woon- en verblijfplaats van de Steenuil behoort, zijn geen significante gevolgen voor de flora en fauna te verwachten. Verder ecologisch onderzoek is niet noodzakelijk en daarom achterwege gelaten.