direct naar inhoud van 4.2 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Drielanden - Bedrijvenpark Tonsel 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00073-0003

4.2 Cultuurhistorie en archeologie

4.2.1 Inleiding

In 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg van kracht geworden. In het kader hiervan dient een gemeente ruimtelijke planvorming te toetsen op archeologische waarden. Indien potentiƫle archeologische waarden worden verstoord, dient hier nader onderzoek naar te worden verricht.

4.2.2 Cultuurhistorie

In het plangebied bevinden zich geen rijks- en/of gemeentelijke monumenten.

4.2.3 Archeologie

Het bedrijventerrein Tonsel ontleent zijn naam aan het buurschap Tonsel dat direct oostelijk grensde aan het plangebied. De westzijde van het buurschap is wat lager gelegen en ook natter van aard. Daar bevinden zich van oorsprong meer de weilanden en hakhoutstruwelen. De landbouwgronden bevinden zich meer op de oostelijke helft van Tonsel. Later ontwikkelt zich hier wel wat landbouw en verandert het karakter van het gebied een beetje. De situatie in 1932 toont weer veel grasland (weiland). In die periode zijn er in het zuidelijkste deelgebied twee boerderijen verschenen. In de jaren '80 van de vorige eeuw vindt er schaalvergroting plaats. De aanwezigheid van deze opstallen hebben de ondergrond ongetwijfeld geroerd. De bodem bestaat in het plangebied uit dekzand. De landschappelijke kaart van Harderwijk maakt melding van dekzandwelvingen. De oostelijke helft van Tonsel ligt op een dekzandrug. Dekzandwelvingen hebben op de beleidskaart van Harderwijk een middelhoge verwachting meegekregen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0243.BP00073-0003_0008.jpg"

In het kader van drie projecten (de bouw van de wijk Drielanden, het plan Groene Zoom en de hoofdwegenstructuur Harderwijk-zuid en Ermelo-noordwest) zijn er in de afgelopen 15 jaar diverse archeologische onderzoeken uitgevoerd rondom het bedrijventerrein Tonsel. Die resultaten zijn gebruikt bij het booronderzoek dat in januari 2012 is uitgevoerd op het bedrijventerrein (zie bijlage 3). Het booronderzoek heeft aangetoond dat de bodem binnen het plangebied tot circa 60 cm beneden maaiveld is verstoord. Een intact bodemprofiel is nagenoeg niet aangetroffen. Daarom is geconcludeerd dat het niet waarschijnlijk is dat er nog archeologische waarden aanwezig zijn.