Plan: | Buitengebied - Hotel Van der Valk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00030-0004 |
Voor de ontwikkeling van het hotel Van der Valk is een flora- en faunaonderzoek uitgevoerd en is een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 verkregen. Om parkeergelegenheid te bieden is nieuwe verharding in de vorm van een parkeerterrein en toegangswegen aangelegd. Hiervoor dient het bestemmingsplan te worden gewijzigd en zijn enkele bomen gekapt. Hierdoor zijn negatieve effecten in het kader van de huidige natuurwetgeving niet op voorhand uit te sluiten. De nadruk ligt wel op het behoud van zoveel mogelijk groen en bomen om het groene karakter van de omgeving te behouden rondom het hotel. Om deze reden zijn alleen ten noordwesten en ten zuiden van het hotel bomen gekapt. Dit zijn de locaties waar de verharding is aangelegd. De aanwezige bomen ten noorden en oosten zullen behouden blijven. Verder is rondom het plangebied een hek geplaatst om grof wild te weren. De toekomstige situatie die bestemd zal worden voor het hotel, zal met circa 10.000 m² toenemen in vergelijking met de huidig bestemde situatie. Dit betekent een mogelijk verlies van bestemd bosgebied van 1 ha. De te kappen bomen beperken zich tot een oppervlakte van ongeveer 1.000 m².
In onderstaande afbeelding is een globale indicatie gegeven van de nieuwe situatie.
De conclusies uit het flora en fauna onderzoek (zie bijlage 5) zijn in deze paragraaf weergegeven. Voor meer informatie wordt verwezen naar het rapport.
Quickscan flora en fauna
Uit de quickscan flora en fauna blijkt, dat het niet waarschijnlijk is dat strikt beschermde soorten (tabel 2 en 3) binnen het plangebied aanwezig zijn. Met de plannen worden negatieve effecten op strikt beschermde soorten niet verwacht. Nader onderzoek is niet noodzakelijk. Wel dient met de plannen rekening gehouden te worden met een tweetal algemene voorwaarden vanuit de Flora- en faunawet. Deze voorwaarden zijn altijd van toepassing:
Effecten Natura 2000
Met de plannen worden negatieve effecten op instandhoudingsdoelstelling van aangewezen habitats, soorten en broedvogels niet verwacht, indien de werkzaamheden plaatsvinden buiten het broedseizoen van vogels en verlichting van de reclamevoorziening naar de grond gericht wordt. Echter, met de plannen zal de oppervlakte van het Natura 2000-gebied afnemen, zij het in zeer geringe mate. Hierdoor is sprake van een negatief effect, maar is zeker niet significant van aard, aangezien geen instandhoudingsdoelstellingen aangetast worden.
Voor de realisatie van het hotel is eerder 0,28 ha. bos gekapt binnen het bouwvlak van de vigerende bestemming "Hotel". Naast realisatie van het nieuwe hotel waarbij bestaand bos is gekapt en het gebruik is geintensiveerd heeft de initiatiefnemer tevens 2,2 ha. nieuw bos aangeplant in het buitengebied van de gemeente Oldebroek. Hiervoor is reeds een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet (Nbw) verleend. Voor de inrichting van het buitenterrein wordt het bestemmingsplan aangepast (door middel van voorliggend bestemmingsplan) waarbij voor circa 1 ha. van de bestemming 'Bos' wordt gewijzigd in de bestemming Horeca (zonder bouwvlak). Van deze 1 ha was circa 0,8 ha daadwerkelijk bos. Dit betreft kwalitatief laagwaardig bosgebied wat voorheen onderdeel uitmaakte van het buitenterrein van Hotel Stadsdennen. Voor de realisatie van deze bestemmingsplanwijziging zal naast de verdere inrichting van het buitenterrein nog eens 0,4 ha. nieuw bos worden aangeplant aansluitend aan het eerder aangeplante bos in Oldebroek. Dit bos zal op dezelfde wijze worden gerealiseerd en beheerd worden. Bij brief van 20 december 2010 heeft Van der Valk deze compensatie bevestigd.
In een aanvullende memo (zie bijlage 6) wordt het volgende geconcludeerd: Als de totaal beïnvloede reeds verstoorde bestaande situatie (3,5 ha) afgezet wordt tegen de aanplant van 2,2 ha nieuw bos, het vergroten van het Natura 2000-gebied met 5,4 ha en ontwikkeling van totaal 8,2 ha onverstoorde nieuwe natuur tot oud bos, heeft het totale plan geen significant negatief effect op aangewezen instandhoudingsdoelstellingen van het Natura 2000-gebied de Veluwe. Inmiddels zal in plaats van 2,2 ha. nieuw bos 2,6 ha. nieuw bos worden aangeplant.
Effecten EHS
Het plangebied is aangewezen als kernkwaliteit natuur in de EHS. EHS-natuur bestaat uit bestaande natuurgebieden en voor een kleiner deel uit natuurontwikkelingsgebieden, die momenteel agrarische cultuurgrond zijn. Het natuurdoeltype van het plangebied binnen de EHS betreft droog bos van arme zandgronden (3.64) (provincie Gelderland). Droog bos van arme zandgronden betreft een vrij laag tot matig hoog opgaand bos met een vrij open structuur. De boomlaag bestaat uit grove dennen en/of zomereiken en ruwe berken. De struiklaag is weinig tot niet ontwikkeld (Bal et al, 2001). Verder betreft het een stiltegebied. In het plangebied komen bovengenoemde kenmerkende soorten voor. In de directe omgeving staan tevens grove dennen, zomereiken en ruwe berken. Het droge bos van arme zandgronden komt dan ook voor in en nabij het plangebied, maar in het plangebied in een zeer verstoorde vorm. De gekapte bomen betroffen voornamelijk Grove dennen met enkele zomereiken. De huidige bestemming van de gronden van het plangebied is bos. Deze gronden zijn bestemd voor de instandhouding van het aanwezige bos, ten behoeve van het behoud of herstel van de aldaar voorkomende dan wel daaraan eigen natuurwetenschappelijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden (Harderwijk, 1998). Het gerealiseerde parkeerterrein komt niet overeen met deze bestemming. Voor het parkeerterrein is een gedeelte van het bosgebied en daarmee EHS verloren gegaan. De oppervlakte van de EHS is met deze ontwikkeling kleiner geworden. Gezien de kleinschalige afname aan EHS en de huidige staat van het bosgebied zal geen sprake zijn van verlies aan hoge ecologische waarden. Initiatiefnemer heeft per brief van 10 december 2010 aangegeven dat voor de realisatie van het buitenterrein 0,4 ha. bos gecompenseerd wordt, aansluitend op de eerdere compensatie van 2,2 ha. (zie ook hiervoor).
Compensatie
Voor de kap van in totaal ca. 1,1 ha bos voor de realisatie van het hotel én de inrichting van de buitenruimte heeft de initiatiefnemer in totaal 8,2 ha grond aangekocht, waarvan 2,6 ha bos aangeplant wordt. Dit betekent dat de initiatiefnemer voor het verlies aan bos ruim het dubbele weer heeft aangeplant. In totaal heeft de initiatiefnemer bijna 7,5 keer zoveel grond aangekocht dan verloren gaat voor de soorten. Op alle aangekochte gronden wordt met het juiste beheer het bos ontwikkeld tot oud bos. De hoofdboomsoort zal inlandse eik zijn. Het beplantingenbeheerplan zal voorzien in geschikte bosaanplant en bosontwikkeling voor zowel de Wespendief, Zwarte specht als Draaihals. In totaal wordt dus 8,2 ha geschikt gemaakt voor de aangewezen broedvogels, dit betekent een compensatiefactor van bijna 7,5. Hieruit blijkt dat de initiatiefnemer veel meer dan strikt noodzakelijk gecompenseerd heeft voor het verlies aan reeds verstoorde natuurwaarden.
Plaatsing hekwerk
Oorspronkelijk was het de bedoeling een hek rondom het plangebied aan te leggen om grof wild te weren. Er is in overleg tussen provincie, gemeente en Van der Valk voor gekozen om iets verder naar het zuiden, op gronden van de gemeente, een hekwerk te realiseren. Het hekwerk is noodzakelijk om te voorkomen dat grof wild bij de kruising Leuvenumsweg/N302 kan komen. Als een hekwerk rondom het plangbied geplaatst zou worden kan er voor wild een fuik ontstaan tussen het plangebied en de Leuvenumseweg. Daarom is er voor gekozen verder zuidelijk een hekwerk te plaatsen, haaks op de Leuvenumsweg.
Aangezien het gedeelte dat extra omheind wordt klein is en het bosgebied in een uithoek ligt, worden negatieve effecten op wild door het plaatsen van het hekwerk niet verwacht. Zeker niet als in aanmerking wordt genomen dat het hekwerk tot doel heeft te voorkomen dat het leefgebied te scheiden van een druk gedeelte van de Leuvenumseweg. Eén van de ontwikkelingsopgaven van de Veluwe is het realiseren van één aaneengesloten leefgebied voor grote zoogdieren. Het plangebied ligt in een uithoek van de Veluwe, omringt door bedrijvigheid (noorden) en wegen (zuiden en westen) en zonder een verbindende functie met ander bosgebied. Verder is veel verstoring aanwezig en kenmerken van de aanwezigheid van grof wild zijn niet aangetroffen. Het plaatsen van het hekwerk zal geen belemmering vormen voor de verspreiding van grof wild of voor het realiseren van één groot aaneengesloten leefgebied. De ontwikkelingsopgave wordt hierdoor niet aangetast.
Conclusie
Met de plannen is geen sprake van aantasting van instandhoudingsdoelstellingen of van aantasting van kernkwaliteiten of ontwikkelingsopgaven van de EHS. Wel zal een marginale oppervlakte aan Natura 2000 en EHS verdwijnen. In het kader van compensatie heeft de initiatiefnemer in totaal ruim 7,5 keer zoveel grond aangekocht dan verloren gaat voor de soorten, namelijk 8,2 ha. Er is een vergunningsaanvraag in het kader van de Nbw ingediend.