Plan: | Uitbreiding Soma-college |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00029-0006 |
N o t a R u i m t e e n N o t a B e l v e d e r e
In de Nota ruimte is door het rijk aangegeven hoe de ruimtelijke ontwikkeling in de komende periode vorm moet krijgen. Daarbij hanteert het rijk het motto 'decentraal wat kan, centraal wat moet'. Doel van de nota ruimte is onder andere te komen tot krachtige steden en een vitaal platteland en borging van ruimtelijke waarden. Het programma Belvedere stimuleert de inzet van cultuurhistorie bij ruimtelijke transformaties. De cultuurhistorie in de leefomgeving - van een gebouw, een structuur of een gebied - kan immers vaak kwaliteit en betekenis toevoegen aan ruimtelijke ontwikkelingen. Dit gedachtengoed is opgepakt door Bouw & Infra Park en het SOMA College. Er is gebruik gemaakt van het aanwezige monument. Om dit echter nuttig te kunnen gebruiken is een uitbreiding aan de bestaande bebouwing noodzakelijk voor een blijvend functioneel gebruik.
S t r e e k p l a n
Op 29 juni 2005 is het streekplan vastgesteld. Het streekplan van de provincie Gelderland heeft met de wijziging van de Wro de status van een structuurvisie gekregen. De structuurvisie is bedoeld om de gewenste ruimtelijke ontwikkeling op hoofdlijnen te schetsen. De provincie Gelderland heeft op 24 mei 2005 het Streekplan Gelderland 2005 vastgesteld. De compositiekaart van het streekplan is opgenomen in bijlage 1. Harderwijk vormt een onderdeel van de in het streekplan omschreven regio Noord-Veluwe (gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde en Epe). In het streekplan is Harderwijk aangewezen als een regionale centrumfunctie die moet worden voortgezet. Het SOMA College heeft een landelijke aantrekkingskracht en past daarmee goed in de voorziene centrumfunctie van Harderwijk.
Op 3 november is de ontwerp Ruimtelijke verordening Gelderland door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Het bestemmingsplan is niet in strijd met de ontwerp Provinciale Verordening.
T w e e d e p r o v i n c i a a l v e r k e e r - e n v e r v o e r s p l a n ( 2 0 0 4
De planlocatie is nabij de N302 gelegen. Deze weg wordt in het tweede provinciaal verkeers- en vervoersplan gezien als een belangrijke ontsluiting voor de regio. Dit betekent dat het voornemen bestaat deze weg te verbeteren. Het bouwplan is van kleine omvang en ligt achter de bestaande bebouwing. De afstand tot de N302 is ongeveer 220 m. De verbetering van de N302 zal geen belemmering zijn voor de uitvoering van het bouwplan.
R e g i o n a a l b e l e i d
Momenteel wordt gewerkt aan een regiovisie voor het gebied van Harderwijk en omgeving. Op basis van de eerder opgestelde Regionale Structuurvisie Noord Veluwe (januari 2004) wordt nadere invulling gegeven. Het regionaalbeleid is gericht op versterken en het behouden van de kwaliteiten. Ontwikkelingen moeten hand in hand gaan met het verbeteren van de kwaliteit van het landschap.
S t r u c t u u r p l a n H a r d e r w i j k 2 0 2 0
Het Structuurplan Harderwijk 2020 is vastgesteld op 15 juni 2006. In dit rapport geeft de gemeente haar ruimtelijke visie tot 2020 weer. In deze visie heeft het gehele terrein een onderwijs functie gekregen. Het gebied rondom de planlocatie wordt in het structuurplan aangeduid als 'Natuur/bos'. Dit maakt deel uit van het nationaal Landschap de Veluwe.
B e e l d k w a l i t e i t p l a n N 3 0 2 H a r d e r w i j k
In het beeldkwaliteitplan N302 Harderwijk wordt de N302 opgedeeld in een landelijk (groen) karakter en een stedelijke (rood) karakter. De bouwlocatie ligt nabij het groene tracé van de N302.
De afstand van het plangebied tot de N302 is ongeveer 220 m, de omvang van het bouwplan (782 m2) is dusdanig dat het landelijke karakter van de N302 niet wordt aangetast.
G e m e e n t e l i j k V e r k e e r s- e n V e r v o e r s p l a n (GVVP)
In de deelplannen van het GVVP wordt aandacht geschonken aan de wijze waarop de bereikbaarheid en verkeersveiligheid gewaarborgd kunnen worden. De gemeente Harderwijk heeft zich ten doel gesteld om zo veel mogelijk gebruik te maken van de huidige infrastructuur mits er voldoende capaciteit is. De Ceintuurbaan (N302) is in het GVVP gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg type II (enkelbaansweg, snelheid 80 km/uur). Door de ligging van het SOMA College (nabij de afrit van de A28) kan het college eenvoudig bereikt worden zonder door de kern van Harderwijk te hoeven rijden.
Momenteel wordt de N302 door de provincie en de gemeente gereconstrueerd. De weg wordt verbreed (2 x 2 rijstroken) en er worden ongelijkvloerse kruisingen aangelegd. Ook komen er vrijliggende voet- en fietspaden met ongelijkvloerse kruisingen met het autoverkeer. Hierdoor wordt de bereikbaarheid van het SOMA College vergroot.
H a n d b o e k H a r d e r w i j k s G r o e n
Het Handboek Harderwijks Groen geeft 'Specificaties' van het groen en een analyse van stad en landschap. Ook wordt aangeven waar de belangrijkste kwaliteiten en knelpunten liggen. Er wordt een visie gepresenteerd op het Harderwijks Groen, uitgewerkt naar een aantal thema's. Per deelgebied wordt dit nader uitgewerkt en worden de karakteristieken en belangrijkste kwesties benoemd en verbeeld. De Ceintuurbaan valt binnen deelgebied IV, hiervoor geldt:
K w a l i t e i t e n
K n e l p u n t e n
In het kader van de in de vorige paragraaf genoemde reconstructie wordt ook het groen langs deze weg verbeterd.
M i l i e u b e l e i d s p l a n
Milieubeleidsplan 2004-2009
In dit plan is een aanzet gemaakt voor de gebiedsgerichte aanpak. Een belangrijk element daarvan was dat het aspect milieu op pro-actieve wijze en vooraan in het ruimtelijk planproces wordt betrokken.
M i l l i e u b e l e i d s p l a n 2 0 0 9 - 2 0 1 2
Het milieubeleidsplan is opgebouwd rond de (milieu)doelstelling uit het collegeprogramma 2006-2010: 'Het voeren van een milieubeleid en natuur-/landschapsbeleid waarin aspecten als duurzaamheid en leefbaarheid met betrekking tot de woon- en leefomgeving een belangrijke plaats innemen'. Vanuit deze gedachte is voor de planperiode 2009 - 2012 voor twee speerpunten gekozen: klimaatbeleid en een gebiedsgericht milieubeleid.
K l i m a a t b e l e i d
De doelstellingen van het Klimaatakkoord vormen de klimaatdoelstellingen van de gemeente Harderwijk. De gemeente Harderwijk sluit aan bij het Klimaatactieplan van de regio Noord-Veluwe (24 september 2008 door het dagelijks bestuur van de regio vastgesteld). Op basis van de Prestatiekaart Lokaal Klimaatbeleid (Senter-Novem). De Prestatiekaart Lokaal Klimaatbeleid onderscheidt drie ambitieniveaus: actief, voorlopend en innovatief. Het actieve ambitieniveau is het uitgangspunt voor de gemeente Harderwijk. Voor de eigen gemeentelijke gebouwen en voorzieningen wordt het voorlopend niveau geambieerd. De gemeente heeft tenslotte een voorbeeldfunctie.
E n e r g i e
De beschikbaarheid van vernieuwbare hulpbronnen staat onder druk. In Harderwijk wordt daarom ingezet op beperking van energieverbruik en opwekking van duurzame energie. Voor onderhavige project is met name het zoveel mogelijk toepassen van (passieve) duurzame energie van belang. Voor Utiliteitsgebouwen geldt met name dat de gemeente Harderwijk zal meer dan voorheen EPC-berekeningen toetsen en toezicht houden op de energieprestatieberekening op de bouwplaats. Net als bij woningbouw geldt hier ook een verscherpte EPC van 10%.
De gemeente Harderwijk gaat uit van een intensieve combinatie van stimulering van fietsgebruik en ontmoediging van autogebruik ('pull en push') door maatregelen bij verkeer en vervoer.
B e d r e i g i n g e n v a n d e g e z o n d h e i d
De gezondheid wordt bedreigd door de gevolgen van globalisering, straling, toenemende mobiliteit en de kwaliteit van lucht en water. De bedreigingen van de gezondheid worden gemeten met behulp van de GezondheidsEffectScreening (GES) scores. In het milieubeleidsplan wordt per deelgebied de milieugezondheidskwaliteit per milieuaspect behandeld en worden de ambities opgenomen die de gezondheidskwaliteit voor de mens verbeteren, dit geldt tevens voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen per deelgebied. Voor het deelgebied 'Veluwe' dienen de milieuambities nog te worden vastgesteld in het kader van het milieubeleidsplan.
N o t a A r c h e o l o g i e
Op 17 april 2008 heeft de gemeenteraad de Nota Archeologie vastgesteld.
In Harderwijk is een archeologiebeleid ontwikkeld dat is gebaseerd op de volgende pilaren:
In de nota Archeologie worden tevens de speerpunten voor een nieuw archeologiebeleid vastgelegd:
W e l s t a n d s n o t a G e m e e n t e H a r d e r w i j k a p r i l 2 0 0 7
De welstandsnota Harderwijk april 2007 geeft inzicht in aspecten waarbij naar het welstandsadvies wordt gekeken. De beoordeling is afhankelijk van het welstandsniveau. De locatie van het SOMA College heeft welstandsniveau 2.
Hiervoor is in de welstandnota opgenomen:
In de welstandsnota worden verschillende gebiedstypen onderscheiden.
Het bouwplan dient door de welstandscommissie te worden getoetst aan de vereisten. De gemeente Harderwijk heeft een aantal gebiedstypen onderscheiden. Het gebied waarin het SOMA College is gelegen valt onder de welstandsvereisten: 'instituten'. Instituten zijn over het algemeen karakteristiek voor de omgeving. Deze instituten zijn in beginsel naar binnen gekeerd vormgegeven, waarbij de landschappelijke of cultuurhistorische setting bepalend is. Bij uitbreiding van complexen kan de vestigingsgrond, namelijk de landschappelijke setting, worden bedreigd. Dit dient te worden voorkomen. Het omringende groen moet voldoende groene massa behouden. In geval van nieuwvestiging of ingrijpende wijziging is een hoogwaardige architectonische, stedenbouwkundige en landschappelijke vormgeving vereist.
Met name de volgende criteria zijn belangrijk:
Met name de zichtlijn heeft een belangrijke rol gespeeld. Om die reden is het verbindende deel transparant uitgevoerd.
S t r u c t u u r v i s i e Z u i d e l i j k e S t a d s r a n d
Momenteel wordt een Structuurvisie Zuidelijke Stadsrand opgesteld. Deze visie is nog niet gereed.