Plan: | Bedrijventerrein Lorentz |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00015-0004 |
Inleiding
Door de gemeente Harderwijk, het Waterschap Veluwe, de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat zijn afspraken gemaakt over hoe zal worden omgegaan met water bij de verschillende ruimtelijke ontwikkelingen die tot 2020 plaatsvinden in Harderwijk. In dit kader heeft drie keer overleg plaatsgevonden tussen de gemeente Harderwijk en de waterbeheerders. Deze afspraken zijn vastgelegd in de watertoets die is uitgevoerd voor het Voorontwerp Structuurplan Harderwijk 2020 (Watertoets Voorontwerp Structuurplan Harderwijk, Tauw, 2005). Voor de waterparagraaf in het Bestemmingsplan Lorentz is op dd overleg geweest tussen de gemeente Harderwijk en Waterschap Veluwe.
Harderwijk is van oorsprong direct gelegen aan het water. Sinds de komst van de Afsluitdijk is de stad zich meer gaan ontwikkelen als recreatief centrum. Er komt geen open water voor binnen het plangebied en is grotendeels verhard.
Wateroverlast
In het waterplan10 valt het plangebied deels onder de potentiƫle wateroverlastzone en deels onder de grondwaterfluctuatiezone. Dit is het gebied waarvoor extra aandacht nodig is, omdat de in de toekomst te verwachten hogere grondwaterstanden voor problemen kunnen zorgen. Naar verwachting zijn ook maatregelen nodig. De provincie houdt rekening met een stijging van het grondwater met 80 cm in 2050.
Een te grote stijging van het waterpeil in de Randmeren heeft invloed op veiligheid in de gemeente Harderwijk, vooral voor de lager gelegen delen. Omdat nog niet bekend is of en hoe groot de totale stijging zal zijn kan echter nog niet bepaald worden welke delen van Harderwijk 'veilig' zijn en welke delen niet. In de Wet op de waterkeringen is door het Rijk vastgesteld dat gronden die direct door de Noordzee bedreigd worden een beschermingsniveau van
2 m+NAP moeten hebben en gronden zonder een directe hoogwaterkerende omstandigheden een beschermingsniveau van 1 m+NAP. De laagste delen van industrieterrein Lorentz liggen echter op 1,60 m+NAP. Langs de oever van het Wolderwijd en het Veluwemeer ligt vanouds geen waterkering.
Waterberging
Het waterschap heeft aangegeven dat met de huidige en de nieuw aan te leggen watergangen en vijvers in de gemeente Harderwijk reeds voldoende capaciteit voor waterberging aanwezig is in het stedelijk gebied (bron Structuurplan Harderwijk). Dit betreft een voorlopige toetsing. Op het vlak van waterberging is dus geen sprake van een stedelijke wateropgave tot 2015 (zie kader).
Riolering
Hemelwater en afvalwater wordt in Lorentz 1 en 2 afgevoerd via een gemengd stelsel. In Lorentz 3 wordt dit afgevoerd via een verbeterd gescheiden stelsel. Er is geen ruimte om bergings- en infiltratievoorzieningen aan te leggen in openbaar gebied.
Uitgangspunten voor het bestemmingsplan