direct naar inhoud van 3.1 Ruimtelijke structuur
Plan: Bedrijventerrein Lorentz
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00015-0004

3.1 Ruimtelijke structuur

Het plangebied is met netto 130 hectare het grootste bedrijventerrein binnen de gemeente. Er zijn momenteel circa 320 bedrijven gevestigd en er werken circa 6.000 mensen.

Bedrijventerrein Lorentz is vanaf de zestiger jaren in verschillende fases ontwikkeld. Ten zuiden van het plangebied bevinden zich de woonwijken Zeebuurt en Frankrijk. Aan de westkant grenst het plangebied aan het industriegebied Haven, wat in het kader van het project Waterfront een transformatie zal ondergaan. Aan de oostkant ligt het Regionaal bedrijventerrein Lorentz III en het buitengebied. Aan de noordkant is het Veluwemeer gelegen. Hier is de uitbreiding van bedrijventerrein Lorentz voorzien. Deze uitbreiding maakt onderdeel uit van het project Waterfront en dient ten behoeve van de uitplaatsing van bedrijven uit bedrijventerrein Haven.

Bebouwing

Grotere en kleinere bedrijfsgebouwen wisselen elkaar op Lorentz af. Op het noordoostelijk deel van het bedrijventerrein bevinden zich over het algemeen grotere bedrijfsgebouwen. Het bebouwingspercentage op het bedrijventerrein is redelijk hoog. Op het oudere gedeelte van Lorentz liggen enkele percelen braak door sloop. Aan de noordoostzijde, is een klein deel van de gronden nog in ontwikkeling. De bedrijfsgebouwen mogen in de vigerende regelingen over het algemeen niet hoger zijn dan 12 meter, met uitzondering van de noordzijde van de Nobelstraat. Hier is de maximale toegestane bouwhoogte 6 meter. Tevens geldt een maximaal bebouwingspercentage van 70%.

Beleid

Een van de doelstellingen uit het Masterplan Revitalisering Lorentz (2006) is het bieden van meer ruimte voor bedrijven. In de loop der jaren kan een bedrijf door groei of gewijzigde bedrijfsvoering behoefte hebben aan uitbreidingsruimte. Om te voorkomen dat de ondernemer kiest voor een nieuwe grotere locatie, moet de gemeente hem of haar de mogelijkheid kunnen bieden om uit te breiden.

Door meer mogelijkheden te bieden (splitsen van gebouwen, verandering van functies, slopen van oude gebouwen), ontstaan nieuwe bedrijfseconomische kansen. Ruimte bieden voor uitbreiding van bedrijven hoeft niet direct een grotere aanslag op de beschikbare ruimte (platte vierkante meters) te betekenen. De revitalisering moet namelijk ook gepaard gaan met een zorgvuldiger gebruik van de ruimte op het terrein. Op dit moment zijn er delen van het terrein waar de bebouwingsgraad kan worden vergroot door in meer bouwlagen en geschakeld te bouwen en verloren restruimten te benutten.

In het Beeldkwaliteitsplan worden naast maximale bouwhoogtes ook minimale bouwhoogtes genoemd. Dit betreft de primaire routes, de Lorentzstraat en de Daltonstraat. Hiervoor geldt een wenselijke minimale bouwhoogte van 10 meter.

Uitgangspunten voor het bestemmingsplan:

  • verhogen van de maximale bouwhoogte en bebouwingspercentage.