Plan: | Bedrijventerrein Lorentz |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00015-0004 |
Structuurplan Harderwijk 2020 (juni 2006)
Voor de functie werken is de opgave 'de beschikbare ruimte optimaal te benutten voor het bieden van meer uitgesproken, gedifferentieerde werkmilieus die bijdragen aan de economie in Harderwijk'. Omdat de aanleg van de drie nieuwe terreinen Lorentz Haven, Lorentz-Oost en Drielanden-Oost (voorlopig) de laatste mogelijkheid bieden voor grootschalige uitbreiding van bedrijventerreinen in Harderwijk, is het beleid er op gericht de ruimte op beschikbare terreinen zo effectief mogelijk te benutten en een duidelijk eigen profiel te geven (segmentering). Een selectief uitgiftebeleid zal worden gevoerd. Lorentz en Lorentz-Oost zijn in dit kader bedoeld voor de grotere en zwaardere bedrijven. Andere uitgangspunten uit het structuurplan die van belang zijn voor de revitalisering van Lorentz zijn:
Masterplan Revitalisering bedrijventerrein Lorentz te Harderwijk (18 oktober 2006)
De totale vraag naar bedrijventerreinen in Harderwijk tot 2015 zal het aanbod van nieuwe bedrijventerreinen overstijgen. Bij de planvorming voor het Regionaal Bedrijventerrein Lorentz-Oost is bepaald dat een deel van dit tekort zal moeten worden opgelost door revitalisering van de al bestaande bedrijventerreinen. Revitalisering van bedrijventerreinen, een proces van intensiever en duurzamer grondgebruik, wordt steeds meer toegepast. Revitalisering gaat vaak samen met het invoeren van parkmanagement. Hiertoe is het Masterplan revitalisering Lorentz opgesteld, waarin vijf doelstelling worden genoemd:
Deze doelstelling zijn uitgewerkt in een actieprogramma, waarvan de integrale herziening van het bestemmingsplan Lorentz er één van is.
Stadsvisie 2031
De gemeenteraad heeft op 10 juni 2010 de Stadsvisie Harderwijk 2031 vastgesteld. Er wordt een visie gegeven op de thema's woonklimaat, maatschappelijke voorzieningen, werken en bereikbaarheid. Door de gemeenteraad is gekozen voor scenario 2 'Verdiepen'. In dit scenario gaat Harderwijk voor kansen. Harderwijk kiest hiervoor een aantal speerpunten die samenhangen met nieuwe grote ontwikkelingen. Hierdoor krijgt Harderwijk stedelijke allure. In dit scenario blijft Harderwijk zich ontwikkelen. De gemeente als geheel ondergaat hierdoor ingrijpende veranderingen. Harderwijk is in dit scenario in 2031 een ondernemende en open gemeente.
Welstandsbeleid
In de welstandsnota (april 2007) zijn criteria opgenomen voor aspecten als situering, vormgeving en materiaalgebruik. Voor Lorentz I, II en III is een beeldkwaliteitsplan (BKP) opgesteld. De voor het bestemmingsplan relevante aspecten komen terug in het hoofdstuk planbeschrijving. Voor de nog uit te geven kavels op Lorentz II zullen beeldkwaliteitscriteria als aanvulling op de welstandsnota afzonderlijk in procedure worden gebracht en vastgesteld. Deze beeldkwaliteitscriteria zijn opgenomen in Bijlage 6 van deze toelichting.
Structuurplan Waterfront (14 oktober 2004)
De gemeente gaat de komende jaren - samen met andere partijen - aan de slag met de aanleg van een nieuw Waterfront in Harderwijk. Het huidige industrieterrein Haven is zwaar verouderd en zorgt voor diverse problemen (verslechterde leefbaarheid in omliggende woonwijken, dichtslibbende toegangswegen, laagwaardige ruimtelijke kwaliteit op een unieke locatie). Het oude industrieterrein Haven wordt na een grondige bodemsanering een hoogwaardig woongebied met een verscheidenheid aan woonmilieus in en aan het water. Deze ontwikkeling brengt met zich mee dat de bedrijven die op dit moment op het industrieterrein Haven zijn gevestigd verplaatst moeten worden. Ter compensatie van de transformatie van het Waterfront ontwikkelt de gemeente daarom 22 hectare bedrijventerrein in Lorentz Haven voor vestiging van watergebonden en watersportbedrijven.
De ontsluiting van Lorentzhaven West is nader uitgewerkt. De ontsluitingsroute bestaat uit een tweebaans verkeersweg die het westelijke deel van de uitbreiding van Lorentzhaven verbindt met de Marie Curiestraat ter plaatse van de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Milieubeleidsplan Harderwijk 2009-2012
De gemeente Harderwijk streeft naar samenhang in het bestaande veelomvattende milieubeleid. Het milieubeleidsplan 2009-2012 maakt inzichtelijk waar Harderwijk voor staat, geeft richting aan het beleid voor de komende periode en vervult een aanjaagfunctie om verbeteringen te realiseren. Vanuit deze gedachte worden twee speerpunten benoemd waarbij rekening is gehouden met de landelijke beleidsontwikkeling: klimaatbeleid en een gebiedsgericht milieubeleid. Het zorgdragen voor een duurzame leefomgeving is het hoofddoel van dit milieubeleid. Onder een duurzame leefomgeving verstaan we het voorzien in onze behoeften, zonder de toekomstige generaties de mogelijkheden voor dezelfde behoeftes te ontnemen. Dit milieubeleidsplan geeft kaders voor beleid en laat de bevolking van Harderwijk en Hierden zien hoe de gemeente zich inzet om de lokale milieuproblemen op te lossen.
Duurzame bedrijvigheid
De bedrijvigheid in Nederland moet vergroenen en innoveren om toekomstbestendig te blijven. De belangstelling voor energiebesparing en het opwekken en inzetten van duurzame energie noemt toe. Bedrijven zoeken op verschillende vlakken samenwerking op het gebied van energiebesparing en de inzet van duurzame energie.
Vanuit het klimaatbeleid is een koers uitgezet om op termijn een klimaatneutrale gemeente te worden. Hierbij spelen bedrijven en industrie ook een belangrijke rol. Hierbij wordt ingezet op jaarlijks een 2% energiebesparing bij bedrijven. Daarnaast wil de gemeente de rol van stimuleren, motiveren en faciliteren op zich nemen om bedrijven over te laten gaan op het opwekken en benutten van duurzame energie.
Dit bestemmingsplan biedt door middel van de bedrijvenlijst en de bouwregels de mogelijkheden voor het vestigen van innovatieve bedrijfstakken en installaties voor het opwekken duurzame energie.