direct naar inhoud van 3.7 Bodem
Plan: De Zwaluwhoeve
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0243.BP00007-0002

3.7 Bodem

3.7.1 Historisch onderzoek

De locatie van het huidige sauna- en badencomplex aan de Zuiderzeestraatweg 108 te Hierden heeft in het verleden een agrarische functie gehad. Sinds 1772 is een boerderij aanwezig geweest. De percelen ter plaatse van de geplande uitbreiding hebben momenteel een agrarische functie.

Tevens zijn er geen aanwijzingen voor de (voormalige) aanwezigheid van ondergrondse tanks op de locatie. De gehele locatie kan, op basis van het historisch onderzoek, worden aangemerkt als niet verdacht voor bodemverontreiniging.

3.7.2 Bodemonderzoek

Ter plaatse van het huidige sauna- en badencomplex zijn in 1995, 2003 en 2008 reeds een drietal bodemonderzoeken uitgevoerd. Uit deze onderzoeken blijkt dat in de bovengrond licht verhoogde gehalten aan PAK voorkomen. In de ondergrond worden geen verhoogde gehalten aan gemeten parameters aangetroffen. Verder worden in het grondwater licht verhoogde gehalten aan arseen, cadmium, chroom, koper, nikkel, zink en ethylbenzeen aangetroffen.

Ter plaatse van de nieuw aangekochte percelen was, voor zover bekend, nog geen bodemonderzoek uitgevoerd.

Door ARCADIS is in april 2009 een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd, conform de strategie voor een grootschalig onverdachte locatie uit de NEN-5740 (zie de bijlage Bodemonderzoek). De onderzoekslocatie is hierbij verdeeld in 2 deelgebieden: deelgebied 1 betreft het huidige terrein en deelgebied 2 betreft de nieuw aangekochte percelen.

Visueel is alleen ter plaatse van boring 105 in het traject 0,5 – 1,0 m –mv enig puin aangetroffen. Verder zijn zowel in de boven- als de ondergrond geen asbest, asbestverdacht materiaal of andere zintuiglijke verontreinigingen waargenomen.

Analytisch is alleen in de bovengrond ter plaatse van het midden van het huidige terrein minerale olie licht verhoogd aangetoond. In alle overige grondmonsters zijn geen verhogingen aan de gemeten parameters aangetoond. In het grondwater is ter hoogte van alle geplaatste peilbuizen een licht verhoogde concentratie aan nikkel aangetoond. Daarnaast zijn aan de noordkant van het huidige terrein in het grondwater ter hoogte van peilbuis 101 licht verhoogde concentraties aan barium, cadmium, kobalt, nikkel, zink en xylenen aangetoond. Aan de zuidkant zijn in het grondwater, ter plaatse van de nieuw aangekochte percelen en ter hoogte van de peilbuizen 203 t/m 205, tevens licht verhoogde concentraties aan cadmium, barium, koper en zink aangetoond.

Conclusie

De gehele locatie, huidig én toekomstig terrein, is in het bodemonderzoek meegenomen. Het onderzoek voldoet aan het protocol NEN5740. Op basis van de resultaten van het bodemonderzoek is er geen milieuhygiënisch bezwaar tegen de voorgenomen planwijziging.

Afvoer grond

Vrijkomende grond kan binnen het plangebied worden toegepast. Wanneer vrijkomende grond niet binnen het plangebied kan worden hergebruikt, dan dient deze grond een milieuhygiënische verantwoorde bestemming te krijgen.

Bij toepassing van licht verontreinigde grond dient te worden voldaan aan de voorschriften van het "Besluit Bodemkwaliteit". Grond, waarin geen verontreinigende stoffen voorkomen boven de achtergrondwaarde, is milieuhygiënisch gezien geschikt voor alle vormen van gebruik (multifunctioneel toepasbaar).Het afvoeren van grond moet worden gemeld bij het bevoegd gezag, de gemeente Harderwijk.

Indien meer dan 50 m3 grond van het perceel wordt afgevoerd dient voorafgaand altijd een partijkeuring (depotbemonstering) te worden uitgevoerd. Indien minder dan 50 m3grond wordt afgevoerd is geen partijkeuring noodzakelijk, echter de kwaliteit van de grond dient wel bekend te zijn.

Aanvoer grond

Van elders aan te voeren grond voor toepassing, ophoging of aanvulling van het betreffende terrein dient van vergelijkbare of betere kwaliteit te zijn als ter plaatse aanwezige grond. Hiertoe dient de grond te worden onderzocht conform het "Besluit Bodemkwaliteit", dan wel bij kleine partijen conform de NEN 5740. Indien licht verontreinigde grond wordt toegepast dient deze partij (met kwaliteitsgegevens) vooraf te worden gemeld bij de gemeente Harderwijk.