Plan: | De Zwaluwhoeve |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0243.BP00007-0002 |
Wellnessresort De Zwaluwhoeve
ARCADIS heeft met behulp van een parkeeronderzoek voor De Zwaluwhoeve vastgesteld wat de parkeernorm en de daaraan gerelateerde vraag naar parkeerplaatsen in de toekomstige situatie is. Uitgangspunt hierbij is de verkeersaantrekkende werking van het bedrijfsmatig verrichten van activiteiten gericht op welness.
Hiertoe is een theoretische toets op basis van het aantal verkeersbewegingen en een praktische toets op basis van het aantal bezoekers uitgevoerd, voor zowel de huidige als de toekomstige situatie.
Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat De Zwaluwhoeve een parkeernorm heeft van 43 parkeerplaatsen per 100 bezoekers, inclusief personeel en dubbelgebruik parkeerplaatsen.
Het maximaal aantal bezoekers voor de toekomstige situatie bedraagt 1.200 per dag. Bij 1.200 bezoekers zijn volgens de praktische parkeernorm 515 parkeerplaatsen nodig. Dit aantal parkeerplaatsen is ingepast in het ontwerp van de twee parkeerterreinen.
Om de parkeerplaatsen van De Zwaluwhoeve optimaal te gebruiken, moeten de parkeerterreinen voorzien worden van vakindelingen. De maatvoering van de parkeervakken moet overeen komen met de richtlijnen van het ASVV. Op het parkeerterrein worden 10 parkeerplaatsen voor mindervaliden aangelegd.
Zoekgedrag kan voorkomen worden door de parkeerterreinen met elkaar te verbinden of te voorzien van statische parkeerinformatie (Vol/Vrij).
De Zwaluwhoeve is goed bereikbaar per openbaar vervoer. In de directe nabijheid van de Zwaluwhoeve bevindt zich "halte Molenweg". Tweemaal per uur vertrekt een bus vanuit Harderwijk en Nunspeet. Daarnaast kan de bezoeker gebruik maken van de regiotaxi Noord-Veluwe. Uit het parkeeronderzoek blijkt 2 tot 8% met taxi of bus te komen.
Voor meer uitgebreide informatie wordt verwezen naar de bijlage Parkeeronderzoek.
Maatschappelijke functie Molenweg 4
Het perceel Molenweg 4 wordt bestemd met de hoofdgroep van bestemmingen ‘maatschappelijk’. De hiertoe bijbehorende (hoofd) functies / gebruiksdoelen betreft de functies gezondheidszorg, jeugdopvang, naschoolse opvang en/of een praktijkruimte.
Ten aanzien van het aantal benodigde parkeerplaatsen is de buitenschoolse opvang (bso) maatgevend. Om het aantal parkeerplaatsen te bepalen, is het nodig om het aantal gelijktijdig aanwezige arbeidsplaatsen en kinderen te weten. Aangezien dit nu nog exact bekend is, is daarvoor een aanname gedaan van 1 werknemer en 10 kinderen per kamer.
Wanneer wordt uitgegaan van 4 "behandel"kamers in het pand, dan resulteert dit in 4 werknemers en 40 kinderen. Daarbij is geen reductie berekend voor bijvoorbeeld halve dagopvang en verdelingen naar dagen van de week.
Bij de bso wordt met een parkeerkencijfer van 0,6 tot 0,8 parkeerplaats per arbeidsplaats gerekend. We gaan hier uit van de maximale norm en dus zijn er met 4 werknemers afgerond 4 parkeerplaatsen nodig. Voor de bso is uitgegaan van 40 kinderen.
Er is met de maximale bezetting gerekend. Hiervoor zijn de volgende reductiefactoren aangenomen:
Dit resulteert in een aantal benodigde breng/haalplaatsen van afgerond 6 parkeerplaatsen.
De totale parkeerbehoefte van de bso komt dan uit op 10 parkeerplaatsen.