direct naar inhoud van 4.2 Water
Plan: Wylerbaan 2
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0241.BPWylerbaan2-VSG1

4.2 Water

1. De watertoets

In het kader van de watertoets is overleg met het waterschap gevoerd en is de volgende inhoud voor de waterparagraaf vastgesteld.

2. Algemeen

De betreffende planologische procedure wordt gevolgd.

Het plangebied (Perceel: Sectie I, nr. 03313), waar het voornemen bestaat om een woning te splitsen, maakt deel uit van de bestaande waterhuishoudkundige inrichting van het hoofdbemalingsgebied “Groesbeek-Noord”. Het plangebied ligt in het beheersgebied van Waterschap Rivierenland.

Toename verhard oppervlak: 0 m². Voor toename verhard oppervlak boven de 500 m² zijn de eisen van het Waterschap Rivierenland van toepassing. Daaronder gelden de eisen van de gemeente Groesbeek.

3. Waterrelevant beleid

In het plangebied is al het betreffende actuele beleid van toepassing, evenals de bestaande wet en regelgeving. Specifiek wordt genoemd:

  • 1. Provinciaal beleid: 'Waterplan Gelderland 2010-2015' en 'Gelders Milieuplan (GMP-3)'.
  • 2. Waterschapsbeleid: 'Waterbeheerplan 2010-2015' en 'Nota Rioleringsbeleid (2005)'.
  • 3. Gemeentelijk beleid: 'Gemeentelijk Rioleringsplan' en 'Waterplan Groesbeek'.

4. Waterkansenkaart, Deelstroomgebiedsvisie, Afkoppelkansenkaart

Bij de totstandkoming van het plan is getoetst aan de Waterkansenkaart, de Deelstroomgebiedsvisie Rivierengebied en de Afkoppelkansenkaart.

5. Oppervlaktewater

Binnen en in de nabijheid van het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig.

6. Grondwater

Het plangebied bevindt zich niet nabij een grondwaterbeschermingsgebied of een grondwaterwingebied.

7. Riolering

De riooltechnische ontsluiting van het gebied bevindt zich ter hoogte van het rioolgemaal aan de Heikantweg. De riolering is uitgevoerd als een DWA – perssysteem.

In het kader van het bevorderen van het duurzaam omgaan met water is het beleid van de gemeente en het waterschap erop gericht om schoon hemelwater af te koppelen van het gemengde rioolstelsel (of niet aan te koppelen). Schoon hemelwater dient in Groesbeek zoveel mogelijk in de bodem te worden geïnfiltreerd. Waar dat niet kan zal het hemelwater moeten worden afgevoerd via een filtervoorziening naar oppervlaktewater of uiteindelijk naar het openbare gescheiden rioolstelsel (zie ook beslisboom hemelwater BOR-G).

Er dient gebruik te worden gemaakt van niet uitloogbare materialen, in overeenstemming met het bouwstoffenbesluit.

Berekening van compenserende waterberging:

- bij toename verhard oppervlak, vanaf 500 m2 (landelijk gebied vanaf 1500 m2), wordt er voor de berekening van compenserende waterberging verwezen naar de eisen van het Waterschap Rivierenland. Hierbij kan worden opgemerkt dat in de gemeente Groesbeek onder bepaalde voorwaarden rekening mag worden gehouden met de K-waarde van de grond.

- tot 500 m2 (landelijk gebied tot 1500 m2) toename verhard oppervlak gelden de compensatie-eisen van de gemeente Groesbeek. Bij verbouw met een uitbreiding vanaf 25 m2, en altijd bij nieuwbouw, wordt een infiltratievoorziening geëist voor het hemelwater. De waterbergingseis is T=10+10% (vuistregel 436 m3 berging per ha verhard oppervlak). Aanbouwen, uitbouwen en bijgebouwen verbonden met het hoofdgebouw, tot 25 m2 uitbreiding, zijn vrijgesteld. Overigens kan bij de aanwezigheid van een hemelwaterriool of oppervlaktewater (vergunning nodig van waterschap), ook daarop worden aangesloten.

De verwerking van hemelwater wordt opgenomen in de bouwvergunning en gecontroleerd door de gemeente Groesbeek.