Plan: | Structuurvisie Groene Zoom |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0233.SVgroenezoom-0403 |
Voor de beoordeling van de initiatieven is gebruik gemaakt van een aantal criteria:
Vanuit de doelstellingen, de beleidscontext, de analyse van de huidige situatie (SWOT), autonome ontwikkelingen en het landschappelijk raamwerk zijn de volgende basisprincipes voor de ontwikkeling van de Groene Zoom uitgewerkt:
Beide gemeenten hebben samen gekozen voor ontwikkeling van de Groene Zoom tot stedelijk uitloopgebied. Hierbij dient voldoende aandacht te zijn voor de volgende uitgangspunten:
Het behoud en waar mogelijk versterken van de groene uitstraling van de Groene Zoom is voor beide gemeenten een belangrijk uitgangspunt. Door het ontwikkelen van een samenhangende en aantrekkelijke groenstructuur kan de Groene Zoom zich als samenhangend gebied onderscheiden van de omgeving en draagt het groene karakter bij aan de eigen identiteit van het gebied. Door de introductie van nieuwe 'groene' functies en door versterking en aanvulling van bestaande functies met groene elementen zoals lanen, tuinen, houtwallen en overige beplantingen, wordt het groene karakter verder versterkt. Daar waar mogelijk krijgen bepaalde delen een recreatieve functie.
De Groene Zoom zal in de toekomst zowel ruimte moeten bieden aan de huidige bewoners en gebruikers van het gebied als aan de nieuwe gebruikers en bewoners. Er zal een mix ontstaan van private-, semi-openbare en openbare functies. Ook de toegankelijkheid van (delen van) het gebied moet worden vergroot en het openbare karakter dient te worden versterkt. Er kan daarbij worden gedacht aan de ontwikkeling van groene weiden, tuinen of openbaar toegankelijke landschappelijke gebieden. Ook watergebonden natuur langs bestaande beken versterkt het groene karakter van het gebied.
Door aanleg van groene elementen in het plangebied, een meer natuurlijke ontwikkeling van bepaalde gebiedsdelen, het aanleggen van doorlopende groenzones kan de natuurwaarde van het gebied worden vergroot.
Om de Groene Zoom te ontwikkelen tot een gebied met een eigen identiteit is vergroting van de ruimtelijke en functionele samenhang van het gebied noodzakelijk. Uitgangspunten zijn:
Bij de situering van functies dient voldoende aandacht te zijn voor het voorkomen van negatieve effecten en overlast voor de huidige bewoners. Anderzijds kunnen functies elkaar ook positief beïnvloeden, b.v. door vergroting sociale veiligheid en veilige fietsverbindingen.
Het toevoegen van nieuwe rode functies in het plangebied van de Groene Zoom moet zorgvuldig gebeuren. Hiervoor gelden de volgende uitgangspunten: