Plan: | Structuurvisie Groene Zoom |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0233.SVgroenezoom-0403 |
In eerste instantie zijn voor het opstellen van het landschappelijk raamwerk de kwaliteiten en zwakten in kaart gebracht.
Naar aanleiding van deze kaarten zijn de kansen en bedreigingen besproken. Deze zijn weergegeven in de tabellen. Dit type analyse wordt ook wel een SWOT analyse genoemd. De Engelse afkorting van de woorden kwaliteiten, zwakten, kansen en bedreigingen. Omdat de verkenning van de kansen en bedreigingen plaats heeft gevonden in het kader van een brainstormsessie zijn de verschillende ideeën kort weergegeven. In de volgende tabellen zijn puntsgewijs voor de verschillende aspecten de kwaliteiten, zwakten, kansen en bedreigingen aangegeven. De verdere uitwerking in kaartbeelden is na te lezen in het Landschappelijk Raamwerk.
Conclusie SWOT analyse
De SWOT analyse heeft geleid tot een eerste verkenning van de problematiek en de mogelijkheden van de Groene Zoom. De onderstaande tabellen geven de verschillende aanknopingspunten weer. Bij de vertaling naar de structuurvisie wordt gezocht naar manieren om sterktes en kansen te benutten en zwakten en bedreigingen tegen te gaan.
Sterke punten en kansen
De zone kan weer als overgangsgebied van de Veluwe zoom naar de randmeren gaan functioneren als maatregelen getroffen worden op een hoger schaal niveau (versterken watersysteem, fietsverbinding realiseren over de A28). De herinrichting van het gebied zal er voor moeten zorgen dat het gebied een nieuwe betekenis (identiteit) krijgt in de nieuwe context. Door deze nieuwe functie kan verdere verrommeling tegengegaan worden.
Zwakke punten en bedreigingen
Samengevat kan geconcludeerd worden dat het oorspronkelijke landschappelijke raamwerk, de verbindingen, het ecosysteem en het watersysteem sterk verstoord zijn door de nieuwe infrastructuur in het gebied en de wijk Drielanden. Deze verandering in de context zijn onomkeerbaar. De voorzieningen die gerealiseerd zijn om de versnippering tegen te gaan, zoals de ongelijkvloerse noord-zuidverbindingen komen nog niet voldoende tot hun recht.
Een en ander heeft geleid tot het opstellen van een visie voor het landschappelijk raamwerk voor het gebied. Dit is verwerkt in de visiekaart voor het landschappelijk raamwerk. Dit raamwerk is tot stand gekomen door gebruik te maken van de lagenbenadering.
De gemeenten wensen een ruimtelijke kwaliteit die zich het beste laat verwoorden met beperkt toestaan van kleinschalige ontwikkelingen binnen bestaande landschappelijke waardevolle kenmerken in het gebied zoals beekjes, monumentale bomen, houtwallen en bebouwing. Het geheel dient een Veluwse uitstraling te krijgen inclusief zandwegen, schelpenpaadjes en houten picknick plaatsen. Het kaartbeeld geeft indicatief weer hoe het gebied volgens dit concept kan worden ingekleurd.