4.10 Archeologie
Op grond van het Verdrag van Malta en de daaruit vloeiende Wet op de Archeologische Monumentenzorg dienen de archeologische waarden van een plangebied te worden onderzocht.
De gemeente Ermelo heeft in 2009 samen met bureau RAAP een gemeentelijk archeologisch beleidsnota met een verbeterde beleidskaart opgesteld. De nota moet nog door de gemeenteraad worden vastgesteld.
Gelet op het feit dat zich in de directe omgeving drie grafheuvels bevinden en hier ook andere archeologische vondsten zijn gedaan, wordt aan het plangebied een hoge archeologische verwachting toegekend. Deze verwachting spitst zich toe op de aanwezigheid van archeologische resten uit de periode Steentijd tot en met Late Middeleeuwen. Aangezien het gebied aan het begin van de 19de eeuw deel uitmaakte van een uitgestrekt heideterrein, zal er naar alle waarschijnlijkheid geen - of slechts een dun – plaggendek aanwezig zijn en zullen eventueel aanwezige archeologische resten zich vermoedelijk vlak onder het maaiveld, onder de verstoorde laag, bevinden.
In mei 2009 heeft bureau RAAP een archeologisch vooronderzoek voor het plangebied uitgevoerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat in vier van de tien boringen vondstmateriaal, archeologische indicatoren, is aangetroffen. Vermoedelijk houdt het vondstmateriaal verband met nederzettingsactiviteiten ter plekke of in de directe omgeving van het plangebied. Aangezien de bodemopbouw in het plangebied nog deels intact is, moet er rekening worden gehouden met het feit dat in de grond meerder bewoningssporen aanwezig zullen zijn. Het plangebied zal, voorafgaande aan de uitvoering van het plan, nader onderzocht moeten worden. De regels van het bestemmingsplan voorzien hierin door aan het plan een dubbelbestemming Waarde - Acrheologie toe kennen.