direct naar inhoud van 4.3 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Eekterveld Radeweg/Aalbosweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0232.VAA015EektvAalbRad-VBP1

4.3 Archeologie en cultuurhistorie

Cultuurhistorie

In de nota 'Cultuurhistorisch Beleidskader 'Epe, historisch centrum van de Veluwe ’ uit 2009 beschrijft hoe de gemeente Epe de komende jaren wil omgaan met het cultuurhistorisch erfgoed. Cultuurhistorie in brede zin, behouden, beschermen, ontwikkelen en beleefbaar maken door beleidsmatige verankering binnen de gemeentelijke organisatie zijn daarbij de belangrijkste uitgangspunten. Het beleidskader gaat in op de wettelijk verplichtingen en de ambities voor de komende jaren. Om de beleiduitgangspunten concreter te maken is een uitvoeringparagraaf opgenomen met voorbeelden van projecten voor de komende vijf jaar. Met het cultuurhistorisch beleidskader bepaalt gemeente Epe de richting voor de komende jaren.

Hieronder is een uitsnede opgenomen van de historisch geografische waardenkaart. De rode stip geeft de globale ligging van de nieuwe ontsluitingweg aan. De groene arcering op deze waardenkaart met de bijbehorende verklaring geeft aan dat het Eekterveld, waar het plangebied deel van uitmaakt, een veld is dat vroeger een groot heidegebied was. Een grindpad liep voorheen van Epe naar Nijbroek, dit pad vormt tegenwoordig de begrenzing van het bedrijventerrein Eekterveld. De gronden van het perceel voor de ontsluitingsweg betreft tegenwoordig een bosperceel bestaande uit dunne eiken en berken. De uitvoering van het bestemmingsplan heeft geen nadelige gevolgen voor de historisch geografische waarden omdat dit veld feitelijk niet meer aanwezig is.

afbeelding "i_NL.IMRO.0232.VAA015EektvAalbRad-VBP1_0003.png"

afb.uitsnede van de historisch geografische waardenkaart met globale ligging plangebied (rode stip)

Rijksmonumenten worden beschermd door de Monumentenwet 1988. Gemeentelijke monumenten worden aangewezen op basis van de gemeentelijke monumentenverordening. Binnen het plangebied liggen geen rijks- of gemeentelijke monumenten.

Archeologie

Alle (op)nieuw vast te stellen bestemmingsplannen dienen zodanig te worden opgesteld, dat daarin, naast andere belangen, ook het archeologisch belang een volwaardige plaats krijgt. Rekening dient te worden gehouden met aanwezige en te verwachten monumenten. Op 1 september 2007 is de "Wet op de archeologische monumentenzorg" (Wamz) in werking getreden. Deze wet maakt formeel gezien deel uit van de Monumentenwet 1988 (Mw). Het belangrijkste doel van de Wamz is de bescherming van de aanwezige en de te verwachten archeologische waarden door het reguleren van bodemverstorende activiteiten. Andere doeleinden zijn het bieden van een wettelijke grondslag voor het "verstoorder betaalt-principe" en de beschrijving van de archeologische infrastructuur. De Archeologische Monumentenkaart (AMK) is een gedigitaliseerd bestand van alle bekende behoudenswaardige archeologische terreinen in Nederland.

Op archeologische waardenkaart van de gemeente wordt aangegeven dat de gronden een lage archeologische waarden (aangegeven met een lichtgele kleur) hebben. Een uitsnede van deze kaart is hieronder opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0232.VAA015EektvAalbRad-VBP1_0004.jpg"

afb.uitsnede van de archeologische waardenkaart met globale ligging plangebied (rode stip)

Er zijn geen bekende waarden in het plangebied, noch verwachtingswaarden. In dit bestemmingsplan worden geen nieuwe planologische bouwtitels gegeven ten opzichte van de huidige planologische situatie, behoudens de aanleg van een ontsluitingsweg. Daarom behoeft er in het kader van het bestemmingsplan geen nader archeologisch onderzoek te worden verricht en is het bestemmingsplan op dit punt haalbaar.