Plan: | Epe, Willem Tellstraat 15 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0232.EPE009WTellstr15-VBP1 |
Nota ruimte
De nota Ruimte bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doelstellingen. De nota bevat de ruimtelijke bijdrage aan een sterke economie, een veilige en leefbare samenleving en een aantrekkelijk land. De planologische beleidsuitspraken van de Vijfde Nota en het Tweede Structuurschema Groene Ruimte zijn geïntegreerd in deze nota.
In de nota Ruimte formuleert het Rijk de uitgangspunten, waarbij gemeentelijke bestemmingsplannen een centrale rol krijgen. Deze uitgangspunten bestaan uit de formulering van basiskwaliteiten en een ruimtelijke hoofdstructuur (RHS). De RHS bestaat uit een 'rood' deel: economie, infrastructuur en verstedelijking en een 'groen' deel: water, natuur en landschap.
De centrale doelstellingen van de nota Ruimte zijn: versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland, bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland, de borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale waarden en de borging van veiligheid.
Conclusie
De ontwikkeling in onderhavig bestemmingsplan valt onder het 'rode' deel van de RHS en is niet in strijd met deze structuur.
Structuurvisie Gelderland 2005
Het ruimtelijke beleid van de provincie Gelderland is vastgelegd in het Streekplan Gelderland 2005. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008 heeft het streekplan Gelderland 2005 de status van structuurvisie gekregen. Dat betekent dat de inhoud van het streekplan voor de provincie de basis blijft voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening.
Het plangebied ligt in overig bebouwd gebied. In het provinciaal beleid voor stedelijke ontwikkeling wordt onderscheid gemaakt tussen bestaand bebouwd gebied en stedelijke uitbreiding. Het accent van de provinciale beleidsambities ligt op de vernieuwing en het beheer en onderhoud van bestaand bebouwd gebied (herstructurering, intensivering en revitalisering). Hiervoor is ondermeer een verhoging van de kwaliteit van de leefomgeving en openbare ruimte nodig door fysieke aanpassingen.
Conclusie
De ontwikkeling in onderhavig bestemmingsplan sluit aan bij het beheer en onderhoud van bestaand bebouwd gebied en sluit daarmee aan bij de provinciale doelstelling ten aanzien van het bebouwde gebied.
Ruimtelijke Verordening Gelderland
Het ruimtelijk beleid van de provincie Gelderland is op bepaalde vlakken ook verankerd in de Ruimtelijke Verordening Gelderland. De Ruimtelijke Verordening Gelderland is gebaseerd op het Streekplan Gelderland, en is vanaf 1 maart 2011 van kracht. Het voorliggend bestemmingsplan plan voldoet aan de regels van de Verordening omtrent verstedelijking en wonen. Het plangebied ligt namelijk binnen bestaand bebouwd gebied en is in dat kader niet in strijd met de Verordening. Het plan voegt ook geen woningen toe die niet binnen het Kwalitatief Woonprogramma vallen en is in dat kader niet in strijd met de Verordening.
Conclusie
De ontwikkeling in onderhavig bestemmingsplan sluit aan bij de provinciale doelstellingen zoals opgenomen in de Ruimtelijke Verordening Gelderland.
Woonvisie Epe 2005-2015
In deze visie wordt het woningbouw- en huisvestingsbeleid van de gemeente Epe aan de orde gesteld. Goed wonen: een goede woning in een prettige leefbare wijk of buurt. Dit is een van de belangrijkste zaken voor burgers. De gemeente Epe richt zich erop om de samenstelling en de kwaliteit van de woningvoorraad en de woon- en leefomgeving zoveel mogelijk af te stemmen op de wensen van de burgers. Concreet vertaalt dit zich in:
Het Eper woonbeleid is gericht op zowel de bestaande situatie (oplossen fricties vraag-aanbod) alsmede naar de toekomst (antwoord op trends en ontwikkelingen).
De opdracht voor de gemeente Epe: voldoende woningen afgestemd op de plaatselijke behoefte, de bestaande tekorten wegwerken en invulling geven aan woningbouwlocaties.
De gemeente heeft behoefte aan zogenaamde woon- zorgappartementen. Naast geschikte woningen is van belang dat de woon- en leefomgeving ook geschikt moet zijn voor mensen met een beperking die meer en meer in de wijken zullen komen te wonen als gevolg van demografische en maatschappelijke ontwikkelingen. Bepaalde voorzieningen op het gebied van hulp- en dienstverlening zullen een plaats dienen te krijgen om dit mogelijk te maken. Het instellen van woonzorgzones om een effectieve woon en zorgondersteuningsinzet te realiseren is één van de uitwerkingsmogelijkheden van voornoemd onderzoek. De vraag naar woonzorgvoorzieningen dient nadrukkelijk betrokken te worden bij plannen voor nieuwbouw en herstructurering.
Met particulier opdrachtgeverschap wordt door de gemeente Epe invulling gegeven aan gedifferentieerde woonmilieus die zeer vraaggericht tot stand zijn gekomen. Binnen deze constructie zijn veel verschillende uitwerkingen mogelijk die recht doen aan de wensen van verschillende doelgroepen (jongeren, ouderen, zorg).
Structuurplan Epe 2007
Het voorliggende ruimtelijke structuurplan geeft een visie op de ontwikkeling van de woonkernen en het landelijk gebied. Het plan vormt als het ware de ruimtelijke vertaling van de Toekomstvisie die in 2003 is vastgesteld. De gemeentelijke beleidsruimte wordt bepaald door het beleidskader. Dit wordt onder meer bepaald door het streekplan, de regionale structuurvisie en het reconstructieplan. Binnen deze ruimte kan de gemeente een eigen invulling geven aan haar beleid.
In het structuurplan gaat de gemeente in op het thema wonen en zorg. Voor dit thema wordt aangegeven dat de gemeente het belangrijk acht dat er meer differentiatie ontstaat in het huidige zorgaanbod. De markt moet inspelen op de veranderende wensen met nieuwe producten zoals de woonzorgzone, zorgboerderij, zorghotel en particuliere woon- en zorgvoorzieningen. Deze voorzieningen kunnen worden ingebracht in bestaand stedelijk gebied, bijvoorbeeld in geval van inbreidings- en of herstructureringsprojecten, maar ook in het buitengebied in randzones of op nieuwe landgoederen.
Conclusie
De ontwikkeling in dit bestemmingsplan sluit aan bij de wens van de gemeente Epe om passend woonaanbod te ontwikkelen voor onderscheiden doelgroepen en voorziet in de vraag naar woon- zorgappartementen. De ontwikkeling van het woon- zorgcomplex is daarmee verankerd in het beleid van de gemeente Epe.
Het Rijksbeleid, het provinciaal beleid en het gemeentelijk beleid sluiten inhoudelijk aan bij de ontwikkeling in onderhavig plangebied.