direct naar inhoud van 4.6 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Kerkgebouw HHG te Emst
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0232.EMST002KerkgebHHG-VOB1

4.6 Economische uitvoerbaarheid

Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan dient, op grond van artikel 3.1.6 lid 1, sub f van het Bro, onderzoek plaats te vinden naar de (economische) uitvoerbaarheid van het plan. In principe dient bij vaststelling van een ruimtelijk besluit tevens een exploitatieplan vastgesteld te worden om verhaal van plankosten zeker te stellen. Op basis van 'afdeling 6.4 grondexploitatie', artikel 6.12, lid 2 van de Wro kan de gemeenteraad bij het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan echter besluiten geen exploitatieplan vast te stellen indien:

  • het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan of besluit begrepen gronden anderszins verzekerd is;
  • het bepalen van een tijdvak of fasering als bedoeld in artikel 6.13, eerste lid, onder c, 4°, onderscheidenlijk 5°, niet noodzakelijk is;
  • het stellen van eisen, regels, of een uitwerking van regels als bedoeld in artikel 6.13, tweede lid, onderscheidenlijk b, c of d, niet noodzakelijk is.

Planspecifiek

Het plangebied zal worden aangewend voor de opbouw en het onderdak van de Hersteld Hervormde Gemeente Emst, hierna te noemen de initiatiefnemer.

Het plan wordt op particulier initiatief gerealiseerd. De kosten voor oprichting en onderhoud worden bekostigd uit de eigen middelen van de initiatiefnemer. De gemeente Epe zal daarom met de initiatiefnemer een anterieure overeenkomst sluiten. Voor de vaststelling van het bestemmingsplan zal met de initiatiefnemer de anterieure overeenkomst zijn aangegaan. Op deze wijze kan worden bewerkstelligd dat het verhaal van kosten anderszins verzekerd is en hoeft geen exploitatieplan te worden vastgesteld.

In de anterieure overeenkomst wordt ook de betaling van de eventuele tegemoetkoming in de planschade, die het nieuwe planologisch kader kan veroorzaken, geregeld. De kosten voor het volgen van de RO-procedure zullen via de gemeentelijke legesverordening aan de initiatiefnemer worden doorberekend. Het plan is hiermee voor de gemeente Epe haalbaar.

De initiatiefnemer zal het plangebied niet commercieel exploiteren. Het plangebied wordt in eigen beheer ontworpen en bebouwd. Initiatiefnemer heeft voldoende ruimte om eventuele tegenvallers op te vangen. Indien het plan uiteindelijk tekorten zal kennen, dan zal dat voor de gemeente Epe geen consequenties hebben. Het risico daarvoor ligt geheel bij de initiatiefnemer.