direct naar inhoud van 4.2 Water
Plan: Kerkgebouw HHG te Emst
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0232.EMST002KerkgebHHG-VOB1

4.2 Water

Het aspect water is van groot belang binnen de ruimtelijke ordening. Door verstandig om te gaan met het water kan verdroging en wateroverlast (waaronder ook risico van overstromingen e.a.) voorkomen worden en kan ook de kwaliteit van het water hoog gehouden worden. Daarom is het belangrijk om, waar mogelijk, te werken volgens de volgende principes:

  • 1. afkoppelen van schoon hemelwater zodat dit niet in het vuilwaterriool komt en waardoor het vuile water geconcentreerder wordt waardoor verwerking ervan beter verlopen kan;
  • 2. opvangen en vasthouden van gebiedseigen water. Dit door middel van infiltratie in de bodem in het plangebied (als dat kan) of anders infiltratie in de omgeving en / of het 'getrapt' afvoeren via opvangbekkens naar het oppervlaktewater;
  • 3. goed zorgen voor (de mogelijkheden voor) waterinfrastructuur zoals dijken langs de kust, rivieren en andere waterwegen.

Op landsniveau en Europees niveau zijn de laatste jaren veel plannen en wetten gemaakt. Denk aan de Waterwet uit 2009, het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) en de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).

Watertoets

In de Wro is een zogenaamde 'watertoets' voorgeschreven. Dat houdt in dat in de voorbereiding met het Waterschap Veluwe overleg moet worden gevoerd over het effect van de voorgenomen plannen op de waterhuishouding. Dit overleg is niet nodig voor die gevallen waar het Waterschap Veluwe aangeeft dat het niet nodig is. In het kader van de Wro is het van belang de uitvoerbaarheid aan te tonen.

Planspecifiek

In de huidige situatie bestaat het plangebied bijna volledig uit grasland. In het voorgenomen plan wordt het nieuwe kerkgebouw opgericht (en wordt een deel van het plangebied verhard ten behoeve van het parkeerterrein. Het nieuwe kerkgebouw heeft een oppervlakte van 560 m2. Het afvalwater wordt afgevoerd naar het gemengde stelsel. Regenwater wordt niet afgevoerd via het riool. Op het groene gedeelte van het terrein wordt voorzien in waterberging.

Over onderhavig bestemmingsplan wordt overleg gevoerd met het Waterschap Veluwe.