Plan: | Kerkhof Emst |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0232.EMST001Kerkhof-OBP1 |
1. Vooroverlegreactie d.d. 3 april 2013 van Waterschap Vallei & Veluwe, 2013-12093
Samenvatting reactie
Het waterschap Vallei & Veluwe geeft aan dat uit de bodemkaart (boorpunten in bodemdata.nl) blijkt dat de uitbreiding in het noordelijke deel van de begraafplaats een gemiddeld hoogste grondwaterstand heeft van ongeveer 140 cm beneden maaiveld.
Zoals in paragraaf 4.1.2 van de toelichting is aangegeven en rekeninghoudend met paragraaf 4, artikel 5 vierde lid van het Besluit op de lijkbezorging dienen de graven zich ten minste 30 cm boven het niveau van de gemiddeld hoogste grondwaterstand te bevinden.
Hieruit blijkt dat zonder ophogen maximaal eenpersoonsgraven mogelijk zijn. In de bijgevoegde visie wordt nog uitgegaan van begraven in 2 lagen zonder ophogen.
Wij adviseren daarom de oplossing om op te hogen wel op te nemen in de waterparagraaf van de toelichting om begraven in 2 lagen mogelijk te maken.
Reactie gemeente
Bij de ingang van de huidige begraafplaats is een peilbuis aanwezig (peilbuis 27DL0038 locatie begraafplaats Emst), en daarvan zaten in 2012 de waarden tussen 343 cm -mv en 248 cm -mv. Het uitgevoerde bodemonderzoek voor het bestemmingsplan geeft ook grondwaterstanden van 250 cm -mv aan. Voor begraven in 2 lagen (een dubbel graf) is minimaal een hoogste grondwaterstand van 225 cm -mv nodig. Dit wordt gehaald.
Daarnaast geven de beheerders van de begraafplaats aan dat men bij het delven van dubbele graven op de huidige begraafplaats nog nooit water is tegengekomen, zelfs geen vochtige grond.
Wij achten daarmee voldoende aangetoond dat het graven in 2 lagen mogelijk is.
Conclusie
De inspraakreactie geeft geen aanleiding het ontwerp bestemmingplan aan te passen cq. te wijzigen.
2. Vooroverlegreactie d.d. 11 april 2013 van Provincie Gelderland, 2013-13356
Samenvatting reactie
De provincie geeft aan dat het plangebied is gelegen in het provinciale Waardevolle landschap. Het provinciale beleid voor waardevolle landschappen is opgenomen in paragraaf 2.12 van de structuurvisie. De afdelingen hebben geconstateerd dat vorengenoemd beleid goed is verwerkt in het plan.
Het plangebied is gelegen in een groene wig en daarmee in een zoekzone landschappelijke versterking. Het provinciale beleid voor de groene wiggen en de zoekzones landschappelijke versterking is weergegeven in paragraaf 2.12.5 van de structuurvisie en in de streekplanuitwerking Zoekzones stedelijke functies en landschappelijke versterking. De afdelingen hebben geconstateerd dat vorengenoemd beleid goed is verwerkt in het plan.
Gelet op het provinciale belang dient de gemeente de terinzagelegging van het ontwerp opnieuw aan de provincie kenbaar te maken.
Reactie gemeente
Ter kennisname aangenomen.
Conclusie
De inspraakreactie geeft geen aanleiding het ontwerp bestemmingplan aan te passen cq. te wijzigen.