Om het nieuwe landgoed planologisch te maken, is het onderhavige bestemmingsplan opgesteld. Aan de hand van de onderstaande beschrijving van het plan en hetgeen beschreven is in paragraaf 3.3 is bezien of de beoogde ontwikkeling passend is binnen de ruimtelijke kaders van het rijk en provincie. In paragraaf 2.3 wordt stilgestaan bij het gemeentelijk beleid.
In deze paragraaf worden de verschillende onderdelen van het plan beschreven die het nieuwe landgoed gestalte zullen geven. De natuurlijke inrichting van het landgoed kan onderverdeeld worden in de onderdelen natte natuur, Klaarbeek, natuurweide, wegbegeleidende beplanting, struweel, wandelpaden, landhuis, zichtlijnen, openbaar toegankelijk en recreatieve hoofdpunten.
Bij de ontwikkeling van Landgoed “De Pirk” wordt gestreefd naar een 'landhuis-landgoed'. Bij de inrichting van het landgoed zijn de beken en de daarbij horende kwelzones centraal gesteld. Bij de ontwikkeling van Landgoed “De Pirk” wordt gestreefd naar een landschappelijk en architectonisch samenspel van allure, dat past in het landschap en het landschap versterkt.
De architectonische invulling bestaat uit een landhuis van allure. Het landhuis wordt gepositioneerd aan de zuidzijde van het landgoed aan de rand van het voormalig landgoed de "Waaijenberg". Het overige en overgrote gedeelte van het landgoed bestaat uit natte natuur en ‘groen’ in diverse vormen: natuurlijk grasland, wegbegeleidende beplanting en natuurvriendelijke oevers langs de Klaarbeek. De voorgestane elementen resulteren in een transformatie van het gebied naar een inrichting- en gebruiksvorm die de landschappelijke karakteristiek versterkt en de belevingswaarde en de natuurwaarde verhoogt. Op een relatief kleine oppervlakte worden veel elementen gecombineerd.
Het nieuwe landgoed heeft als belangrijke drager natte natuur. Door de unieke ligging, en door de aanwezigheid van een beek is het terrein uitstekend geschikt voor het aanleggen van natte natuur. De natte natuur op Landgoed “De Pirk” zal bestaan uit plas-draszones waarin kwelwater een belangrijke rol speelt. De aanwezigheid van kwelwater in deze plas- dras situaties wordt verwacht dat er kwel gerelateerde flora en fauna gaat vestigen/ontwikkelen. De plas-zones liggen centraal op het landgoed ten zuiden van de vernieuwde beekloop. Door deze inrichting wordt invulling gegeven aan de wensen van de provincie Gelderland en het waterschap.
De beekloop van de op het landgoed aanwezige Klaarbeek is in samenspraak met het Waterschap Veluwe aangepast. Door de verlegging van de beekloop zal de beek op een natuurlijke manier over het landgoed gaan stromen (licht meanderend). De vernieuwde beekloop zal er voor zorgen dat er op kleine schaal een bijdrage wordt geleverd aan waterberging en het verbeteren van de waterkwaliteit. Het geven van ruimte aan het water, waardoor het langer vast gehouden wordt in het gebied zelf, sluit naadloos aan op het overheidsbeleid van vasthouden, bergen en afvoeren.
Geheel passend in het landschap waarin Landgoed “De Pirk” is gelegen, wordt er een natuurweide aangelegd om het open karakter van het landschap te behouden. De natuurweide zal bestaan uit half natuurlijk grasland, dat extensief wordt begraasd door schapen. Een halfnatuurlijk grasland is een extensief beheerd grasland waarbij het streven is dit met 15 inheemse plantensoorten te verrijken.
Vanaf de Paalbeekweg wordt er wegbegeleidende beplanting aangeplant langs de oprit voor het te realiseren landhuis.
De wegbegeleidende beplanting zal niet de gehele weg volgen, maar wordt onderbroken. Dit zorgt er voor dat het gesloten maar toch ook open karakter van het landschap wordt geaccentueerd. Dit om het open landschap te versterken en nieuwe zichtlijnen te ontwikkelen op het landgoed. Op het landgoed zullen diverse solitaire bomen aan worden geplant, die uit kunnen groeien tot monumentale bomen.
Het struweel, gelegen aan de oostzijde van het landgoed, zorgt net als de wegbegeleidende beplanting voor het accentueren van het half open landschap en het onderbreken van zichtlijnen, ter versterking van het landschap.
Het struweel zal bestaan uit elzen, inheemse rozen en besdragende struiken.
De wandelpaden die op het Landgoed “De Pirk” lopen zijn toegankelijk vanaf de oprit van het nieuwe landhuis. Vanaf waar men een rondgang over het natuurterrein kan maken. Het wandelpad sluit aan op het nog te ontwikkelen buurlandgoed "Beekdal". Het is de bedoeling dat in de toekomst hier het wandelpad begint, inclusief parkeerplaatsen. De wandelpaden op het Landgoed “De Pirk” bestaan uit gemaaide grasbanen.
Tussen het bos en de laan wordt een landhuis gerealiseerd. In paragraaf 3.3 wordt ingegaan op het landhuis en de inrichting rondom het landhuis. De bomen bij het landhuis vormen het groene casco en het karakter van het nieuwe landgoed. De inrichting van de tuinen rondom het landhuis is aan de toekomstige bewoners van het landhuis zelf. De vereiste parkeerplaatsen worden direct rondom de bebouwing gerealiseerd en worden zoveel mogelijk uit het zicht onttrokken.
In de Totaalvisie is rekening gehouden met de wensen van de buren. Door de zichtlijnen in takt te houden, blijft het zicht van de buren behouden. Het nieuwe Landgoed “De Pirk” is voor het overgrote deel openbaar toegankelijk. Het terrein rondom het landhuis is echter privé terrein. Verspreid over het landgoed zijn enkele recreatieve hoofdpunten. Een van deze punten is de voorde in de Klaarbeek. De recreant kan doormiddel van de voorde het gehele landgoed bezoeken. Wanneer de recreant het landgoed betreedt via de Paalbeekweg zal men verwelkomd worden door een informatiepaneel met informatie over het landgoed.
Teneinde de duurzaamheid van de voorgenomen inrichting te kunnen waarborgen is ook een beheerplan gemaakt. Het is noodzakelijk om de aangelegde elementen te beheren. Om de voorgestane kwaliteit te bereiken en te behouden is een overzicht opgesteld van de beheermaatregelen per element. Het beheer heeft een doorzicht van circa 5 jaar. Na 5 jaar wordt het beheer geëvalueerd en indien nodig per element op onderdelen bijgesteld. Daarnaast vindt jaarlijks een monitoring plaats die in het volgende hoofdstuk beschreven wordt. De beschrijving van de afzonderlijke elementen is weergegeven in het 'Inrichtingsplan De Pirk Eelerwoude februari 2010' (als bijlage bijgevoegd).
Een nieuw landgoed kan niet zonder meer gerealiseerd worden. Zowel op provinciaal als gemeentelijk niveau wordt nauwkeurig onderzocht of een nieuw landgoed haalbaar is en of voldaan kan worden aan de daaraan te stellen eisen.
Landgoed "De Pirk" ligt in het zoekgebied dat de provincie Gelderland heeft aangegeven voor particuliere landgoederen. De exacte locatiekeuze laat ze over aan de gemeente. De gemeente Epe waarbinnen het landgoed is gelegen, heeft het beleidsdocument 'Kwaliteitsimpuls Buitengebied, toetsingskader nieuwe landgoederen gemeente Epe' vastgesteld. Een nieuw landgoed dient aan dat toetsingskader te voldoen. In de daaraan gekoppelde 'Leidraad nieuwe landgoederen gemeente Epe, procedurebepaling' is een aantal fasen opgenomen die stapsgewijs afgerond moeten worden. In paragraaf 2.3 wordt bij die fases stilgestaan.