direct naar inhoud van 4.2 Overleg
Plan: Buitengebied, 2e partiële herziening (Recreatiegebied Kievitsveld)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0232.BG003Kievitsveld2e-VBP1

4.2 Overleg

In het kader van het wettelijk vooroverleg is het ontwerp bestemmingsplan Buitengebied, 2e partiële herziening, Recreatiegebied Kievitsveld, toegezonden aan de volgende instanties:

  • Waterschap Veluwe.
  • Vitens.
  • Gastransport Services.
  • Nuon CCC.
  • KPN.
  • UPC.
  • Vrom Inspectie Regio Oost.
  • KPN operator Vaste Net Straalverbindingen en
  • de RGV.

Er is een reactie ontvangen van de volgende instanties:

KPN operator Vaste Net Postbus 9107 7300 HR Apeldoorn

Samenvatting overlegreactie

Er is geen aanleiding tot opmerkingen van KPN Vaste Net, de straalpaden lopen buiten het plangebied.

Overwegingen gemeente.

De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

KPN Postbus 10013 8000 GA Zwolle

Samenvatting overlegreactie

KPN verzoekt bij de nadere uitwerking van het plan rekening te houden met de belangen van KPN. Zo dienen aan beide zijden van straten tracés gecreëerd te worden in openbare grond, in bermen en open verhardingen. Bestaande tracés dienen gehandhaafd te blijven. Toegewezen tracés dienen vrijgehouden te worden van bomen en beplanting. Daarnaast dient in overleg met KPN ruimte beschikbaar gesteld te worden voor het plaatsen van mogelijke kabelverdeelkasten van KPN.

Overwegingen gemeente

De reactie van KPN kan worden aangemerkt als een "standaardreactie". Er is binnen het plangebied geen aanleiding tot het creëren van tracés aan beide zijden van straten in openbare grond in bermen en open verhardingen. Het handhaven en vrijhouden van
tracés is daarom eveneens niet van toepassing. Het vrijhouden van ruimten voor het plaatsen van mogelijke kabelverdeelkasten is een aspect die geen invloed heeft op de nadere uitwerking van dit bestemmingsplan.

N.V. Nederlandse Gasunie Postbus 19 9700 MA Groningen

Samenvatting overlegreactie

In het plangebied liggen geen aardgastransportleidingen van het bedrijf. Er zijn derhalve geen opmerkingen.

Overwegingen gemeente

De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

VROM Inspectie Regio Oost, Postbus 136, 6800 AC Arnhem

Samenvatting overlegreactie

De VROM Inspectie heeft geen opmerkingen over het plan. Ook de rijksdiensten die lid zijn van de Provinciale Commissie Fysieke Leefomgeving hebben geen opmerkingen over het plan. Het plan kan aangemerkt worden als categorie van geval van de provinciale vrijstellingenlijst.

Overwegingen gemeente

De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

Waterschap Veluwe, Postbus 4142, 7320 AC Apeldoorn

Samenvatting overlegreactie

  • a. Het Waterschap geeft aan dat de ontwikkelingen geen (negatieve) invloed op de waterkwaliteit mogen hebben. De Smallertse Plas heeft de functie van zwemwater en de water(bodem) is eutroof (voedselrijk). Het is van belang te weten of de waterskibaan een effect heeft op de waterkwaliteit, dit waterkwaliteitsaspect ziet het Waterschap graag toegelicht in het plan.
  • b. De beide plassen hebben de bestemming "dagrecreatieve doeleinden". Verzocht wordt om op de plankaart en in de regels tot uitdrukking te brengen dat de Smallertse Plas een zwemwater functie heeft en de Nijmolense Plas een waterplas is met zeer goede waterkwaliteit welke van invloed is op de aanwezige natuurwaarden.

Overwegingen gemeente

Ad a.

De waterskibaan is inmiddels gerealiseerd. Uit ervaringen elders in het land blijkt dat de activiteit niet leidt tot extra opwerveling van de bodem. Ook veroorzaakt het waterskiën geen vervuiling door bijvoorbeeld het lekken van olie.

In de toelichting zal dit verduidelijkt worden.

Ad b.

De provincie heeft goedkeuring onthouden aan de dagrecreatieve bestemming op het Kievitsveld omdat de voorschriften geen bescherming bieden aan de aanwezige natuurwaarden in het gebied. Een gedifferentieerde bestemming waarin de natuurwaarden, naast de recreatiewaarden worden onderkend, verdient de voorkeur. De reactie van het Waterschap Veluwe sluit hier bij aan. In het bestemmingsplan "Agrarisch Gebied", 14e p.h. had de Nijmolense Plas de bestemming "water". Binnen deze bestemming was het verblijf van dagrecreanten al mogelijk. Naar aanleiding van dit onderdeel van de reactie wordt het plan aangepast. De Nijmolense Plas krijgt een passende waterbestemming. De planregel wordt aangepast zodat hier alleen extensieve recreatie mogelijk blijft en de natuurwaarden beschermd worden. De Smallertse Plas behoudt de bestemming "dagrecreatieve doeleinden". De zwemwaterfunctie van de Smallertse Plas wordt toegevoegd aan de regels van deze bestemming.

Vitens Gelderland, Postbus 23, 6881 NC Velp

Samenvatting overlegreactie

Ten aanzien van het plan als zodanig zijn er geen op- of aanmerkingen.

Vitens heeft ten aanzien van het plan alszodanig geen op- of aanmerkingen. De gemeente wordt erop geattendeerd dat zich binnen de plan- of gebiedsbegrenzing drinkwaterleidingen van het bedrijf bevinden. Verzocht wordt om stroken openbare grond waarin leidingen zijn gelegen, ofwel waarin deze dienen te worden aangelegd, hiervoor te reserveren. Indien bij nadere uitwerking van het plan blijkt dat hoofdleidingen verlegd, anderszins aangepast en/of bemanteld moeten worden, dienen de daaruit voortkomende kosten door de gemeente aan Vitens Gelderland te worden vergoed conform het hieromtrent bepaalde in de drinkwaterleveringsovereenkomst.

Bij de nadere uitwerking van het plan verzoekt Vitens om met het volgende rekening te houden:

  • Vitens verzoekt aan te geven welke stroken grond, waarin drinkwaterleidingen gelegen zijn, hiervoor zijn gereserveerd;
  • Bij bovenbedoelde leidingen mag geen ontgraving of ophoging plaatsvinden;
  • In de gereserveerde strook mogen geen parkeerplaatsen geprojecteerd worden;
  • Binnen 2,5 meter uit het hart van de leiding mag geen diepwortelende beplanting, zijnde beplanting met een wortelgestel dat tot meer dan 1 meter beneden maaiveld kan reiken.

Indien bij realisatie van het plan aanpassingen aan drinkwaterleidingen vordert verzoekt Vitens om hierover minimaal 8 weken voor uitvoering contact op te nemen met de afdeling Infra-projectenbureau, kantoor Arnhem.

Overwegingen gemeente

De gemeente zal waar nodig stroken openbare grond reserveren voor bestaande leidingen en/of aan te leggen leidingen. De uit het plan voortkomende kosten voor eventuele verlegging en/of aanpassingen/ bemantelingen van leidingen komen voor rekening van de eigenaar van het Kievitsveld. De bij de overlegreactie gevoegde kaarten zijn aan de eigenaar van het plangebied gegeven. Bij de nadere uitwerking van het plan zal de initiatiefnemer c.q. de eigenaar, zoveel als mogelijk rekening houden met de aangehaalde aspecten en verzoeken. De aanleg van parkeergelegenheid en (o.a.) het aanplanten van bomen binnen gebied met de bestemmingen "dagrecreatieve doeleinden" en "natuur" is gekoppeld aan een aanlegvergunningenstelsel.

Provincie Gelderland, dienst REW, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem

Samenvatting overlegreactie

  • a. EHS en natuuronderzoek. Het plangebied is gelegen binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS-verweving). Tevens ligt het gebied binnen de streekplanaanduiding "waardevol landschap" en "groene wig". Ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan "Agrarisch Gebied, 14e p.h., constateren de diensten een bestemmingswijziging van bos/parkstrook en water naar recreatieve doeleinden. Daarnaast is er ten opzichte van het bestemmingsplan Buitengebied Epe (2006) sprake van een uitbreiding van het plangebied in noordoostelijke richting. Voor de bestemmingswijziging en - uitbreiding zal door middel van een onderzoek uitgesloten moeten worden dat deze ontwikkeling geen significante effecten heeft op de wezenlijke kenmerken of waarden van het gebied.

Overwegingen gemeente

Er zijn nog geen concrete plannen voor deze uitbreiding van het Kievitsveld. Dit deel wordt daarom buiten het bestemmingsplan gehouden. Wanneer er concrete plannen zijn zal het bestemmingsplan herzien worden. Het noordoostelijk deel dat in het voorontwerp bestemmingsplan was toegevoegd aan het bestemmingsplan wordt verwijderd uit het ontwerp bestemmingsplan.

  • b. Waterskibaan. Voor de locatie van de waterskibaan is de aanduiding "WAS" op de plankaart opgenomen waarbinnen deze gerealiseerd kan worden. Bij de aanleg van de waterskibaan dient voldoende ruimte over te blijven voor het openbare gebruik van de zwemplas aan de noordzijde. De diensten onderschrijven de conclusie uit het natuuronderzoek dat geen significante effecten te verwachten zijn op de natuurwaarden van de Smallertse Plas ten gevolge van de aanleg van de waterskibaan.

Overwegingen gemeente

De waterskibaan is inmiddels gerealiseerd. Dit deel van de reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

  • c. Dagrecreatieve doeleinden. De diensten adviseren de doeleindenomschrijving onder punt b uit te breiden met "het herstel" van de landschappelijke en natuurlijke waarden. De verwijzing in artikel 3.5.3. onder b naar de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn (VHR) kan geschrapt worden, voor het plangebied geldt de (externe) doorwerking van de VHR niet. In artikel 3.5.2. staat een verkeerde doorverwijzing. De diensten geven de voorkeur aan een gedifferentieerde bestemming voor het gebied. Daar waar de landschappelijke en natuurlijke waarden zich uitstrekken boven recreatiewaarden dienen deze ook als zodanig bestemd te worden. Bestaand bos en natuur dient als zodanig bestemd te worden. Bij wijziging van de bestemming dient via ecologisch onderzoek uitgesloten te worden dat dit niet leidt tot significante gevolgen voor de kernkwaliteiten en omgevingscondities van de EHS. Bij aantasting van bestaand bos en natuur dient de bos- en natuurcompensatierichtlijn toegepast te worden.

Overwegingen gemeente

De planregels worden aangepast. Het herstel van de landschappelijke en natuurlijke waarden wordt toegevoegd aan de doeleindenomschrijving van de dagrecreatieve bestemming. De verwijzingen in de planregels die niet juist waren zijn gecorrigeerd, inclusief de verwijzing naar de VHR. In het geldende bestemmingsplan "Agrarisch Gebied, 14e partiële herziening" hebben delen van het Kievitsveld de bestemming "bos of parkstrook". Volgens de voorschriften is "de op de plankaart voor "bos- of parkstrook" aangewezen strook bestemd voor bos- of parkstrook, zulks met het oog op behoud en/of herstel van de aldaar voorkomende landschappelijke waarden…". Er is derhalve niet overal sprake van bos of een bosbestemming waar de provinciale bos- en natuurcompensatierichtlijn van toepassing is. Een groot deel van het bos valt niet meer in dit bestemmingsplan maar is opgenomen in het (moederplan) bestemmingsplan Buitengebied. Binnen het nu voorliggende plangebied zijn de bestemmingen en het gebruik nog eens goed bekeken. De bestemmingen zijn aangepast. Daar waar sprake is van bestaand bos en de landschappelijke en natuurlijke waarden belangrijker zijn dan de recreatiewaarden wordt de bestemming gewijzigd in een bosbestemming. Het betreft de strook ten oosten van de Smallertse Plas. Aan de noordzijde van het plangebied is sprake van een parkstrook. De groep bomen die ten westen van de Smallertse Plas ligt blijft gehandhaafd maar is wel opgenomen binnen de dagrecreatieve bestemming. Dit deel van het plangebied valt bij het voorstel tot herbegrenzing van de EHS buiten de EHS. Hier zijn ook de bestaande overloopparkeerplaatsen en speelweiden gesitueerd. Door deze aanpassingen is geen compensatie nodig.

  • d. Water. De diensten adviseren de bestemming voor de beide waterplassen af te stemmen op de natuurlijke, recreatieve en wateraspecten. Voor de langs het plangebied stromende HEN wateren adviseren de diensten een beschermingszone water (dubbelbestemming) op te nemen.

Overwegingen gemeente

De Nijmolense Plas krijgt een passende waterbestemming, zodat hier alleen extensieve recreatie mogelijk blijft. Incidenteel wordt de plas gebruikt door duikers en er wordt af en toe gevist. De bescherming van de HEN wateren is afdoende geregeld in ondermeer de keur en het Lozingsbesluit Open Teelt. De HEN wateren hebben de bestemming "Water met landschappelijke en natuurlijke waarde". Deze bestemming biedt voldoende mogelijkheden om de waterhuishouding te beschermen.

  • e. Bebouwing. Binnen de bestemming 'dagrecreatieve doeleinden" daar waar de aanduiding "maximum bebouwingsoppervlak" is gelegd, zijn gebouwen tot een maximum van 600 m2 toegestaan. De locatie van de bebouwing is niet door middel van een bouwvlak aangegeven. Om te voldoen aan het principe van concentratie en beperking van bebouwing in het buitengebied adviseren de diensten om in de planregels tot uitdrukking te brengen dat de diverse onderdelen (bedrijfswoning, groepsaccommodatie, horeca en detailhandel) in een hoofdgebouw geïntegreerd worden zoals in de toelichting staat vermeld.

Overwegingen gemeente

Het bestemmingsplan maakt de oprichting van bebouwing tot 825 m2 mogelijk. Voor de waterskibaan is een aanlegsteiger met een opslagruimte voor materialen en een kastje voor de elektriciteitsvoorziening van de skibaan voorzien. Bij de waterskibaan wordt een horecavoorziening met een overnachtingsmogelijkheid voor de beheerder en inpandige accommodatie voor groepsverblijf (maximaal 30 personen) gerealiseerd met een oppervlakte van 250-350 m2. Daarnaast bestaat het voornemen om de bestaande accommodatie voor outdooractiviteiten (Exito) te verplaatsen. Deze accommodatie is nu gevestigd in het visvijvergebied, ten zuiden van het Kievitsveld. Dit is een kwetsbare locatie met hoge natuurwaarden. De betreffende locatie ligt in de in het Streekplan Gelderland 2005 aangeduide EHS-natuur. Met de verplaatsing komt de accommodatie buiten de EHS te liggen (volgens voorstel herbegrenzing EHS). De oppervlakte aan bebouwing ten behoeve van de buitensportactiviteiten (inclusief ontvangst en overnachtingaccommodatie) bedraagt maximaal 500 m2. De accommodatie wordt gebruikt voor ontvangst van de deelnemers, opslag van materialen, en overnachtingsmogelijkheden voor maximaal 35 personen. Op het strand aan de noordzijde is een toiletgebouw met een oppervlakte van 100 m2 aanwezig, het bestaande toiletgebouw aan de zuidzijde vervalt. In de planregels worden de bebouwingsmogelijkheden uitgewerkt. Binnen de bestemming "dagrecreatieve doeleinden" wordt de doeleinden omschrijving aangevuld met de diverse dagrecreatieve voorzieningen die gepland zijn. Op de plankaart wordt ten westen van de Smallertse plas een bouwblok opgenomen ten behoeve van de geplande twee accommodaties. Hiermee wordt zeker gesteld dat de hoofdbebouwing buiten de kwetsbare natuurgedeeltes en EHS gerealiseerd wordt.

  • f. Horeca. Gelet op de kwetsbaarheid van het gebied adviseren de diensten om veel lawaaiproducerende en verkeersaantrekkende functies als disco of nachtcafé uit te sluiten. Het begrip horeca-activiteiten wordt namelijk niet verklaard in de begripsbepalingen.

Overwegingen gemeente

Het is niet de bedoeling dat er intensieve horeca-activiteiten zullen plaatshebben. Ruimtelijk gezien is dit niet gewenst. De planregels worden op dit punt verduidelijkt. Een disco en nachtactiviteiten worden uitgesloten.

  • g. Bedrijfswoning. Een bedrijfswoning is alleen toegestaan indien dit vanuit de bedrijfsvoering noodzakelijk is. Aangezien het hier om dagactiviteiten gaat die alleen in het zomerseizoen zullen plaatsvinden lijkt een dienstwoning niet noodzakelijk. Een woonfunctie kan beperkend werken op de dagrecreatiefunctie. Bovendien is ten behoeve van het wellnesscentrum op het Kievitsveld al een bedrijfswoning toegestaan (na ontheffing).

Overwegingen gemeente

Het toezicht op het materiaal is in de zomermaanden, als de waterskibaan in gebruik is, gewenst. Een aparte bedrijfswoning is niet noodzakelijk, wel een overnachtingsmogelijkheid voor personeel. De planregels worden aangepast. In de bestemming "dagrecreatieve doeleinden" wordt de doeleindenomschrijving gewijzigd. Toegestaan zijn gebouwen en voorzieningen ten behoeve van de waterskibaan, waaronder een ontvangstgebouw met binnen en buiten terras, kleedruimte en opslagruimte, een slaapplaats voor personeel en horeca en detailhandel als ondergeschikte nevenactiviteit.

  • h. Groepsaccommodatie. De diensten onderkennen dat een groepsaccommodatie kansen biedt voor meerdaagse arrangementen. De diensten adviseren om in de planregels tot uitdrukking te brengen waaraan de groepsaccommodatie ondergeschikt is (recreatieve doeleinden is te onbepaald). Tevens dient het aantal slaapplaatsen vastgelegd te worden. Hierbij dient aangesloten te worden bij de definitie van extensieve verblijfsrecreatie daar nieuwvestiging van intensieve verblijfsrecreatie uitgesloten is gelet op de ligging binnen de EHS. Het natuuronderzoek zal moeten aantonen dat er geen sprake is van verstoring. In de planregels dient het verbod op permanente bewoning aangescherpt te worden (inclusief een boeteclausule) en dient de eis van bedrijfsmatige exploitatie opgenomen te worden.

Overwegingen gemeente

Het aantal slaapplaatsen voor de groepsaccommodatie bij de waterskibaan wordt in de planregels gemaximaliseerd op 30. Voor de outdooractiviteiten wordt het aantal slaapplaatsen maximaal 35. Het uitgevoerde natuuronderzoek "Natuurtoets Kievitsveld" wordt bij het bestemmingsplan gevoegd. In de planregels wordt het aantal slaapplaatsen en de eis van bedrijfsmatige exploitatie opgenomen.

  • i. Waardevol landschap en groene wig. De diensten stellen voor om conform de werkwijze voor het wellnesscentrum nabij het Kievitsveld door middel van een beeldkwaliteitplan de inpassing van de bebouwing uit te werken.

Overwegingen gemeente

Met de verplaatsing van de activiteiten van Exito voor de outdooractiviteiten vanuit de EHS naar een locatie nabij de Smallertse Plas wordt kwaliteitswinst gehaald. De bebouwing wordt door middel van een bouwblok ten westen van de Smallertse Plas geconcentreerd. In de toelichting van het bestemmingsplan wordt aandacht besteed aan de gewenste beeldkwaliteit. Op deze wijze wordt de inpassing van de bebouwing voldoende geregeld.

  • j. Bezoekersaantallen en verkeersaspecten. De diensten vragen een duidelijke en reële berekening van het aantal parkeerplaatsen als gevolg van de waterskibaan. Op topdagen zal een parkeervoorziening van 40 parkeerplaatsen onvoldoende zijn. Bij grotere evenementen zal een overloopfunctie van de overige parkeerterreinen weinig sprake zijn. Tevens missen de diensten aandacht voor de te verwachten verkeerstoename. Kwantificering van de te verwachten verkeersdruk op het omliggende gebied, de toeleidende wegen en op kruispunten wordt gemist. Tevens wordt niet ingegaan op de situatie van verkeersveiligheid.

Overwegingen gemeente

De waterskibaan is inmiddels gerealiseerd. Het eerste seizoen is goed verlopen. Het aantal parkeerplaatsen is ruim voldoende om de toename van het aantal bezoekers op te vangen. Voordat de waterskibaan gerealiseerd was maakten zo'n 10.000-20.000 bezoekers per jaar gebruik van het recreatiegebied Kievitsveld.

De verwachting is dat er circa 10.000 tot 15.000 mensen extra per jaar van de waterskibaan gebruik zullen maken. De maximum capaciteit van de waterskibaan is 40 personen per uur. Op topdagen zal dit neerkomen op 400 personen per dag. Uit ervaringscijfers van de RGV Holding BV (de eigenaar van onder andere het recreatieterrein Kievitsveld) blijkt dat circa 20% van de bezoekers met de fiets komt. De gemiddelde autobezetting wordt ingeschat op 2,5 persoon per voertuig. Uitgaande van 32 auto's (80% van 40) betekent dit 13 auto's per bezoek. Uit de gegevens van de ondernemer van de waterskibaan blijkt dat de gemiddelde bezoekduur aan de waterskibaan 2 uur is. Op een absolute topdag van 400 bezoekers betekent dit dus 130 motorvoertuigen en 260 verkeersbewegingen. Per seizoen dat van april tot en met oktober loopt, is de waterskibaan gemiddeld 150 dagen geopend (ervaringscijfers waterskibaan De Schotsman, Kamperland, Zeeland). Uitgaande van 10.000 bezoekers extra, 80% van de bezoekers komt per auto en een bezettingsgraad van 2,5 betekent dit een toename van het aantal motorvoertuigen met 22 auto's, hetgeen overeenkomt met 44 verkeersbewegingen per etmaal. De verkeersafwikkeling vindt plaats via de bestaande hoofdingang bij de Schobbertsweg. Er zijn twee aan- en afvoerroutes, via Emst en via de afslag A50, Kanaalweg te Vaassen.

Uit een registratie van de verkeersbelasting van de Kanaalweg in 2002 blijkt dat de Kanaalweg belast wordt met circa 1.000 motorvoertuigen (mvt) per etmaal. Landelijk gezien neemt de verkeersbelasting toe met 2% per jaar. Uitgaande van deze norm zal de verkeersbelasting op de Kanaalweg in 2009 zijn toegenomen tot circa 1.150 mvt/etmaal. Deze belasting wordt is voor wegen met een erftoegangsfunctie (conform het wegcategoriseringsplan) alleszins acceptabel. Als richtintensiteit voor dergelijke type wegen wordt veelal een maximum aangehouden van circa 7.000 mvt/etmaal. Ook met een toename van het verkeer ten gevolge van de skibaan zal de intensiteit ver beneden de 7.000 mvt/etmaal blijven. Dit wordt verkeerskundig als acceptabel beschouwd. De outdooractiviteiten vinden ook nu al plaats en zijn dus al verwerkt in de huidige bezoekersaantallen. Het aantal slaapplaatsen in de outdooraccommodatie bedraagt maximaal 35. Met een gemiddelde bezettingsgraad van 2,5 personen zijn dit circa 15 auto's en 30 vervoersbewegingen. Bij twee wisselingen per week is er een toename van 60 vervoersbewegingen per week, een minimale toename derhalve.

In begin negentiger jaren van de vorige eeuw kwamen ca. 50 - 60.000 bezoekers per jaar; dit gaf geen grote parkeeroverlast, ook al was er betaald parkeren op het recreatiegebied. Mede door deze ervaringen verwachten wij geen parkeeroverlast. De bestaande parkeercapaciteit is namelijk voldoende. De parkeercapaciteit bestaat uit twee vaste parkeerplaatsen bij de hoofdingang met een totale capaciteit van 210 parkeerplaatsen. Verder zijn er twee reserveparkeerplaatsen met respectievelijk 150 tot 200 en 200 parkeerplaatsen. Dit aantal is ruim voldoende om de verwachte groei van het aantal bezoekers.

Verder ist de gemeente Epe vanaf maart 2009 gestart met het maken van o.a. een wijkverkeersplan met daarin 30 en 60 km/u zones voor een deel van het buitengebied van Epe. Dit plan omvat het buitengebied tussen de N309, Eperweg, Hoofdweg, Vaassenseweg, Eekterweg en de A50. Ook de verkeerssituatie rond het welnesscenter 'de Veluwse Bron' en het recreatiegebied 'Kievietsveld' is onderdeel van dit plan. In dit wijkverkeersplan wordt o.a. aandacht besteed aan het terugdringen van de huidige overlast van (vracht)auto's in dit gebied.

In de toelichting van het bestemmingsplan zal het aspect betreffende bezoekersaantallen en verkeer verduidelijkt worden.

april 2010.