Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: 3e partiële herziening bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht (veegplan)
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0230.PH3BESCHSTADVEEG-VST1

Toelichting

1 Inleiding
1.1 Aanleiding tot herziening bestemmingsplan
 
Op 24 juni 2013 is het bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht vastgesteld. Nadien zijn nog enige herzieningsplannen en een wijzigingsplan vastgesteld:
  • wijzigingsplan Parkeerplaats haven Beschermd Stadsgezicht (vastgesteld 21 januari 2014).
  • 1e partiele herziening (vastgesteld 27-10-2014): dit plan betreft aanpassingen van de regels in verband met een uitspraak van de Raad van State over terrassen en standplaatsen.
  • bestemmingsplan 'Havenstraat 5 en Oostendorperstraatweg 7 (vastgesteld 23 mei 2016) .
  • 2e partiele herziening (vastgesteld 4-7-2016): dit plan betreft perceel Hellenbeekstraat 2.
 
In de planregeling van het bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht komen enige juridische onvolkomenheden en omissies voor en is het nieuwe gemeentelijke parkeerbeleid nog niet opgenomen. Met het nu opgestelde plan worden de noodzakelijke aanpassingen doorgevoerd.
 
Het plangebied is gelijk aan het plangebied van het (moeder)bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht. Voor de gronden Havenstraat 5 blijft het vastgestelde bestemmingsplan in zijn geheel van kracht.  
1.2 Inhoudelijk
 
Toelichting.
Dit herzieningsplan betreft een gedeeltelijke herziening van de bestemmingsplannen voor het ‘Beschermd Stadsgezicht”. Dat wil zeggen dat die plannen van kracht blijven, maar dat hierop met de regels en de verbeelding van dit herzieningsplan aanpassingen worden doorgevoerd. De aanpassingen betreffen onder meer het herstel van onduidelijkheden of onvolkomenheden in de regels en/of de verbeelding, aanpassing van verouderde teksten en aanduidingen, aanpassingen die de juridische regeling in overeenstemming brengen met de feitelijke situatie en de vastlegging van parkeerregels.
De vermeldenswaardige aanpassingen zijn de volgende:
  • In de nu geldende bestemmingsplannen wordt voor de parkeerregeling verwezen naar de Bouwverordening. De stedenbouwkundige bepalingen (waar onder parkeerregelingen) uit de Bouwverordening komen te vervallen en dat noodzaakt tot opneming van een gemeentelijke parkeerregeling (conform de Parkeernota) in het bestemmingsplan.
  • In de Wet ruimtelijke ordening is vastgelegd dat ruimtelijke plannen digitaal uitwisselbaar en raadpleegbaar moeten zijn. Om dat mogelijk te maken zijn afspraken gemaakt: RO Standaarden. Met de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP) worden instructies gegeven hoe bestemmingen en aanduidingen moeten worden vastgelegd. Met dit veegplan worden noodzakelijke aanpassingen doorgevoerd.
  • Enkele begrippen in de regels worden aangepast naar aanleiding van nieuwe inzichten, werkbaarheid en/of leesbaarheid.
  • Een speciale windschermregeling voor woningen aan de Bas Backerlaan en de Doelenlaan. In 2013 is het ruimtelijk streefbeeld voor de gemeentelijke monumentwoningen aan de Bas Backerlaan opgenomen in de Welstandsnota. In dat streefbeeld is onder voorwaarden ook de realisatie van een windscherm als optie opgenomen. In dit veegplan wordt die mogelijkheid nu vastgelegd met een specifieke bouwaanduiding. Vanwege de monumentale gelijkenis is die regeling ook opgenomen voor de gemeentelijke monumenten aan de Doelenlaan.
  • Het perceel Havenkade 31 is in het geldende plan aangeduid met ‘horeca van categorie 3’. De exploitant heeft gevraagd  zijn horecabedrijf te kwalificeren als ‘horeca van categorie 2’. Ingevolge het bestemmingsplan geldt een horecacategorisering met ‘zwaartes’ van categorie 1 tot en met 4. Wijziging naar een ‘lichtere’ categorie is op grond van het geldende bestemmingsplan toegestaan en besloten is om dit met dit veegplan vast te leggen.
  • Het vervallen van de in artikel 43.1 onder a opgenomen wijzigingsbevoegdheid: hiervan is gebruik gemaakt met de vaststelling (21-1-2014) van het wijzigingsplan “Parkeerplaats haven Beschermd Stadsgezicht”.
 
Regels en leesbaarheid veegplan.
Met het oog op de samenhang en de leesbaarheid zijn de regels volledig uit het (moeder)bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht overgenomen. Door middel van doorhalingen is aangegeven welke regelingen met dit herzieningsplan komen te vervallen. De nieuwe/vervangende teksten/redacties zijn vet aangegeven en betreffen dus de aanpassingen.
 
Juridische aspecten.
De regels van dit bestemmingsplan vervangen integraal de regels van het bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht, het wijzigingsplan (parkeerplaats Haven Beschermd Stadsgezicht) en de 2e partiele herziening en moeten dus worden gelezen in samenhang met de verbeeldingen van die bestemmingsplannen. De bovengenoemde relatie met die bestemmingsplannen is juridisch geborgd in de regels (Hoofdstuk 3 Overige regels, artikel 45.2 Relatiebepaling).
 
Uitvoerbaarheid.
Dit plan is vooral opgesteld om onvolkomenheden te repareren en om gevolg te kunnen geven aan de wetswijziging die tot gevolg heeft dat een bestemmingsplan in zijn eigen parkeerregeling moet voorzien.
Het plan is daarmee van dien aard dat uitvoerbaarheidsaspecten als milieu (milieuzonering, bodemkwaliteit, luchtkwaliteit, geluid, externe veiligheid), watertoets, flora en fauna, cultuurhistorie en economische uitvoerbaarheid niet in het geding zijn. Uitzondering daar op is de ‘verlichting’ van de horeca-categorisering van het perceel Havenkade 31. In dat kader is een milieurapportage aangeboden die door de Omgevingsdienst Noord Veluwe (ODNV) is beoordeeld.
 
De door de ODNV op 27 november 2017 uitgebrachte milieubeoordeling is als bijlage bij deze toelichting opgenomen. Voor wat betreft het aspect 'Bedrijven' wordt geconcludeerd dat een goed woon- en leefklimaat in omliggende woningen is te motiveren en dat het bedrijf dient te voldoen aan de van toepassing zijnde voorschriften uit het Activiteitenbesluit. Voor wat betreft het aspect 'geluid' wordt geconcludeerd dat de aangeboden rapportage op punten als geluidwering, voorgenomen activiteiten en installaties nog niet volledig of duidelijk is. De rapportage wordt dien aangaande aangevuld en/of verduidelijkt.
1.3 Procedure
 
Bij zogenaamde veegplannen kan de inspraakprocedure worden overgeslagen, omdat sprake is van ondergeschikte aanpassingen. Het plan is in het kader van het overleg aangeboden aan de provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe, de Beleidscommissie Monumentenzorg en het Wijkcomité Vesting-Molendorp.
 
Uit het gevoerde vooroverleg zijn geen op- en/of aanmerkingen gekomen die hebben geresulteerd in een aanpassing van het voorontwerp. Bij brief van 29 november 2017 is door de Provincie Gelderland gemeld dat er in dit plan geen provinciale belangen aan de orde zijn.
   
Het ontwerp van dit bestemmingsplan is conform het bepaalde in de Wet ruimtelijke ordening en de Algemene wet bestuursrecht voor de zienswijzenprocedure ter inzage gelegd. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Er is aanleiding het plan gewijzigd vast te stellen.