Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: 2e partiële herziening bestemmingsplan Huisdijk - Gerichtenweg
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0230.PH2HUISGERICHT2018-VST1

Toelichting

1 Inleiding
1.1 Aanleiding en doelstelling
Bij besluit van 16 oktober 2013 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan "Huisdijk – Gerichtenweg" vastgesteld. Zoals de plannaam doet vermoeden, betreft het een planregeling voor gronden aan de Huisdijk en de Gerichtenweg bij Doornspijk (Hoge Enk).
 
Plangebied Huisdijk - Gerichtenweg
 
Bij digitale raadpleging van het voor die gronden geldende bestemmingsplan wordt niet inzichtelijk dat ter plaatse een bouwvlak is vastgesteld. Op de (analoge) plankaart is dat bouwvlak wel aangeduid.
 
In het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is opgenomen dat in het geval van een verschil, de digitale versie voorrang krijgt. Dat betekent dat de planregeling voor het perceel Huisdijk 13 moet worden verbeterd in die zin dat het bedoelde bouwvlak (opnieuw) wordt vastgelegd. Op het perceel Huisdijk 13 is inmiddels een woonhuis met bijbehorende bebouwing gerealiseerd.
1.2 Plangebied
Het plangebied van deze herziening betreft uitsluitend het bouwvlak voor het perceel Huisdijk 13 te Doornspijk. Dat bouwvlak wordt met de bij dit plan behorende verbeelding vastgelegd.
1.3 De bij het plan behorende stukken
Dit bestemmingsplan “2e partiele herziening Huisdijk – Gerichtenweg” heeft als IMRO-idn NL.IMRO.0230.PH2HUISGERICHT2018-VST1 en bestaat uit een gml-bestand, regels en een toelichting. Het gml-bestand kent een analoge en een digitale verbeelding.
 
Op de verbeelding is (slechts) het voor het plangebied behorende bouwvlak aangegeven. Met het oog op de hernieuwde vastlegging van het bouwvlak moeten ook de voor het plangebied geldende regels opnieuw worden vastgesteld. Gekozen is voor vastlegging van de bestemmingen Wonen en Waarde - Archeologie Laag en een z.g. ‘van toepassing verklaring’ van de overige reeds geldende planregels.
 
Deze toelichting van dit bestemmingsplan heeft geen rechtskracht maar geeft aan wat de beweegredenen en achtergronden zijn die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen.
2 Beleidskader
Een bestemmingsplan mag niet in strijd zijn met het ruimtelijk beleid op nationaal, provinciaal, regionaal of gemeentelijk niveau. Daarom is er in de toelichting van elk bestemmingsplan een hoofdstuk opgenomen waarin het bepaalde in het bestemmingsplan wordt getoetst aan de geldende beleidskaders.
 
Dit herzieningsplan heeft uitsluitend betrekking op de digitale vastlegging van een bouwvlak. Onder verwijzing naar het in 2013 vastgestelde bestemmingsplan kan er van uit worden gegaan dat deze herziening in overeenstemming is met de geldende beleidskaders. Om die reden blijft een uiteenzetting over en een toetsing aan de beleidskaders achterwege.
3 Milieu- en omgevingsaspecten
In een bestemmingsplan dient aangetoond te worden dat er sprake is van een ‘goede ruimtelijke ordening’. Onderdeel daarvan is dat het plan niet in strijd is met milieu- en omgevingsaspecten als bodem, geluid, geur, externe veiligheid, luchtkwaliteit, water, ecologie en cultuurhistorie.
 
Dit herzieningsplan heeft uitsluitend betrekking op de digitale vastlegging van een bouwvlak. Onder verwijzing naar het in 2013 vastgestelde bestemmingsplan kan er van uit worden gegaan dat deze herziening geen gevolgen heeft voor de milieu- en omgevingsaspecten.
 
Een nadere toetsing aan milieu- en omgevingsaspecten is daarom niet nodig.
4 Juridische aspecten
Sinds 1 januari 2010 kent de Wet ruimtelijke ordening (Wro) een digitaliseringsplicht voor onder meer bestemmingsplannen. Naast een digitale versie moet er ook een papieren versie van het bestemmingsplan beschikbaar zijn.  Het is mogelijk dat er een verschil ontstaat tussen de papieren versie en de digitale versie. In het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is bepaald dat in het geval van een verschil de digitale versie voorrang krijgt.
 
Voor het perceel Huisdijk 13 in Doornspijk (Hoge Enk) is het bouwvlak abusievelijk niet digitaal vastgelegd en deze omissie moet worden hersteld.
 
Met de voorliggende herziening worden vanwege de digitale samenhang de bestemmingen Wonen en Waarde - Archeologie Laag vastgesteld en blijven de overige geldende regels van het bestemmingsplan “Huisdijk – Gerichtenweg” en het “Parapluplan Parkeren” van kracht.
 
In de regels zijn voorts enkele standaardbegrippen (plan en bestemmingsplan) opgenomen, evenals standaardregels die volgens het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) moeten worden opgenomen in elk bestemmingsplan. Dit geldt dus ook voor een herzieningsplan: het betreft de anti-dubbeltelbepaling, het overgangsrecht en de slotregel.
5 Uitvoerbaarheid
5.1 Economische uitvoerbaarheid
Onderzoek naar de economische uitvoerbaarheid van bestemmingsplannen heeft in het algemeen betrekking op nieuwe ontwikkelingen waarvoor maatwerk moet worden verricht. In dit concrete geval wordt een correctie voorgesteld en worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt.
 
De door de gemeente te maken kosten bestaan uitsluitend uit kosten voor het opstellen (en voorbereiding) van het plan. Deze uitgaven komen ten laste van de algemene middelen. Omdat dit plan dus niet voorziet in een bouwplan (als bedoeld in artikel 6.12, eerste lid, Wet ruimtelijke ordening) hoeft geen exploitatieplan te worden vastgesteld.
5.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid en procedure
 
5.2.1 Vooroverleg ex artikel 3.1.1. Bro
Gezien de aard en schaal van het voorliggende bestemmingsplan wordt geen vooroverleg in het kader van artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro) gevoerd.
 
5.2.2 Inspraak
Omdat met dit plan geen sprake is van herziening van een eerder vastgesteld beleidsvoornemen, wordt voor dit plan geen inspraakprocedure opgestart.
 
5.2.3 Procedure
Terinzagelegging
De 2e partiële herziening bestemmingsplan "Huisdijk - Gerichtenweg" heeft ingevolge artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening, vanaf 14 maart 2018, gedurende zes weken ter inzage gelegen. In deze periode is een ieder in de gelegenheid gesteld een zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan naar voren te brengen bij de gemeenteraad. Gedurende deze periode zijn geen zienswijzen ingediend.
 
Vaststelling
De raad van de gemeente Elburg heeft op 9 juli 2018 het bestemmingsplan ongewijzigd vastgesteld.