Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: 1e partiele herziening bestemmingsplan Huisdijk-Gerichtenweg
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0230.PH1HUISGERICHT2015-VST1

Toelichting

1 Inleiding
1.1 Aanleiding voor het bestemmingsplan
 
Op 25 maart 2013 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan “Huisdijk – Gerichtenweg” vastgesteld. Dit bestemmingsplan voorziet in de realisatie van in totaal 11 nieuwe woningen met bijbehorende infrastructuur, op enkele percelen aan de Huisdijk, hoek Gerichtenweg. Het bestemmingsplan is, na uitspraak door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State over een ingesteld beroep tegen het bestemmingsplan, op 5 februari 2014 onherroepelijk geworden.
 
Het bestemmingsplan is gedeeltelijk in uitvoering gebracht.
 
Door wijziging van het Besluit omgevingsrecht (Bor), houdende regels ter uitvoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), in werking getreden per 1 november 2014, is er een discrepantie ontstaan tussen enerzijds de regels van het bestemmingsplan evenals het waarborgen van verkeerskundige belangen voor wat betreft vrije uitzichthoeken bij kruisende wegen en anderzijds het realiseren van vergunningvrije bijbehorende bouwwerken in een ‘achtererfgebied’ zoals dat in Bijlage II van het Bor is gedefinieerd.
 
Het geldende bestemmingsplanregiem kan niet voorkomen dat bijbehorende bouwwerken - vergunningvrij - worden opgericht op gronden met de bestemming "Tuin" van de huiskavels Gerichtenweg 69 t/m 77. Het is uit zowel planologisch- als uit verkeerskundig oogpunt niet gewenst dat deze gronden worden bebouwd anders dan op grond van het bestemmingsplan is toegestaan.
 
Het bovenaangehaalde vormt de aanleiding om het bestemmingsplan “Huisdijk – Gerichtenweg” voor de huispercelen Gerichtenweg 69 t/m 77 partieel te herzien.
1.2 Ligging plangebied
 
Het plangebied ligt in de zuidelijke rand van het dorp Hoge Enk. Aan de westzijde grenst het plangebied aan de Gerichtenweg. Aan de zuidzijde grenst het plangebied indirect aan de Huisdijk. Aan de oostzijde grenst het plangebied aan een bouwkavel voor een woning en aan de noordzijde grenst het plangebied aan een openbaar gebied, tevens parkeerterrein. Op onderstaande afbeelding is de globale begrenzing van het plangebied weergegeven. Voor de exacte begrenzing wordt verwezen naar de verbeelding behorende bij dit bestemmingsplan.
 
Het plangebied met globale begrenzing
1.3 Vigerend bestemmingsplan
 
Het plangebied valt binnen de grenzen van bestemmingsplan "Huisdijk - Gerichtenweg", dat op 25 maart 2013 door de gemeenteraad is vastgesteld. Voor een exacte weergave van dit vigerend bestemmingsplan wordt verwezen naar de website van ruimtelijkeplannen of naar de website van de gemeente Elburg onder: Wonen, Wijken, Milieu, onder Bestemmingsplannen.
1.4 Opzet van het bestemmingsplan
 
Dit bestemmingsplan bestaat uit een toelichting, regels en een verbeelding.
De toelichting is opgebouwd uit 6 hoofdstukken. Na dit inleidende hoofdstuk wordt in hoofdstuk 2 het plan beschreven. Hoofdstuk 3 en 4 gaan in op beleidsaspecten en op de haalbaarheid van het plan. In hoofdstuk 5 wordt de opzet van het plan en de wijze van bestemmen weergegeven. Hoofdstuk 6 gaat ten slotte over de procedure en over de resultaten van de procedure.
2 Het plan
2.1 Planbeschrijving
 
Aan het plangebied worden de volgende bestemmingen toegekend:
1. “Tuin” in de zuid- en westzijde van het plangebied. Deze gronden zijn bestemd voor tuinen en erven met daaraan ondergeschikt bepaalde voorzieningen. Op deze gronden mogen uitsluitend bijbehorende bouwwerken in de vorm van een erker of luifel worden gebouwd met bepaalde bouwafmetingen.
 
2. “Wonen” in de noordzijde van het plangebied. Deze gronden zijn bestemd voor het wonen, al dan niet in combinatie met aan huis verbonden beroeps- of bedrijfsactiviteit, met de bijbehorende bouwwerken, tuinen en erven.
Binnen deze bestemming is aan de zuidzijde van het bouwvlak de bouwaanduiding 'gevellijn’ op de verbeelding aangegeven. Ter plaatse van deze bouwaanduiding wordt deze gevellijn als voorgevel van de woning aangemerkt.
Door deze bouwaanduiding is het ‘achtererfgebied’ voor wat er vergunningvrij kan worden opgericht niet (meer) van toepassing op de aangrenzende bestemming "Tuin".
Als ‘achtererfgebied’ wordt aangemerkt het gebied ten noorden van de bouwvlakken tot aan het aangrenzend openbaar gebied.
 
3. “Waarde – Archeologie laag". Deze dubbelbestemming is van toepassing op gronden die, mede zijn bestemd voor het behoud en de bescherming van te verwachten archeologische waarden in de bodem.
3 Beleid
 
In dit hoofdstuk wordt het relevante rijks-, provinciaal-, regionaal en gemeentelijk beleid ten aanzien van de ruimtelijke structuur en de functionele structuur opgenomen. Op het gebied van het Rijksbeleid kan o.a. worden gedacht aan de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) en het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro). Op provinciaal niveau kan worden gedacht aan de Omgevingsvisie en –Verordening Gelderland. Op gemeentelijk niveau zijn onder andere de Toekomstvisie Elburg 2020 en de Structuurvisie Elburg 2030 van belang.
Voor alle relevante beleidskaders wordt, bij deze 1e partiële herziening van het bestemmingsplan, verwezen naar de toelichting van het bestemmingsplan "Huisdijk - Gerichtenweg".
 
Deze herziening betreft slechts een geringe aanpassing ten opzichte van de bepalingen in het geldende bestemmingsplan en er worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt of omstandigheden gecreëerd die aanleiding geven voor een nieuwe toetsing aan het geldende beleid.
4 Haalbaarheid
 
In het kader van het bestemmingsplan “Huisdijk – Gerichtenweg” is de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan aangetoond. Gelet op de geringe aanpassing die deze herziening beoogt, kan worden gesteld dat de uitgevoerde onderzoeken ook van toepassing zijn op deze partiële herziening.
Met deze herziening worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt of omstandigheden gecreëerd die aanleiding geven voor een aanpassing of actualisatie van deze onderzoeken.
 
Er wordt geen exploitatieplan vastgesteld als bedoeld in artikel 6.12, eerste lid, van de Wet ruimtelijke ordening omdat sprake is van een ‘technische’ herziening van het bestemmingsplan.
Een nieuwe toetsing aan de haalbaarheidsaspecten is niet noodzakelijk.
5 Wijze van bestemmen
5.1 Algemeen
 
Het bestemmingsplan is een middel waarmee functies aan gronden worden toegekend. Het gaat om het toekennen van bouw- en gebruiksmogelijkheden. Vanuit de Wet ruimtelijke ordening volgt een belangrijk principe: het gaat om toelatingsplanologie. Het wordt de grondgebruiker (eigenaar, huurder etc.) toegestaan om de functie die het bestemmingsplan toekent, uit te oefenen.
Op de verbeelding wordt aangegeven welke bestemming gronden hebben. Dit gebeurt via een bestemmingsvlak. Voor het op de verbeelding aangegeven bestemmingsvlak gelden de bouw- en gebruiksmogelijkheden zoals die in de bijhorende regels worden gegeven. Via een dubbelbestemming of een aanduiding op de verbeelding kunnen extra mogelijkheden of extra beperkingen voor het gebruik en/of de bebouwing en/of het aanleggen van werken zijn geregeld.
 
De regels zijn verdeeld over 4 hoofdstukken:
1. Inleidende regels met een verklaring van begrippen en een uitleg van de wijze waarop gemeten moet worden bij het toepassen van de regels (artikel 2).
 
2. Bestemmingsregels over het toegestane gebruik en bouwregels en, eventueel, ook bepalingen met betrekking tot het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden.
Belangrijk om te vermelden is dat naast de bestemmingsbepalingen ook in andere artikelen relevante informatie staat die mede gelezen en geïnterpreteerd moet worden. Alleen zo is een volledig beeld te verkrijgen van hetgeen is geregeld.
 
3. Algemene regels die gelden voor het hele plan, zoals een anti-dubbeltelregel, algemene bouwregels, algemene gebruiksregels, algemene afwijkingsregels, algemene wijzigingsregels en algemene procedureregels.
 
4. Overgangs- en slotregels zijn standaard bepalingen die voor elk bestemmingsplan van toepassing zijn.
5.2 Dit bestemmingsplan
 
Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. De verbeelding en de regels vormen tezamen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen en de (bouw)aanduidingen aangegeven.
Aan de bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld.
 
De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de overwegingen en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Tot slot is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.
6 Procedure
6.1 Overleg en inspraak
 
Omdat dit bestemmingsplan een geringe herziening betreft ten opzichte van het geldende planologische regiem, is afgezien van het houden van een afzonderlijke inspraakprocedure.
Ook bestaat er geen aanleiding tot opnieuw vooroverleg met wettelijke instanties, omdat dit vooroverleg reeds is gevoerd bij het bestemmingsplan "Huisdijk - Gerichtenweg".
 
Het ontwerp van deze partiële herziening ligt met ingang van 28 januari 2015 gedurende zes weken ter inzage, waarbij een ieder de gelegenheid wordt geboden om gedurende deze termijn mondeling of schriftelijk zienswijzen over het ontwerp bestemmingsplan naar voren te brengen bij de raad.
6.2 Procedure
 
Het ontwerpbestemmingsplan heeft met ingang van 28 januari 2015 gedurende zes weken ter inzage gelegen, waarbij een ieder de gelegenheid is geboden om gedurende deze termijn mondeling of schriftelijk zienswijzen over het ontwerp bestemmingsplan naar voren te brengen bij de gemeenteraad. Er zijn geen zienswijzen ingebracht, de gemeenteraad heeft het bestemmingsplan op 13 april 2015 vastgesteld.