Plan: | Bestemmingsplan Het Nationale Park De Hoge Veluwe |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0228.BP2012VELU0002-0301 |
Nota Ruimte (2006)
De 'Nota Ruimte, ruimte voor ontwikkeling' bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkelingen van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doelstellingen voor de komende decennia. De nota zet in op sterke steden en een vitaal platteland. Het kabinet kiest in de nota expliciet voor een ruimtelijk beleid dat bijdraagt aan de versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland. Méér ruimte voor ondernemen, wonen en recreëren.
Het Rijk heeft in haar beleid speciale aandacht voor de Ecologische Hoofdstructuur, Vogel- en Habitatrichtlijngebieden, natuurbeschermingswetgebieden, nationale landschappen, werelderfgoed- gebieden en greenports.
NP De Hoge Veluwe ligt in de Ecologische Hoofdstructuur, welke is aangeduid als beschermd gebied. Voor dit beschermd gebied geldt de verplichting tot instandhouding van de wezenlijke kenmerken en waarden en een 'nee-tenzij' regime. Het ruimtelijk beleid is gericht op behoud, herstel en ontwikkeling van deze wezenlijke kenmerken en waarden, waarbij tevens rekening wordt gehouden met de medebelangen die in het gebied aanwezig zijn. Dat betekent dat nieuwe plannen of projecten van NP De Hoge Veluwe niet zijn toegestaan, tenzij er geen reële alternatieven zijn én er sprake is van redenen van groot maatschappelijk belang.
In de Nota Ruimte is de Veluwe aangeduid als 'nader te begrenzen nationaal landschap'. Nationale landschappen zijn gebieden met internationaal zeldzame of unieke en nationale kenmerkende landschapskwaliteiten, en in samenhang daarmee bijzondere natuurlijke en recreatieve kwaliteiten.
Als kernkwaliteiten voor de Veluwe zijn aangegeven:
De toeristisch-recreatieve betekenis van nationale landschappen is groot en het is belangrijk dat deze in de toekomst toeneemt. In de nationale landschappen zal rekening moeten worden gehouden met ruimte voor nieuwe vormen van toerisme en recreatie en uitbreiding van bestaande voorzieningen (waaronder horeca en verblijfsrecreatie) voor zover die aansluiten en passen bij de kernkwaliteiten van het betreffende gebied. Daarnaast is van belang het segment van de extensieve, op de beleving van natuur en landschap gerichte recreatie.
Agenda Vitaal Platteland
Tegelijk met de Nota Ruimte heeft het kabinet de Agenda Vitaal Platteland gepresenteerd. Voor een vitaal platteland is samenwerking tussen partijen cruciaal. De rijksoverheid regelt alleen datgene wat noodzakelijk is, gemeenten en provincie krijgen een grote rol en initiatiefnemers krijgen meer ruimte.
De toeristische en recreatieve sector wordt gezien als een belangrijke drager van de plattelandseconomie en heeft de potentie om verder te groeien. De Nationale Parken zijn de visitekaartjes van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Binnen de parken staat samenwerking tussen overheden, grondeigenaren en beheerders voorop. Het beleid is gericht op versterking van de ecologische en recreatieve kwaliteit en samenhang in beheer en educatie. Aan de robuustheid van de EHS worden hoge eisen gesteld. Zowel binnen als buiten de EHS zal versterking van de natuur in goede samenhang met andere functies en partijen moeten plaatsvinden.
Besluit algemene regels ruimtelijke ordening
Op 30 december 2011 is het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) in werking getreden. Bij het vaststellen van bestemmingsplannen moet rekening worden gehouden met het Barro.
De Wet ruimtelijke ordening zoals die sedert 1 juli 2008 geldt, geeft aan de regering de mogelijkheid om bij algemene maatregel van bestuur (AmvB) regels te stellen over onder andere de inhoud van bestemmingsplannen. Dat zijn regels waarmee gemeenten bij de vaststelling van bestemmingsplannen in het vervolg rekening moeten houden. Het gaat dan niet alleen om procedurele regels, maar ook om de inhoud van bestemmingsplannen. De regering kan immers inhoudelijk aanwijzingen geven waar gemeenten zich aan hebben te houden. Het Barro omvat de regels die de regering stelt aan de inhoud van bestemmingsplannen.
In het Barro wordt een aantal projecten dat van Rijksbelang zijn, met name genoemd en met behulp van digitale kaartbestanden exact ingekaderd. In het Barro zijn voorlopig zes “projecten” beschreven waarvan de één van toepassing is op het plangebied, namelijk: Defensie. Binnenkort volgt ook een uitwerking voor de Ecologische Hoofdstructuur.
Gemeenten die een bestemmingsplan opstellen dat raakt aan een belang van één van de projecten in het Barro, zullen het Barro op die punten opvolgen in het bestemmingsplan.
Dit bestemmingsplan houdt rekening met de gestelde regels zoals deze zijn vastgelegd voor Defensiebelangen. In het plangebied betreft het enkel indirect ruimtebeslag als gevolg van de veiligheidszone rondom munitieopslag, diverse hoogtebeperkingen en geluidszonering rondom vliegbasis Deelen en de hoogtebeperkingen als gevolg van het radarstation Nieuw Millingen. De regels voor de Ecologische hoofdstructuur zijn nog niet in werking getreden. Hiervoor wordt in dit plan nog aangesloten bij het provinciale beleid.
Conclusie Rijksbeleid
Het vastleggen van de huidige situatie van NP De Hoge Veluwe en de ontwikkelingen die in dit bestemmingsplan worden toegestaan passen in het hierboven beschreven rijksbeleid. De ontwikkelingen in NP De Hoge Veluwe die een uitbreiding van de voorzieningen, bebouwing en verharding tot gevolg hebben worden uitgevoerd teneinde de ruimtelijke kwaliteit te bevorderen. Daarbij moet een concentratie van de voorzieningen leiden tot een beperking van de recreatieve druk op de gebieden die voor natuur en landschap hoge waarden hebben. Gesteld wordt dat de plannen resulteren in een algehele verbetering van de natuur-, recreatieve, landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Nationale Defensiebelangen zijn in dit bestemmingsplan opgenomen en waar nodig van een passende regeling voorzien.