Plan: | Bestemmingsplan Het Nationale Park De Hoge Veluwe |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0228.BP2012VELU0002-0301 |
In het Algemeen beleidsplan 2010-2015 heeft NP De Hoge Veluwe de drie pijlers beschreven waarop de doelstellingen van NP De Hoge Veluwe zijn gebaseerd. Hieronder worden de drie pijlers kort toegelicht.
Natuur en landschap
NP De Hoge Veluwe stelt zich ten doel om het beste uit de Veluwse landschappen, die het echtpaar Kröller- Müller begin 1900 aantrof, en de landschappen die in de periode daarna zijn ontstaan in stand te houden. Het beheer van NP De Hoge Veluwe richt zich daarbij op de instandhouding van de verscheidenheid van landschapstypen. Het gaat daarbij om het complex van halfnatuurlijke landschappen van zandverstuivingen, droge en natte heide en bossen alsook gronden voor extensieve landbouw. Dit actieve beheer heeft geresulteerd in een hoge biodiversiteit.
De grootste ecologische rijkdommen van NP De Hoge Veluwe bevinden zich in de open terreinen. Ruimtelijk wordt ingezet op instandhouding en zelfs het verder vergroten en, waar nodig en mogelijk, het onderling met elkaar verbinden van de open landschapstypen. Op deze wijze levert NP De Hoge Veluwe een belangrijke bijdrage aan de uitwerking van de EHS-, Veluwe 2010- en Natura 2000 doelen op het vlak van biodiversiteit.
Cultuurhistorie, kunst en architectuur
NP De Hoge Veluwe is een 'landschap van verhalen'; de cultuurhistorische waarden in het landschap vertellen over het ontstaan van het landschap en de ontwikkeling van het landgoed. Daarbij kan onderscheid gemaakt worden tussen de algemene historische ontwikkeling van het landschap die op de gehele (zuid-) Veluwe plaatsvond en de voor NP De Hoge Veluwe zo kenmerkende periode van het echtpaar Kröller-Müller tussen 1909 – 1935. Zij hebben vanuit hun visie op natuur, kunst en architectuur bijzondere culturele waarden toegevoegd. Zonder het gebied vol te zetten met informatieborden is het mogelijk deze verhalen wel ‘levend’ en ‘beleefbaar’ te maken voor de geïnteresseerde bezoeker. NP De Hoge Veluwe ontwikkelt zich ook en vormt een levend landschap, dat steeds nieuwe eisen stelt. Het is continu in beweging. NP De Hoge Veluwe heeft plannen om cultuurhistorische elementen, die verloren zijn gegaan, te reconstrueren en een nieuwe functie te geven.
Net als het echtpaar Kröller-Müller stelt NP De Hoge Veluwe nog steeds hoge kwaliteitseisen aan alle bouwwerken. NP De Hoge Veluwe vraagt om bijzondere aandacht voor kunst en architectuur. Er worden eisen gesteld aan de architectonische samenhang tussen de bouwwerken in NP De Hoge Veluwe. NP De Hoge Veluwe vraagt te allen tijde om een uitdrukkelijke positionering van het gebouw of kunstwerk in zijn natuurlijke omgeving.
Er is een compleet overzicht van cultuurhistorie, kunst en architectuur gemaakt en samengevat in het boek "Cultuurhistorische Analyse NP De Hoge Veluwe, Een aestetisch beeld van ons moderne Nederland", uitgave april 2007. Daarnaast hanteert NP De Hoge Veluwe een Cultuurhistorische visie, uitgave december 2012.
Bezoekers
NP De Hoge Veluwe wil bezoekers laten genieten van de hierboven genoemde waarden. Het bezoekersmanagement richt zich op het bieden van een hoogwaardige Hoge Veluwe beleving, in balans met het behoud en de bescherming van de kwaliteiten van NP De Hoge Veluwe.
NP De Hoge Veluwe besteedt daarom permanent aandacht aan het versterken van de belevingswaarde en de kwaliteit van de recreatieve voorzieningen. Deze moeten qua uitstraling passen bij wat NP De Hoge Veluwe te bieden heeft, dat wil zeggen: hoogwaardige natuur en cultuur in harmonie met elkaar.
Op dit moment heeft NP De Hoge Veluwe geen ontvangstruimten voor grote groepen en schoolklassen. Daarom heeft NP De Hoge Veluwe plannen voor de bouw van een verzamelgebouw met ontvangstruimten. NP De Hoge Veluwe werkt de komende periode aan de versterking van het educatieve programma. Speciale programma’s voor schoolklassen gericht op natuur- en cultuureducatie zijn erop gericht om de schooljeugd cultuur- en natuurbewust maken.