Plan: | Recreatiepark De Zanding |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0228.BP2012OTTO0001-0301 |
Recreatie
Het plangebied omvat het pannenkoekenhuis 't Lage Veld en het vakantiepark De Zanding. De planologische rechten van het pannenkoekenhuis 't Lage Veld worden met dit bestemmingsplan toegevoegd aan het recreatiepark De Zanding. Het plangebied is voorzien van de bestemming 'Recreatie'. Binnen de bestemming zijn dag- en verblijfsrecreatieve voorzieningen toegestaan. Tevens worden centrale voorzieningen, bestaande uit onder andere facilitaire voorzieningen, opslagruimten, winkelvoorzieningen, horecavoorzieningen, een zwembad, een tennisbaan en een speeltuin mogelijk gemaakt. Binnen deze bestemming is eveneens de realisatie van (groeps)recreatiewoningen, recreatieobjecten, kampeermiddelen en een hotel toegestaan. Na bestudering van het rijks- en provinciaal beleid en de jurisprudentie is gekomen tot het opnemen van een maximale oppervlaktemaat van 75 m² voor de recreatiewoningen inclusief aan-, uitbouwen en bijgebouwen en een maximale inhoud van 300 m³ inclusief aan-, uitbouwen, bijgebouwen en kelders. Voor de recreatieobjecten geldt een maximale oppervlaktemaat van 70 m². Hierbij is aansluiting gezocht bij hetgeen vergunningvrij is op grond van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo). De grondslag voor het bij amvb aanwijzen van bouwwerken waarvoor geen omgevingsvergunning is vereist, is in de Wabo opgenomen in artikel 2.1, derde lid. Dit wordt in artikel 2.3 en bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor) nader uitgewerkt. Daarin staan de vergunningvrije bouwactiviteiten opgesomd. Een verruiming van vergunningvrije bouwmogelijkheden voor recreatieverblijven is opgenomen in de categorie van artikel 3. Op grond van artikel 2.3 en bijlage II van het Bor is voor het plaatsen van een op de grond staand bouwwerk ten behoeve van recreatief nachtverblijf, met een maximale oppervlakte van 70 m2 en een bouwhoogte van maximaal 5 m, geen omgevingsvergunning vereist. De in bijlage II Bor aangewezen categorie bouwwerken laat zich daarmee het best vergelijken met de voordien in artikel 40, tweede lid, van de Ww opgenomen categorie van bouwwerken voor verblijfsrecreatie.
Het recreatieve gebruik van de recreatieve verblijfseenheden wordt door middel van de regels zeker gesteld doordat de recreatieverblijven bedrijfsmatig geëxploiteerd dienen te worden. Ook wordt door middel van de regels permanente bewoning uitgesloten.
Ter bescherming van de ecologische waarden die van belang zijn voor de paddentrek richting het naastgelegen natuurgebied, is de aanduiding 'natuurwaarden' opgenomen. Ter bescherming van de aanwezige ecologische en natuurwaarden is hiervoor een omgevingsvergunningstelsel opgenomen.
Water
Binnen deze bestemming zijn de zwemvijver en recreatie/visvijver opgenomen. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, en voorzieningen die ten dienste staan aan de bestemming, zoals constructies voor bruggen, oeverbeschoeiingen en steigers, kademuren en duikers, zijn toegestaan.
Waarde - Archeologie (dubbelbestemming)
Ter bescherming van de archeologische waarden die mogelijk in het gebied voorkomen is voorzien in de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie'. Voor deze gronden geldt dat bouwen en een aantal genoemde werken en werkzaamheden waarbij archeologische waarden in het geding kunnen zijn slechts mogelijk zijn na voorafgaande toetsing door het bevoegd gezag aan de archeologische waarden. De archeologische verwachtingswaarde, met bijbehorende regeling, is bepaald aan de hand van de archeologische verwachtingskaart en het uitgevoerde archeologisch onderzoek. Vanwege deze archeologische verwachtingswaarde, dient eventueel voorafgaand aan werkzaamheden een verkennend archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd door een hiertoe gecertificeerd bureau.