Plan: | Recreatiepark De Zanding |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0228.BP2012OTTO0001-0301 |
Op het gebied van verkeer en vervoer is er geen specifieke wetgeving die relevant is voor de voorgenomen activiteit. Wel dient in het kader van het ruimtelijk plan dat de activiteit mogelijk maakt, te worden onderbouwd dat het geheel voldoet aan een goede ruimtelijke ordening. Dit volgt uit de Wet op de ruimtelijke ordening (Wro). Op basis van vaste jurisprudentie dient in dat kader onder meer te worden onderbouwd dat een goede verkeersafwikkeling is gewaarborgd. Ook dient aannemelijk te worden gemaakt dat de verkeersveiligheid voldoende is gewaarborgd.
Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan
Het gemeentelijke beleidskader voor verkeer is het Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP), vastgesteld door de Gemeenteraad op 3 februari 2005. In het GVVP worden de hoofdlijnen van het verkeers- en vervoersbeleid binnen de gemeente Ede tot 2015 geformuleerd. In het GVVP is onder meer de wegencategorisering vastgelegd. In deze categorisering worden gebiedsontsluitingswegen en erftoegangswegen onderscheiden.
Fietsbeleid
Een uitwerking van het GVVP is de nota “Voorrang voor de fiets: actieprogramma fiets 2008-2011”. Het actieprogramma heeft utilitaire en recreatieve fietsroutes aangewezen. Deze routes dienen te voldoen aan vier eisen van fietsvriendelijkheid, namelijk: directheid, veiligheid, comfort en samenhang.
Parkeerbeleid
In december 2007 is het parkeerbeleidsplan vastgesteld door de gemeenteraad van Ede. Hierin wordt aangegeven dat één van de uitgangspunten van het parkeerbeleid is dat bij nieuw- en verbouwprojecten de eis gesteld dat de hoeveelheid parkeerplaatsen die extra nodig is voor het betreffende project op eigen terrein wordt gerealiseerd. De openbare ruimte wordt dan niet belast met een toegenomen parkeerdruk.
Om te kunnen bepalen hoeveel parkeerplaatsen nodig zijn bij een nieuw- of verbouwproject (parkeernorm) vindt een toetsing plaats op grond van de genoemde parkeernormen in de vastgestelde Nota parkeernormering gemeente Ede (raadsbesluit 31 maart 2011).
Ontsluiting autoverkeer
De Zanding is goed ontsloten via de provinciale weg N310 (Arnhemseweg) die ook als aanrijroute voor nood- en hulpdiensten fungeert. De Arnhemseweg is een gebiedsontsluitende weg met een 80 km/h-regime. Ter plaatse van de aansluiting van de Vijverlaan geldt vanwege de aanwezigheid van de bebouwde kom van Otterlo een 50 km/h-regime. De Vijverlaan en Weversteeg zijn erftoegangswegen met een maximum snelheid van 60 km/h. De verkeersafwikkeling is voldoende gewaarborgd.
Ontsluiting fietsverkeer
Vanuit De Zanding zijn diverse fietsroutes ruim voorhanden. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van vrijliggende fietspaden.
Ontsluiting openbaar vervoer
De Zanding is redelijk goed ontsloten met het openbaar vervoer. Langs de Arnhemseweg ligt nabij het huidige pannenkoekenrestaurant en straks het toekomstige hotel een bushalte.
Parkeren
Voor het bepalen van de parkeerbehoefte van de nieuwe ontwikkelingen in het plangebied is de normering voor de categorie “overige dorpen” in de gemeente Ede van toepassing. De nota noemt voor hotels een parkeernorm van 0,7 parkeerplaats per kamer. Voor kantoren zonder baliefunctie geld een parkeernorm van 2,1 parkeerplaats per 100 m2 bvo. Voor recreatiewoningen, kampeerplaatsen en de dag recreatie noemt de nota geen normen. Ter indicatie kan voor de recreatiewoningen worden aangesloten bij de norm die de nota noemt voor woningen met een vloeroppervlakte van 80 tot 120 m2. Deze bedraagt 1,9 parkeerplaats per woning, waarvan 0,3 voor bezoekers.
Net als in de huidige situatie zal de parkeerbehoefte van De Zanding grotendeels op eigen terrein worden opgevangen. Bezoek en dagrecreanten maken gebruik van de reeds aanwezige parkeerruimte langs de Vijverlaan en Weversteeg. De hoeveelheid recreatie-eenheden neemt in vergelijking tot de huidige situatie af, zodat deze parkeerruimte volstaat.
Verkeersveiligheid
De verkeersveiligheid op het terrein is voldoende gewaarborgd doordat er stapvoets mag worden gereden en het wegprofiel en de zichtlijnen beperkt zijn. Het deel van de Vijverlaan buiten het recreatieterrein is zodanig vormgegeven dat geen lange rechtstanden aanwezig zijn en hoge snelheden worden voorkomen. De aansluiting van de Vijverlaan op de Arnhemseweg ligt binnen de bebouwde kom, waardoor de snelheid ter plaatse beperkt is. De Arnhemseweg is daarnaast van een rijbaanscheiding voorzien die de attentiewaarde ter plaatse van het kruispunt vergroot en de mogelijkheid biedt om de rijbaan in twee keer over te steken.
Geconcludeerd kan worden dat het aspect verkeer de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg staat. De bereikbaarheid, verkeersveiligheid, verkeersafwikkeling en verkeersleefbaarheid zijn voldoende gewaarborgd.