direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Recreatiepark De Zanding
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0228.BP2012OTTO0001-0301

3.4 Gemeentelijk beleid

Vanuit het gemeentelijk beleid zijn relevant:

  • de Structuurvisie Ede;
  • de Structuurvisie Otterlo;
  • het vigerende bestemmingsplan.

Beide structuurvisie borgen het provinciale recreatiebeleid, inclusief de visie op Groei en Krimp. Het vigerende bestemmingsplan is van belang vanuit 'bestaande rechten' voor de ondernemer en voor de omgeving.

Structuurvisie Buitengebied Ede (29 september 2011)

In de Structuurvisie Buitengebied Ede 'Ruimte voor kwaliteit' zet de gemeente de koers uit voor het buitengebied tot 2030. Met de visie wenst de gemeente Ede ruimte te geven aan de dynamiek van het buitengebied en tegelijk sturen op ruimtelijke kwaliteit. In de structuurvisie staan richtinggevende uitspraken voor de op te stellen bestemmingsplannen en ander ruimtelijk beleid.

Het uitgestrekte gebied van Ede kent grote tegenpolen. Aan de ene kant de Veluwe: een natuurgebied van (inter)nationale allure. Aan de andere kant het intensief gebruikte agrarisch landschap van de Vallei. De stad en het landschap zijn in beweging. De dynamiek lijkt soms te botsen met de wens tot behoud en verbetering van het leefmilieu van mens, dier en plant.

Beleidsdoelen van de structuurvisie

Nieuwe ontwikkelingen moeten bijdragen aan nieuwe kwaliteit van het buitengebied van Ede: zowel op ruimtelijk/fysiek, economisch als op sociaal/maatschappelijk niveau. De visie op het buitengebied van Ede is gericht op de volgende vier beleidsdoelen:

  • een integrale ontwikkelingsgerichte aanpak. De ontwikkeling dient zich te richten op sterke economische dragers en een aantrekkelijke en duurzame inrichting;
  • een sterke samenhang tussen stad en land. Het buitengebied en de stedelijke samenleving vormen één geheel;
  • een sterk groenblauw casco, dat de natuurkernen met elkaar verbindt;
  • Een sterke eigenheid van Ede. Alle nieuwe ontwikkelingen - zowel in grootschalige ontwikkelingen als in kleinere particuliere initiatieven - dienen voort te bouwen op de huidige kenmerkende kwaliteiten van het Edense buitengebied.

De gemeente Ede wil dat er goede mogelijkheden zijn voor verblijfsrecreatie. Daarbij wordt gestuurd op een evenwichtige afstemming tussen ontwikkelingsmogelijkheden en ruimtelijke kwaliteit. Voor de Veluwe betekent dit een aanpak van 'krimp en groei'. De accommodaties op de Veluwe krijgen geen ontwikkelingsruimte meer; op de flanken - in de recreatieclusters - wordt wel ruimte geboden.

Hoewel aan de recreatie op de Veluwe beperkingen worden opgelegd, moet het gebied toch aantrekkelijk en toegankelijk blijven. De ontwikkeling van intensievere vormen van dagrecreatie en verblijfsrecreatie wordt beperkt tot de recreatieclusters bij Otterlo en Lunteren. Op basis van de clustervisies Otterlo en Lunteren is wel vernieuwing en uitbreiding mogelijk.

Verblijfsrecreatie in recreatieclusters Otterlo en Lunteren

De gemeente Ede stimuleert en faciliteert de kwalitatieve groei van de verblijfsrecreatie op de Veluwe in de recreatieclusters Lunteren en Otterlo. Clustervisies geven sturing aan de mogelijkheden om de capaciteit en de kwaliteit van kampeer- en bungalowterreinen te verbeteren. De ondernemers in de recreatieclusters kunnen bedrijfsplannen indienen. De plannen mogen in principe niet ten koste gaan van natuurwaarden die in de clustervisies worden omschreven. Ondernemers worden hier uitgedaagd bij te dragen aan de verbetering van ruimtelijke kwaliteit of andere algemeen maatschappelijke doelen om zo groeiruimte te verwerven. Alleen onder strikte voorwaarden en afspraken is hier uitbreiding ten opzichte van huidige bestemmingsplannen mogelijk.

Structuurvisie Otterlo (ontwerp)

Hoofddoelstelling voor de structuurvisie Otterlo is het maken van een integraal kader voor de ruimtelijke en functionele ontwikkeling van de kern voor de komende 10-15 jaar. Er wordt gestreefd naar het behoud, benutten en versterken van de aanwezige kwaliteiten en karakteristieken en de daaraan ontleende identiteit van de kern. De structuurvisie heeft primair betrekking op de kern Otterlo, maar daarnaast worden de zoekzones in de directe omgeving meegenomen, waar ontwikkelingen worden voorzien ten dienste van de kern.

In de structuurvisie is recreatie en toerisme een belangrijk thema. Gelet op de ligging aan een ingang van het Nationale Park De Hoge Veluwe met het Kröller Müller Museum, de nabijheid van andere recreatief aantrekkelijke bosgebieden en de aanwezigheid van het Museonder, in combinatie met de aantrekkelijke dorpskern, is Otterlo een belangrijke toeristisch-recreatieve bestemming.

Vanuit het project Groei en Krimp, uitwerking van het reconstructieplan Veluwe, is Otterlo aangewezen als recreatiecluster, ofwel groeikern ten aanzien van de (verblijfs)recreatie. Hiervoor is een clustervisie voor de kern opgesteld. Voor de toekomst is het belangrijk dat de kwaliteiten van de Veluwe niet zullen worden aangetast. Dit kan in conflict komen met de sterke toeristisch/recreatieve functie van dit gebied.

Otterlo heeft volgens de structuurvisie nu al een belangrijk marktaandeel voor vakanties, maar door het relatief eenzijdige aanbod van accommodaties wordt deze sterk gesegmenteerde markt onvoldoende benut. Otterlo is nu sterk seizoensafhankelijk met een relatief hoge piekbezetting. Daarom moet het tot stand komen van meer jaarrondexploitaties worden gestimuleerd. Een belangrijk deel van de recreatieondernemers heeft concrete plannen om uit te breiden.

Van belang is dat de recreatieve voorzieningen een positieve bijdrage leveren aan het dorp Otterlo. Te allen tijde zijn de voorzieningen op de recreatieterreinen ondersteunend aan de voorzieningen in de kern Otterlo. Ontwikkelingen die afbreuk kunnen doen aan de aantrekkingskracht van de kern Otterlo, zoals het bieden van mogelijkheden op recreatieterreinen voor reguliere of permanente zorgwoningen of het realiseren of uitbreiden van een detailhandelsvestiging op recreatieterreinen, moeten dan ook worden tegengegaan.

Vigerend bestemmingsplan 'Natuurgebied Veluwe' (2002) en partiële herziening Recreatieterreinen (2008)

Ter plaatse van het plangebied vigeert bestemmingsplan 'Natuurgebied Veluwe', welke in 2002 is vastgesteld. In dit bestemmingsplan heeft het plangebied de bestemming 'Verblijfsrecreatie' toegekend gekregen (zie figuur 3.4).

afbeelding "i_NL.IMRO.0228.BP2012OTTO0001-0301_0010.png"

Figuur 3.4 Uitsnede plankaart bestemmingsplan 'Natuurgebied Veluwe'

In 2008 is hierop een herziening vastgesteld ten behoeve van recreatieterreinen. Hiermee zijn de voorschriften uit het moederplan 'Natuurgebied Veluwe' gewijzigd. Met deze wijziging is de bestemming 'Verblijfsrecreatie' gewijzigd in 'Verblijfsrecreatie tevens hotelaccommodatie'. Tevens is het plangebied aangeduid met 'wijzigingsbevoegdheid uitbreiding verblijfsrecreatie van toepassing'. Hiermee is de volgende doeleindenomschrijving op het plangebied van toepassing:

De als zodanig op de plankaart aangegeven gronden zijn bestemd voor:

  • terreinen voor de verblijfsrecreatie;
  • afschermende beplanting aan de binnengrenzen van de bestemming.

en tevens voor:

  • behoud, versterking en/of herstel van de aanwezige landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarden;
  • bescherming en veiligstelling van de archeologische waarden.

Ten aanzien van het doel 'terreinen voor de verblijfsrecreatie' gelden de volgende bepalingen:

  • het doel is beperkt tot de met 'verblijfsrecreatie' met een volgnummer op de plankaart aangegeven gronden en omvat de bestaande recreatiewoonverblijven, centrale voorzieningen -waaronder mede groepsaccommodaties zijn begrepen-, sanitaire voorzieningen en dienstwoningen, zoals aangegeven in de 'Lijst verblijfsrecreatie';
  • onder het doel zijn mede begrepen:
    • 1. standplaatsen voor kampeermiddelen, trekkershutten en recreatieobjecten;
    • 2. bouwwerken, geen gebouwen zijnde;
    • 3. voorzieningen ten behoeve van de bestemming, zoals parkeervoorzieningen, ontsluitingswegen, paden, groenvoorzieningen, ruimten voor sport en spel en open terreinen.

In de genoemde 'Lijst verblijfsrecreatie' zijn voor het plangebied onderstaande (maximaal te bebouwen) bepalingen opgenomen:

Nr.   Naam   Oppervlakte centrale voorzieningen in m2   Aantal recreatie- woonverblijven   Oppervlakte sanitaire gebouwen in m2   Aantal dienstwoningen  
20   't Lage Veld   364   1   88   1  
44   De Zanding   2498   3   526   3  

Op basis van bovengenoemde partiële herziening is de gewenste herontwikkeling en upgrading van het terrein niet mogelijk.