Plan: | Recreatiepark De Zanding |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0228.BP2012OTTO0001-0301 |
Traditioneel recreatiebedrijf
Vakantiepark De Zanding is in de huidige situatie een traditioneel recreatiebedrijf met standplaatsen voor kampeermiddelen. Bijzonder is de aanwezigheid van natuurwater op het terrein. Er is een zwemvijver, een recreatie/visvijver en een rondlopende bosgracht. De entree ligt aan de noordzijde. De centrale voorzieningen zijn ondergebracht in aparte gebouwen. Het betreft onder meer een theehuis, een recreatiezaal en een supermarkt. Deze gebouwen liggen bij elkaar aan de zuidwestzijde van de zwemvijver. Het Vakantiepark bestaat al lang. Het theehuis vierde in 2011 zijn 75-jarig bestaan. In figuur 2.1 is een overzicht van de huidige situatie opgenomen.
Figuur 2.1 Huidige situatie Vakantiepark De Zanding
Huidig ruimtelijk programma
Het park omvat in de huidige situatie de volgende functies en voorzieningen:
Daarnaast zijn ook diverse sportvoorzieningen en een zestal sanitairgebouwen aanwezig.
Verkeersontsluiting vakantiepark vanaf noordzijde via Vijverlaan
Vanaf de provinciale weg N310 (Arnhemseweg) is De Zanding bereikbaar vanaf de noordzijde via de Vijverlaan. De Vijverlaan is een geasfalteerde weg en heeft gescheiden rijbanen. Al het verkeer dat het vakantiepark op/afrijdt komt via de entree en de receptie. Pannenkoekenhuis 't Lage Veld heeft een eigen ontsluiting. Het parkeerterrein van het pannenkoekenhuis wordt direct op de provinciale weg N310 (Arnhemseweg) ontsloten. Het park kent verder een aantal calamiteitenontsluitingen naar de openbare weg. Figuur 2.2 geeft de verkeersontsluiting schematisch weer.
Pannenkoekenhuis 't Lage Veld maakt ook onderdeel uit van het vakantiepark, maar heeft een eigen ontsluiting direct aan de provinciale weg N310 (Arnhemseweg).
Figuur 2.2 Verkeersontsluiting
Parkeren
Parkeren vindt plaats op het vakantiepark zelf. Aanvullende parkeerruimte is beschikbaar op de Vijverlaan. Allereerst is langs het gehele deel tussen de Arnhemseweg en de entree van het Vakantiepark in de zij- en middenbermen van de Vijverlaan parkeerruimte. Daarnaast is ook parkeerruimte aanwezig langs de Weversteeg (aansluitend op de Vijverlaan) en op het deel van de Vijverlaan ten oosten van de entree naar De Zanding.
Water
Op De Zanding is een zwemvijver van maximaal 1 m diep met een wateroppervlak van circa 5.700 m², een recreatie/visvijver van maximaal 2,5 m diep met een wateroppervlak van circa 19.400 m² en een bosgracht met een wateroppervlak van circa 8.400 m².
De recreatie/visvijver heeft op de bodem een leemlaag en een diepte van ongeveer 2,5 m. De zwemvijver heeft een bodem van folie en een diepte van ongeveer 1 m. Het aanwezige water wordt op peil gehouden met grondwater.
Huidige parkstructuur
Het terrein heeft op hoofdlijnen het karakter van een halfopen bos, waarin inheemse soorten en exoten elkaar afwisselen. In het noordelijk deel bepalen het bosbad en de recreatie/visvijver de ruimtelijke structuur. In het zuidelijk deel is de Vijverlaan, met een laanprofiel met Amerikaanse eiken, een belangrijk structurerend element.
Omgeving
De Zanding ligt even ten zuiden van het oude esdorp Otterlo, dat ligt op de overgang van de Veluwse dekzanden naar de Gelderse Vallei. In oeroude tijden (Saalien) lag hier een gletsjertong, aan de voorzijde waarvan de stuwwallen van de westelijke en oostelijke Veluwe lagen. Het gletsjerbed is opgevuld met door de wind aangevoerd zand (dekzand) en bebost geraakt. Na de menselijke ingebruikname van dit gebied veranderde het bos door veevraat in heide en stuifzand. In de vorige eeuw is een deel hiervan weer omgevormd tot bos.
In 1850 was het westelijk deel van De Zanding een akker, het zuidelijk en oostelijk deel was heide. Sindsdien is de omgeving bebost geraakt; alleen aan de noordoostzijde is een restant heide, dat bezig is begroeid te raken tot bos.
Aan de westzijde grenst De Zanding aan de Arnhemseweg, daarvan gescheiden door een circa 2 m hoge, begroeide grondwal. Aan de zuidzijde ligt het vakantiepark tegen een uitloper van het oude Otterlose Bos aan. Aan de oostzijde grenst het vakantiepark aan de dichtgroeiende hei van het Otterlose Zand. De noordkant van het vakantiepark ligt tegen een woonbos aan.
Vanuit de omgeving is De Zanding, door het bos, vrijwel niet waar te nemen. Uitzonderingen zijn het pannenkoekenhuis aan de Arnhemseweg en het bosbad aan de Vijverlaan.