direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal beleid
Plan: Bestemmingsplan Natuurbegraafplaats Heidepol
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0228.BP2011VELU0001-0301

3.3 Provinciaal beleid

Streekplan Gelderland

In het Streekplan van de provincie Gelderland staan de hoofdlijnen voor het ruimtelijke beleid van de provincie vanaf 2005. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008 heeft het Streekplan Gelderland 2005 de status van 'structuurvisie' gekregen. Dit betekent dat de inhoud van het Streekplan voor de provincie de basis blijft voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening. Op de plankaart 'ruimtelijke structuur' is het plangebied gelegen binnen de EHS natuur en op de plankaart 'ruimtelijke ontwikkeling' is het plangebied gelegen binnen de EHS verweving. Binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), geldt de “nee, tenzij”- benadering. Dit houdt in dat bestemmingswijziging niet mogelijk is als daarmee de wezenlijke kenmerken en waarden van het gebied significant worden aangetast. De provincie staat alleen ingrepen in de EHS toe als - per saldo een verbetering optreedt van de kwaliteit en/of de kwantiteit van de EHS, en - ingrepen in één ruimte visie zijn opgenomen. Zoals in het inrichtingsplan1 staat beschreven kan worden geconcludeerd dat met de realisatie van de natuurbegraafplaats per saldo de kwaliteit en de kwantiteit van de EHS wordt verbeterd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0228.BP2011VELU0001-0301_0010.jpg"

Streekplankaart 'Stilte'

afbeelding "i_NL.IMRO.0228.BP2011VELU0001-0301_0011.jpg"

Plankaart Reconstructie Zonering

Op de plankaart 'Signaleringskaart' is het plangebied gelegen in het Natura 2000 gebied De Veluwe. (zie paragraaf 5.6 Groen en ecologie).

Op de plankaart 'Regionale waterberging' is het plangebied gelegen op 200 meter afstand van een grondwaterbeschermingsgebied.Op de plankaart 'Stilte' is het plangebied gelegen in een nieuw stiltegebied waar het principe 'stand still-step forward' wordt gehanteerd. Dit houdt in dat het beleid er op gericht is om de geluidbelasting niet te laten toenemen ten opzichte van de nulsituatie.

Reconstructieplan Veluwe

Het reconstructieplan Veluwe is op 30 maart 2005 vastgesteld door Provinciale Staten van de Provincie Gelderland. Ruimtelijke keuzes in het reconstructieplan kunnen rechtstreeks doorwerken in bestemmingsplannen. Op de kaart 'Reconstructie-zonering' is het plangebied gedeeltelijk gelegen in 'Extensiveringsgebied Bos en natuur' en gedeeltelijk gelegen in 'Extensiveringsgebied Landbouw'. In extensiveringsgebieden ligt het primaat bij de natuur en wordt uitbreiding, hervestiging of nieuwvestiging van in ieder geval intensieve veehouderij onmogelijk gemaakt. Voor andere bebouwing en activiteiten dan die voor de intensieve veehouderij geldt het reguliere ruimtelijk beleid, zoals neergelegd in streekplan en bestemmingsplannen.

Veluwe 2010

In het Beleidsplan Veluwe 2010 is een inspirerende ambitie gepresenteerd voor een economische en ecologische kwaliteitsimpuls voor de Veluwe. Hierbij wordt naast de reguliere uitvoering van de EHS en reconstructie prioriteit gegeven aan: economische kwaliteitsimpuls (recreatie en toerisme), veiligheid en passeerbaarheid (oversteekbaarheid) van wegen, cultuurhistorie (Belvoir) en Imagoversterking (regionaal, nationaal en internationaal).

De provincie Gelderland werkt samen met andere overheden en maatschappelijke organisaties aan verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van de Veluwe en het PVVP geeft aan dat ontsnippering en het vergroten van verkeersveiligheid voor mensen en dieren een belangrijke opgave is voor de Veluwe.

Natuurgebiedsplan Gelderland

Het hele gebied op de ambitiekaart aangeduid met het te ontwikkelen type “N01.04 Zand- en kalklandschap”. Dit landschapstype omvat het in tijd en ruimte wisselende in dit landschap thuishorende natuurtypen, zoals beek en bron, hoogveen, vochtige heide, zuur ven, droge heide, droog schraalland, haagbeuken en essenbos en dennen-, eiken- en beukenbos. Het landschap wordt gevormd door natuurlijke processen zoals de werking van wind, water en/of grote grazers. De beheereenheid is tenminste 500 ha groot of maakt onderdeel uit van een groter gebied behorend bij grootschalige dynamische natuur.

Provinciale milieuverordening Gelderland

De provinciale milieuverordening Gelderland is door Provinciale Staten vastgesteld op 27 juni 2007. In de milieuverordening is opgenomen dat het verboden is om in grondwaterbeschermingsgebieden begraafplaatsen als bedoeld in de Wet op de lijkbezorging of terreinen voor de uitstrooiing van as als bedoeld in artikel 10 van het Besluit op de lijkbezorging op te richten. Het plangebied is gelegen op 200m afstand van een grondwaterbeschermingsgebied.

Gelderse Wegenverordening 2010

Deze verordening stelt regels voor wegen ter bescherming van de bruikbaarheid en instandhouding van de bij de provincie in beheer zijnde wegen en ter verzekering van het doelmatig en veilig gebruik van die wegen.

De toegangsweg naar het plangebied is de 'Harderwijkweg', een zandpad. In overleg met de verkeerskundige van de provincie en zijn maatregelen geformuleerd om de Harderwijkerweg goed te laten aansluiten op de Koningsweg (zie paragraaf 5.11, mobiliteit en infrastructuur). Conform artikel 2.2 'Werkzaamheden aan wegen' en 3.1 'Gebruik van de weg' van de verordening dient een vergunning te worden aangevraagd.

Het Provinciaal Beleidskader Archeologie betreft een archeologisch interim-kader van de provincie Gelderland, aangekondigd in het streekplan Gelderland 2005. Het betreft een ontwerpplan en dient als basis voor verdere ontwikkelingen. Met dit kader geeft de provincie Gelderland aan hoe zij de periode 2009-2012 haar medeverantwoordelijkheid invult voor het Gelders archeologisch erfgoed. Het beleidskader is ontwikkeld tegen de achtergrond van de rijkdom aan cultuurhistorie in de provincie, de druk op de ruimte en nieuwe wet- en regelgeving, zoals de herziening van de Monumentenwet 1988 en de nieuwe Wro.


Cultuuurhistorie en Archeologie

Nota Belvoir

Het Belvedere-uitgangspunt "behoud door ontwikkeling" is in 2000 overgenomen in de provinciale Nota Belvoir. Doel is dat cultuurhistorie voortaan prominent wordt meegewogen bij de ontwikkeling van alle ruimtelijke en economische plannen. Om nog meer in te kunnen spelen op de kansen die cultuurhistorie biedt voor de ruimtelijke omgeving, kiest de Provincie met de nieuwe nota Belvoir 3 voor een gebiedsgericht en uitvoeringsgericht beleid. In de nota worden 10 cultuurhistorisch waardevolle gebieden benoemd, waarnaar speciale aandacht zal uitgaan. Relevant voor Arnhem is de aandacht voor het Veluwemassief, de Veluwezoom en het Rivierengebied.

Archeologie
Van provinciaal belang zijn de Gelderse parels, gebieden die bepalend zijn voor de provinciale cultuurhistorische identiteit en die dit representeren. Voor de parelgebieden heeft de provincie als ambitie: het borgen van waarden door archeolologisch onderzoek, behoud door ontwikkeling en bescherming. Behalve parelgebieden onderscheidt de provincie ook ruwe diamanten. Deze gebieden zijn ondersteunend voor de provinciale identiteit en daarmee in potentie van provinciaal belang. De ambities zijn hier: behoud door ontwikkeling en bescherming. Onderzoek wordt hier bij gemeenten neergelegd, daar waar bij parelgebieden de provincie een stevigere rol in onderzoek vervult. Voor zowel de parelgebieden als ruwe diamanten geldt dat gemeenten een intensieve en prominente rol hebben en nadrukkelijk als partner gelden. Provinciale delen buiten de parelgebieden en ruwe diamanten kennen geen specifiek provinciaal belang. De archeologische verantwoordelijkheid ligt hier volledig bij de gemeenten. Parelgebieden en ruwe diamanten zijn naar een kaartbeeld vertaald.


Het plangebied Heidepol bevindt zich buiten de parelgebieden en ruwe diamanten. In die zin zijn er geen zwaarwegende provinciale belangen.