Naar aanleiding van een aantal inspraakreacties is een groenplan opgesteld. Dit om tegemoet te komen aan het verzoek van insprekers om zoveel mogelijk groen te handhaven. Het plan kenmerkt zich door een ruime opzet en een groen karakter. Dit groene karakter wordt verkregen door een aantal elementen, te weten:
- bestaande en nieuwe bomen en boomgroepen;
- bestaande en nieuwe, groene erfafscheidingen;
- particuliere tuinen.
Groenplan
1. Bestaande en nieuwe bomen
Grote bomen in een volwassen groeifase zijn in de meeste gevallen beeldbepalend voor de uitstraling van een plek. Ze geven een plan ‘body’ en karakter. Daarom moet bij een nieuwe planontwikkeling zuinig worden omgesprongen met bestaande bomen en boomstructuren. Ook bij het plan Poelakker is dit altijd het uitgangspunt geweest. Bij de planvorming is een zorgvuldige inventarisatie gemaakt van bestaande bomen en boomgroepen zodat deze zoveel mogelijk konden worden ingepast in het plan. De situering van de kavels, de bouwvolumes en de ontsluitingsstructuur zijn zodanig ontworpen dat belangrijke bomen en boomgroepen een prominente plek in het plan hebben gekregen. Zo zijn bijvoorbeeld de enorme beuken in de noordoosthoek, de grote eik in de noordwesthoek alsmede de groepen berken in het midden van het plan gehandhaafd.
De te handhaven bomen komen in de toekomstige situatie in de particuliere tuinen te staan. Dit is geen alledaagse situatie in de planvorming en daarom is het handhaven van een aantal bestaande bomen op toekomstige, particuliere grond juridisch vastgelegd. Dit houdt in dat de toekomstige eigenaar een vergunning nodig heeft om de bestaande bomen te (laten) verwijderen. Hiervoor zal niet zonder meer toestemming worden verleend. Op de afbeelding is te zien welke bomen in het plan een plek hebben gekregen en hoe deze gesitueerd zijn.
Behalve het behouden van bestaande bomen wordt in het plan een aanvullende boomstructuur voorgesteld die het groene karakter nog verder versterkt. Deze boomstructuur bestaat uit een laanbeplanting van prunus aan weerszijden van de ontsluitingsweg. De gekozen boom geeft zowel in het voorjaar (bloesem) als in het najaar (herfstkleur) een kleuraccent. Ook deze bomen komen uiteindelijk op particuliere grond te staan. In het midden van de keerlus aan het einde van de ontsluitingsweg komt een mooie solitaire boom te staan.
2. Bestaande en nieuwe, groene erfafscheidingen
De locatie ‘Van den Hamlaan 8’ wordt in de huidige situatie gekenmerkt door de aanwezigheid van (groenblijvende) beplanting over grote lengtes van de (achterste) perceelsgrens. Dit wordt gezien als een kwaliteit die gehandhaafd moet blijven in het plan. Sterker nog: op stukken waar de genoemde, groene erfafscheiding in de huidige situatie nog ontbreekt, zal deze in de toekomstige situatie worden aangeplant. Het eindbeeld is een groene erfafscheiding rondom langs de achterzijden van de kavels. Dit resulteert in een groen ‘decor’ waartegen de nieuwe bouwvolumes een plek krijgen in het plan.
Aan de voorzijde van de kavels, daar waar de kavels grenzen aan de nieuwe ontsluitingsstructuur ontstaat een nieuwe overgang van particulier terrein naar openbaar gebied. Ook deze overgang wordt op een groene manier vormgegeven, namelijk door middel van een beukenhaag. Deze haag markeert niet alleen de kavelgrenzen maar heeft tevens als functie het ‘camoufleren’ van geparkeerde auto’s (gezien vanuit de woningen).
Natuurlijk spelen ook de particuliere tuinen een belangrijke rol bij de groene uitstraling van het plan. Gezien het type woningen en het beoogde, hoogwaardige woonmilieu is de verwachting dat de particuliere tuinen een overwegend groene inrichting zullen krijgen. De tuinen hebben een behoorlijke oppervlakte. Dit biedt toekomstige bewoners voldoende mogelijkheden om grotere bomen in hun tuin te plaatsen hetgeen het groene karakter van het plan nog verder zal versterken.