De wens bestaat om het terrein een nieuwe invulling te geven, hiervoor is een stedenbouwkundig plan opgesteld. In het stedenbouwkundig plan worden de stedenbouwkundige uitgangspunten omschreven en wordt de beoogde fysieke uitwerking van het plan duidelijk. In hoofdlijnen komen de stedenbouwkundige uitgangspunten op het volgende neer:
De nieuw op te richten bebouwing is gelegen op het terrein aan de Van den Hamlaan 8 te Lunteren. Het plan is een invulling van een binnengebied in één van de wijken van Lunteren, dat momenteel grotendeels in gebruik is bij een jeugdherberg. Het binnengebied wordt begrensd door de achtertuinen van de omliggende bebouwing. De omliggende bebouwing is divers en bestaat uit grotere en kleinere vrijstaande en 2 onder 1 kap woningen op erven die variëren van plm. 300 tot plm. 1000 m². Goothoogten variëren van plm. 3 tot plm. 6 meter. In de nabije omgeving zijn ook enkele kleinschalige appartementengebouwen opgericht.
Het karakter van de omliggende structuur zal terug komen in de invulling van het binnengebied en zal qua
bebouwingsdichtheid, structuur, schaal en architectuur vergelijkbaar zijn met die van de omgeving. Hiertoe zal er deels gebruik worden gemaakt van de al bestaande bebouwing op het perceel. De villa die momenteel in gebruik is als hoofdgebouw van de jeugdherberg zal worden opgenomen in de nieuwe structuur en benut worden voor de realisatie van 5 appartementen. De huidige functie zal daarom plaats maken voor de woonfunctie. Enkele bestaande bijgebouwen zullen worden afgebroken.
Op het bij de jeugdherberg behorende (binnen)terrein zijn 10 vrijstaande woningen gepland in een losse, maar samenhangende structuur langs een bescheiden ontsluitingsweg, die uitmondt in een centraal in het plangebied gelegen groene lus. De weg wordt aangesloten op de van den Hamlaan op de plek waar momenteel de oprit van de jeugdherberg is gesitueerd.
De vrijstaande woningen hebben een “footprint” van 7,5 bij 12 meter en hebben overwegend royale tussenafstanden. Kaveloppervlakken variëren van 540 m² tot 780 m². De gemiddelde kavelgrootte bedraagt: 600 m².
Ook in het ontwerp van de nieuwe vrijstaande woningen zal zo veel als mogelijk worden aangesloten bij de bebouwingskarakteristiek in dit gedeelte van Lunteren. Omvang, vorm, materiaal en kleur zullen worden afgestemd op karakteristieke kwaliteiten van de beeldbepalende panden in de omgeving.
De kwaliteiten van architectuur uit de 20-er en 30-er jaren van de vorige eeuw vormen daarbij een belangrijk referentiekader. Daarbij is een eigentijdse vertaling daarvan mogelijk.
Als hoofdvorm is één bouwlaag (goothoogte plm. 3,5 meter) met een royale steile kap het uitgangspunt.
Vanuit deze gemeenschappelijke basis kan door verschillende dakvormen en aanbouwen (zie Beeldkwaliteitsplan) een gevarieerd straatbeeld ontstaan.
Als dakbedekking is er hoofdzakelijk gekozen voor gebakken pannen. Schoorstenen zullen worden gemetseld. De bijgebouwen zijn achter de voorgevelrooilijn geplaatst en hebben een goothoogte van maximaal 3 meter en een nokhoogte van maximaal 5 meter.
Aanbouwen zijn nadrukkelijk ondergeschikt aan de hoofdbouwmassa. Dakkapellen zijn nadrukkelijk ondergeschikt aan het dakvlak.
De openbare ruimte krijgt een informeel, erfachtig karakter en wordt afgezoomd met ca 1 meter hoge inheemse (beuken)hagen op de scheiding tussen de voorerven en de weg. Op de centrale plek binnen de lus zullen bomen ingeplant worden.
Het streven naar een groene uitstraling wordt met het behoud van bestaande waardevolle bomen, het groene hart en de royale tuinen ondersteund. Om de groene omlijsting van het plangebied te beschermen is een strook met de bestemming groen en een vergunningenstelsel in de planregels opgenomen.
In het beeldkwaliteitplan zijn bovendien aanvullende richtlijnen opgesteld voor de architectuur van de hoofdbebouwing, de situering van de aan- en bijgebouwen, de materialisering van de diverse gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte.
Aan de hand van bovenstaande uitgangspunten is in onderstaande afbeelding het ontwerp van het plan weergegeven.