Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Partiële herziening Kievitsmeent/A30 tbv milieucontour RWZI te Ede
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0228.BP2010KIEV0001-0301

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Structuurplan Zoekzones Stedelijke functies
uitwerking zoekzones van het streekplan heeft de gemeente Ede een structuurplan ‘Zoekzones Stedelijke Functies’ opgesteld. Dit is opgesteld omdat bij de uitwerking van het streekplan de provincie de gemeenten verzocht heeft in regionaal verband hiervoor gebieden en locaties aan te dragen. Als onderdeel van het structuurplan is tevens een PlanMER opgesteld De ruimtelijke ingrepen voorgesteld in het structuurplan zijn namelijk MER-plichtig. Het Structuurplan en de PlanMer zijn 2 oktober 2008 vastgesteld.
Het plangebied is nabij zoekzone 17 (Ede2 in het streekplan) gelegen. Voor deze locatie is in het structuurplan opgenomen dat het geschikt is voor sport, leisure, outdoor, tuininrichting, dieren, hobby, doe-het-zelf en diverse stedelijke voorzieningen. In het structuurplan is tevens aangegeven dat de uitwerking nog onzeker is en derhalve niet meetelt als te voorziene beschikbare bedrijfsruimte voor 2010.
Afbeelding 4 Uitsnede zoekzones stedelijke functies
Conclusie
Het gemeentelijke structuurplan is opgesteld ten behoeve van de streekplanuitwerking ‘Zoekzones’ van de provincie Gelderland. Het plangebied maakt geen onderdeel uit van locatie 17 en de bedrijvigheid wordt door middel van de A30 gescheiden van de locatie. Daarbij voorziet onderhavig plan niet in de uitbreiding of aanpassingen van de bedrijfsfuncties binnen het plangebied. Gezien het feit dat de zoekzone nog niet planologisch is vastgelegd in een bestemmingsplan of projectbesluit, ontstaat geen strijdigheid tussen onderhavig plan en zoekzone 17. Voorts zal gezien de beoogde functies, die veelal niet milieugevoelig zijn, in de toekomst geen beperking voor zoekzone 17 optreden.
3.3.2 Vigerend bestemmingsplan
De betrokken gronden zijn gelegen binnen het planologische regime van de bestemmingsplannen 'A30 Zuid' (vastgesteld 9 maart 2000) en Bedrijventerrein Kievitsmeent' (vastgesteld 18 december 1997).
Voorliggend bestemmingsplan voorziet in een gedeeltelijk herzieining van beide bestemmingsplannen. De aanleiding voor deze herziening is wijziging van de milieucontour ten behoeve van de uitbreiding van de RWZI.
Afbeelding 6 toont de ligging van de vigerende bestemmingsplannen in onderhavig plangebied. Het geel gearceerde gebied geeft de gronden uit het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Kievitsmeent' weer en het rood gearceerde deel toont de gronden behorende bij het bestemmingsplan 'A30 Zuid'.
 
Afbeelding 6 - vigerende bestemmingsplannen onderhavig plangebied
3.3.2.1 Bestemmingsplan A30 Zuid (2000)
Het vigerende bestemmingsplan A30 Zuid betreft het meest recente bestemmingsplan en voorziet in de planologsiche verankering van de rijksweg A30. Vanwege de noodzakelijk aanpassing aan de milieucontour zal het vigerende bestemmingsplan ter plaatse van de milieucontour worden opgenomen in voorliggend bestemmingsplan. De vigerende bestemmingen zullen ongewijzigd worden overgenomen. Uit raadpleging van de plankaart (zie afbeelding 5) volgt dat voor de betrokken gronden momenteel de bestemming 'Verkeersdoeleinden en daarmee samenhangende voorzieningen' geldt.
 
 
Afbeelding 7- Uitsnede plankaart bestemmingsplan A30 Zuid (2000)
 
Conform artikel 5 van de vigerende voorschriften (tegenwoordig planregels) zijn de gronden bestemd voor
  1. wegen, te weten een autosnelweg met op- en afritten, (spoor)wegen die de autosnelweg kruisen, lokale wegen, parallelwegen, fietspaden en perceelsontsluitingswegen;
  2. geluidsbeperkende voorzieningen;
  3. verzorgingsplaatsen in de vorm van verkooppunten voor motorbrandstoffen met rust- Iparkeerplaatsen ter plaatse van de nadere aanwijzingEf);
  4. voorzieningen van landschappelijke aard zowel in de vorm van bomenlanen en -weiden als in de vorm van moeras- en bosbeplantingen;
  5. ecoduikers/faunatunnels die onder de weg doorlopen ter plaatse van de nadere aanwijzing;
  6. ondergrondse afvalwatertransportleidingen, een ondergrondse aardgastransportleiding, twee ondergrondse buisleidingen en een bovengrondse hoogspanningsleiding.
Naar aanleiding van bovengenoemde punten blijkt dat in onderhavig plangebied een nadere aanduiding is opgenomen voor artikel 5 lid b, e en f.
 
Conclusie
Voorliggend plan voorziet niet in een wijziging van de ligging van de bestemmingen en functies. De ligging van de bestemmingen en de nadere aanduidingen zullen derhalve ongewijzigd over worden genomen in voorliggend bestemmingsplan. Echter, voor de naam van de bestemmingen dient te worden voldaan aan de vastgestelde eisen conform het SVBP 2008. Derhalve wordt voor de rijksweg de bestemming 'Verkeer' opgenomen. Om onderscheid te maken tussen de verkeersbestemmingen ten behoeve van de rijksweg en de overige verkeersbestemming in het plangebied, is in de verbeelding de aanduiding 'specifieke vorm van verkeer - Rijksweg' opgenomen. De naamgeving van de nadere aanduidingen wordt ongewijzigd overgenomen, mits kan worden voldaan aan het SVBP 2008.  
Voor de milieucontour is in het vigerende bestemmingsplan geen aanduiding opgenomen, deze zal in het nieuwe bestemmingsplan als twee aparte gebiedsaanduidingen worden opgenomen in de verbeelding en de planregels. Voor geluid wordt de aanduiding 'geluidzone' opgenomen en voor het aspect geur zal de aanduiding 'milieuzone - geurzone' worden opgenomen.
3.3.2.2 Bestemmingsplan bedrijventerrein Kievitsmeent (1997)
Het bestemmingsplan Kievitsmeent legt de bestemmingen voor het gelijknamige bedrijventerrein ten westen van Ede en de A30 vast. Uit raadpleging van de vigerende plankaart blijkt dat de er een hinderzone ten behoeve van de RWZI is opgenomen. Dit betreft echter de oude contour. Middels een gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan zal de nieuwe milieucontour worden vastgelegd. De nieuwe contour dient als basis voor het plangebied van de herziening. In plaats van het exact aanhouden van de milieucontour is er door de gemeente Ede gekozen om voor de gronden, gelegen binnen het bestemmingsplan Kievitmeent, logisch gekozen elementen aan te houden voor de plangrens. In het westen is dat de Neonstraat en de zuidgrens is bepaald aan de hand van de ligging van de spoorlijn. Afbeelding 8 toont een uitsnede van de vigerende bestemmingsplankaart, met hierin het totale plangebied aangegeven. De afbeelding maakt de betrokken gronden en bestemmingen inzichtelijk. Tevens is het plangebied van onderhavig plan weergegeven.
  
Afbeelding 8 - Uitsnede plankaart bestemmingsplan Kievitsmeent (1997)
 
Afgezien van de contour gelden er op de betrokken gronden verschillende bestemmingen welke ongwijzigd over zullen worden genomen in de herziening. Voorwaarde hiervoor is dat voldaan dient te worden aan de SVBP 2008 richtlijnen.
In onderhavig geval betreft het de volgende vigerende bestemmingen:
  • Bedrijfsdoeleinden (B);
  • Verkeersdoeleinden, groenvoorzieningen en water (VGW);
  • Groenvoorzieningen (G);
  • Leidingen - aardgasleiding.
Binnen de bestemming 'Bedrijfsdoeleinden' wordt in het vigerende bestemmingsplan onderscheidt gemaakt tussen de bedrijven op basis van milieucategorisering. In het bestemmingsplan zijn vlakken opgenomen waarin staat aangegeven welk type bedrijvigheid is toegestaan op de betreffende locatie. In onderhavig geval is sprake van bedrijvigheid uit de categorie 3.2, 4.1 en 4.2 conform de Staat van Bedrijfsactiviteiten van het vigerende bestemmingsplan. Het onderscheid is gemaakt middels subbestemmingen en nadere aanwijzingen op de plankaart. Tevens is in de plankaart te zien dat er voor de betrokken bedrijfsbestemming een afwijkende bouwhoogte en voorgevelrooilijn geldt.
 
Conclusie
De ligging en aard van de vigerende bestemmingen worden  conform de richtlijnen van de SVBP 2008 overgenomen in voorliggend bestemmingsplan. Dit houdt in dat er binnen het plangebied de bestemmingen 'Bedrijf' (B), 'Verkeer' (V), 'Groen' (G) worden opgenomen. Met betrekking tot de bestemming 'Bedrijf' zullen de verschillende vlakken die de toegestane milieucategorie aangeven ongewijzigd worden overgenomen. De afwijkende bouwghoogtes en voorgevelrooilijn zullen eveneens worden overgenomen in voorliggend bestemmingsplan.
Voor de bestemming Leidingen- aardgasleiding zal conform SVBP 2008 de dubbelbestemming 'Leiding - Gas' (L-G) worden opgenomen. Ter plaatse van de 'nieuwe' milieucontour worden twee aparte gebiedsaanduidingen opgenomen. Voor geluid wordt de aanduiding 'geluidzone' opgenomen en voor het aspect geur zal de aanduiding 'milieuzone - geurzone' worden opgenomen.