Plan: | Achterstehoek 2 te Duiven |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0226.BPDUIVENZUID003-VS01 |
Ontstaansgeschiedenis van de kern Duiven
De kern Duiven is ontstaan op een rivierduin (donk) behorende bij de toenmalige Rijnloop. De eerste bewoningssporen in Duiven dateren uit de Steentijd. De nederzetting groeit tot aan 1800 zeer gering. De bebouwing beperkt zich tot die tijd hoofdzakelijk tot het gebied rond de Rijksweg en de lusvormige route aan de noordzijde hiervan (Ploen- en Woerdstraat). Ook aan de Engsestraat ligt een bebouwingsconcentratie op een oude oeverwal. In het begin van de 19e eeuw is de Rijksweg Arnhem - Zevenaar gerealiseerd. De Rijksweg volgt in de kern Duiven het bestaande wegenpatroon. In 1855 wordt de spoorlijn van Amsterdam naar Arnhem verlengd tot aan de Duitse grens. Opvallend is dat ondanks de verbeterde infrastructuur de ontwikkeling van Duiven achterblijft ten opzichte van vergelijkbare kernen. De vestiging van grootschalige industriecomplexen blijft uit. In de Tweede Wereldoorlog wordt de snelweg A12 gerealiseerd, waardoor de functie van de Rijksweg als voornaamste doorgaande route komt te vervallen. Nieuwe uitgestrekte bedrijventerreinen worden vanaf circa 1965 gebouwd langs genoemde snelweg. De terreinen strekken zich uit vanaf de brug over de IJssel tot aan de Giesbeeksestraat. Veel bedrijven richten zich op transport en logistiek. In de Tweede Nota op de Ruimtelijke Ordening wordt de kern Duiven aangewezen als groeikern in de regio Arnhem. Door de snelle ontwikkeling die Duiven heeft doorgemaakt zijn de historische linten en de oude kern moeilijk herkenbaar.
In het gebied rond de Ploenstraat en aan een deel van de Rijksweg is nog iets van het oorspronkelijke karakter van Duiven zichtbaar. Voor het overige is het historische karakter alleen nog herkenbaar aan verspreid liggende monumentale gebouwen. Het karakter van Duiven heeft hoofdzakelijk gestalte gekregen door de groeikernstatus en de daaruit volgende bouw van grootschalige woonwijken en het vernieuwde centrum.
De uitbouw van Duiven nadert momenteel zijn grenzen. De wijk de Nieuweling in het zuidoosten is nagenoeg klaar en de wijk de Ploen in het noordwesten van de kern is in aanbouw. De tendens verschuift van uitbreiding naar inbreiding en vernieuwing van, de bestaande kern.
Plangebied
Op het perceel bevindt zich een voormalige dokterswoning. Het gebouw is georiƫnteerd op de Eltensestraat. Het gaat om een historische villa die zich kenmerkt door zijn bijzondere architectuur.
De bouwlocatie bevindt zich ten oosten van de villa aan de Achterstehoek. Het terrein is momenteel in gebruik als tuin en bebouwd met een tuinhuisje met carport. Beide bouwwerken worden ten behoeve van het initiatief gesloopt. Oostelijk van de planlocatie, op de hoek van de Bergdravik en de Witbol, is de bouw van twee nieuwe woningen voorzien.
In de directe omgeving van de planlocatie is een cluster aan medische functies ontstaan, bestaande uit een apotheek, een tandarts, fysiotherapiepraktijk en andere medische dienstverlening.