direct naar inhoud van Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid
Plan: Bestemmingsplan Archeologie
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0221.BPL09003HBY-OH01

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

De uitvoerbaarheid van een bestemmingsplan moet ingevolge de Wet ruimtelijke ordening (Wro) aangetoond worden (artikel 3.1.6 lid 1 van het Bro). Daaronder valt zowel de onderzoeksverplichting naar verschillende ruimtelijk relevante aspecten (geluid, bodem, ect.) maar ook de economische uitvoerbaarheid van het plan. Daarvan wordt in dit hoofdstuk verslag gedaan. De toets aan het beleid is in het vorige hoofdstuk al aan de orde gekomen.

De doelstelling van dit bestemmingsplan is het zorgen voor een juridisch kader in een bestemmingsplan van het bepaalde in de Monumentenwet 1988. Het grijpt niet in op ruimtelijke ordening zoals die doorgaans in bestemmingsplannen wordt opgenomen waarbij een nieuw project wordt mogelijk gemaakt en/of een beheerregeling voor bestaand gebruik met bijhorende bouw- en aanlegregels wordt neergelegd. De uitvoerbaarheidstoets is met betrekking tot dit bestemmingsplan dan ook wat eenvoudiger en richt zich op de economische haalbaarheid en de maatschappelijke haalbaarheid.

Economische uitvoerbaarheid

Voor het opstellen van dit bestemmingsplan is geld gereserveerd op de gemeentelijke begroting. Voor het overige zijn er aan de uitvoering van dit bestemmingsplan geen kosten verbonden voor de gemeente. Het opstellen van onderzoeken en het onder begeleiding uitvoeren van werkzaamheden, waaronder afgravingen, komen volgens de Monumentenwet voor rekening van de verstoorder. Pas bij excessief grote kosten kan de overheid middels daartoe gereserveerde middelen mee financieren. Dat staat evenwel buiten de kaders van dit bestemmingsplan.

Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Vooroverleg

In het kader van het vooroverleg is dit bestemmingsplan besproken met de Monumentencommissie van Doesburg. Zij kunnen zich vinden in dit plan.

In het kader van het wettelijk vooroverleg is dit plan voorgelegd aan de provincie Gelderland. Zij kan zich vinden in dit plan. Naar aanleiding van dat overleg is in dit plan aangevuld dat de gemeente Doesburg een samenwerkingsverband heeft met de gemeente Zutphen en dat zo de inhoudelijke deskundigheid wordt gewaarborgd. Immers, de afdeling archeologie van de gemeente Zutphen verleend via die samenwerking haar kennis en kunde bij het beoordelen van projecten in het kader van dit voorliggende bestemmingsplan.

Ontwerpprocedure

In het bij dit plan horende raadsbesluit tot vaststelling van dit bestemmingsplan wordt verslag gedaan van de op dit plan ingekomen zienswijzen en de gemeentelijke reactie daarop.