direct naar inhoud van 5.1 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Zutphensestraat 199
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0213.BPBG700019-va01

5.1 Cultuurhistorie en archeologie

Met de ondertekening van het verdrag van Malta (1992) en de parlementaire goedkeuring daarvan (1998) heeft de Nederlandse overheid zich verplicht erop toe te zien dat bij ruimtelijke plannen rekening gehouden wordt met het bekende en het nog niet bekende archeologische 'bodemarchief'.

De gemeente Brummen heeft een archeologisch beleid. Dit beleid is vastgelegd op de zogenaamde 'Toetsingskaart archeologische onderzoeksverplichtingen'. Volgens deze kaart (zie onderstaand kaartfragment) ligt het centraal-oostelijke deel van het plangebied in een gebied met een hoge archeologische verwachting (categorie 4, bruine kleur). Het centrale deel heeft een middelhoge archeologische verwachting (categorie 5, gele kleur). Het noordelijke en zuidelijke deel hebben een lage archeologische verwachting (categorie 6, groene kleur).

 

afbeelding "i_NL.IMRO.0213.BPBG700019-va01_0011.png"

Uitsnede 'Toetsingskaart archeologische onderzoeksverplichtingen' van de gemeente Brummen

Het gebied met een hoge archeologische verwachting valt samen met het deel van het perceel waar de historische bebouwing (begin 19e eeuw) heeft gestaan en huidige bebouwing nog staat. Op basis van de landschappelijke ligging van het gehele plangebied op een dekzandrug is echter eerder de verwachting dat het gehele plangebied een hoge archeologische verwachting zou moeten hebben. Zeker in de tijd voordat de Gelderse IJssel ontstond betroffen de dekzandruggen geschikte (tijdelijke) bewoningslocaties.

Om die reden is in september 2012 een archeologisch bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek verricht. Het onderzoeksrapport is als bijlage aan het bestemmingsplan toegevoegd. De conclusies van het onderzoek kunnen als volgt worden samengevat.

Conclusie

Op basis van de waargenomen bodemverstoringen kan worden geconcludeerd dat voorheen eventueel aanwezige archeologische sites (nederzettingscomplexen) niet meer aanwezig zullen zijn, dan wel in situ zullen worden aangetroffen.

De gespecificeerde archeologische verwachting, zoals die is weergegeven tijdens het bureauonderzoek, wordt door het booronderzoek niet bevestigd. De hoge verwachting dient bijgesteld te worden naar laag.

Selectieadvies

Op grond van het ontbreken van aanwijzingen voor de aanwezigheid van archeologische waarden en de verstoorde bodemopbouw voor het gehele plangebied, adviseert het onderzoeksbureau om, ten aanzien van de geplande bodemingrepen, in het kader van de Archeologische Monumentenzorg (AMZ), geen vervolgonderzoek te laten plaatsvinden.

Bovenstaand advies vormt een selectieadvies. Econsultancy wil de opdrachtgever erop wijzen dat dit selectieadvies nog niet betekent dat de bodemverstorende activiteiten of daarop voorbereidende activiteiten kunnen worden ondernomen. De resultaten van dit onderzoek zullen eerst moeten worden beoordeeld door het bevoegd gezag (Gemeente Brummen), die vervolgens een selectiebesluit neemt.