direct naar inhoud van 4.4 Cultuurhistorie en archeologie
Plan: Voorsterweg 163
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0213.BPBG700008-va01

4.4 Cultuurhistorie en archeologie

Er zijn geen bijzondere of beschermde cultuurhistorische waarden bekend in of nabij het plangebied. De herinrichting van het perceel vindt plaats met inachtneming van de historisch-geografische kenmerken van het omringende landschap. De verantwoording daarvan staat in de nota 'Landschappelijke versterking De Rietmus' die als bijlage aan dit bestemmingsplan is toegevoegd.

Een deel van het perceel ligt volgens de gemeentelijke archeologische verwachtingskaart in een gebied met een hoge archeologische verwachtingswaarde. Ook het terrein waar het verbindingsstuk wordt gebouwd tussen de bestaande woning en de (voormalige) schuur behoort daartoe. De rest van de gronden ligt in een gebied met een middelhoge archeologische verwachtingswaarde.

De onderstaande uitsnede uit de archeologische verwachtingskaart brengt deze verdeling in beeld. De gronden met een hoge archeologische verwachtingswaarde hebben de kleur bruin. De gronden met een middelhoge archeologische verwachtingswaarde hebben de kleur groen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0213.BPBG700008-va01_0008.png"

Uitsnede archeolgische verwachtingskaart

Het beleid van de gemeente Brummen ten aanzien van bodemingrepen in gebieden met een hoge archeologische verwachtingswaarde komt op het volgende neer. Bodemingrepen met een totale oppervlakte die groter is dan 100 m2 en die dieper reikt dan 30 cm beneden maaiveld zijn alleen mogelijk als eerst een inventariserend archeologisch onderzoek is verricht.

In het onderhavige geval wordt deze norm voor wat betreft de totale oppervlakte van de bodemingrepen niet gehaald en is een archeologisch onderzoek niet noodzakelijk.