Plan: | Dijkverlegging Cortenoever |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0213.BPBG700004-va01 |
Regelgeving
Wanneer de aanleg van een nieuwe weg of de aanpassing van een bestaande weg mogelijk wordt gemaakt middels een bestemmingsplan dient onderzocht te worden of er voldaan wordt aan de voorwaarden uit de Wet geluidhinder (Wgh). In het plangebied wordt de ligging van twee wegen aangepast, te weten de Cortenoeverseweg en Holthuizerweg. Vanwege de grote aanpassing aan het tracé van beide wegen is de beoordelingswijze van nieuwe wegen gehanteerd. Voor het plangebied geldt dat de geluidsbelasting vanwege de nieuwe wegen bij woningen bij voorkeur niet hoger mag zijn dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Dit dient aangetoond te worden middels een onderzoek. het onderzoek is opgenomen in het Onderzoek Akoestiek en Lucht dat als bijlage bij dit bestemmingsplan is opgenomen.
Uitgangspunten
De verkeersgegevens van de Cortenoeverseweg (weekdaggemiddelde etmaalintensiteiten, verdelingen over de dag-, avond- en nachtperiode) zijn bepaald aan de hand van verkeerstellingen die zijn aangeleverd door de gemeente Brummen. De verkeerstellingen zijn driemaal uitgevoerd gedurende twee weken in 2010, 2011 en 2012. Als basis zijn voor de te hanteren verkeerscijfers de verkeerstellingen uit 2012 gehanteerd, omdat deze cijfers het hoogst zijn. De getelde etmaalintensiteit uit 2012 is met 2% autonome groei per jaar opgehoogd om de etmaalintensiteit in het toekomstige peiljaar 2026 te kunnen bepalen.
Van de Holthuizerweg zijn geen verkeersgegevens bekend. Daarom is aansluiting gezocht bij de CROW-publicatie 256. In deze publicatie staat de verkeersgeneratie per type woning welke wordt ontsloten door een bepaald type weg. Het aantal woningen dat door de (nieuwe) Holthuizerweg wordt ontsloten bedraagt circa 18. Uit de publicatie blijkt dat dit tot circa 155 verkeersbewegingen leidt. De verkeersgegevens en de gegevens over wegdekverhardingen en de wettelijke rijsnelheden die gehanteerd zijn voor het akoestisch onderzoek zijn weergegeven in de navolgende tabellen.
Tabel: Verkeersgegevens plangebied
Tabel: Wegdekverhardingen en wettelijke rijsnelheden
Rekenmethode
De berekeningen zijn verricht met het softwarepakket Geomilieu (versie 2.13). De berekeningen met dit computerprogramma zijn in overeenstemming met standaardrekenmethode II van het Reken- en meetvoorschrift geluid 2012. Hierin is voorgeschreven dat met alle factoren die van belang zijn rekening gehouden wordt, zoals de samenstelling van het verkeer, wegdektype, afstandsreducties, reflecties, afschermingen, bodem- en luchtdemping, helling- en kruispuntcorrecties, hoogteligging van de weg, enzovoorts.
Resultaten
De ligging van de bestaande en nieuwe wegen zijn samen met de onderzochte woningen in de geluidszone weergegeven in onderstaande figuren.
Figuur: Overzicht geluidszone nieuw gedeelte Cortenoeverseweg
Figuur: Overzicht geluidszone nieuw gedeelte Holthuizerweg
Aan de overige ontsluitingswegen worden geen wijzigingen aangebracht. Daarom is het wegverkeerslawaai vanwege deze wegen niet onderzocht. Het is echter te verwachten dat het verkeer op deze wegen licht zal afnemen omdat een aantal woningen en agrarische bedrijven in het plangebied zullen worden geamoveerd. Daarmee zal ook de geluidsbelasting licht afnemen.
De geluidsbelastingen ten gevolge van de verschillende wegen zijn berekend ter plaatse van de gevels van de geluidsgevoelige bestemmingen gelegen binnen de onderzoeksgebieden van die wegen. De geluidsbelastingen zijn berekend voor de toekomstige situatie 10 jaar na realisatie van de wegen, te weten het jaar 2026. De berekende geluidsbelastingen voor alle geluidsgevoelige bestemmingen zijn weergegeven in navolgende tabel. De geluidsbelastingen zijn weergegeven na aftrek conform artikel 110g Wgh en na de wegdekcorrectie.
Tabel: Geluidsbelastingen vanwege de Cortenoeverseweg en Holthuizerweg in 2026 op de maatgevende hoogte van alle woningen binnen de geluidszones (incl. correctie ex art. 110g Wgh en wegdekcorrectie)
Uit de rekenresultaten blijkt dat de geluidsbelasting afkomstig van het nieuwe gedeelte van de Holthuizerweg de voorkeursgrenswaarde van 48 dB niet overschrijdt. De geluidsbelasting bedraagt maximaal 34 dB. Vanwege het nieuwe gedeelte van de Cortenoeverseweg wordt er echter wel een te hoge geluidsbelasting berekend voor de twee woningen, Cortenoeverseweg 121 en 123. Voor deze woningen wordt een overschrijding berekend van afgerond 1 dB ten opzichte van de voorkeursgrenswaarde (48 dB).
Maatregelen
Omdat vanwege de Cortenoeverseweg de voorkeursgrenswaarde bij twee woningen wordt overschreden, is het noodzakelijk de effecten en toepasbaarheid van maatregelen te onderzoeken. Daarom is onderzocht of met een bronmaatregel de geluidsbelasting genoeg te reduceren valt. Een bronmaatregel is bijvoorbeeld het toepassen van geluidsarm asfalt. Omdat de overschrijding enkele tienden van dB’s bedraagt, kan de overschrijding ter plaatse worden voorkomen door het aanleggen van Steen Mastiek Asfalt (of een ander type met gelijkwaardige of betere akoestische eigenschappen) over een lengte van 130 meter ter plaatse van woningen Cortenoeverseweg 121 en 123. Met deze maatregel neemt de geluidsbelasting bij de twee woningen af tot aan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB.
Functiewijzigingen
Op het perceel Holthuizerweg 7 wordt de voormalige agrarische bedrijfsbestemming omgezet in een woonbestemming. Het perceel Holthuizerweg 7 ligt binnen de geluidszone van de Holthuizerweg. Op grond van het hiervoor beschreven onderzoek bedraagt de hoogste geluidsbelasting op de bestaande woningen op deze weg maximaal 34 dB. Hiermee kan worden aangenomen dat de geluidsbelasting op de gevels van de Holthuizerweg 7 binnen de voorkeursgrenswaarde valt.
Op de Piepenbeltweg 27 kan op grond van de nieuwe bestemming 1 extra dienstwoning worden gerealiseerd. Daarnaast zijn geluidgevoelige maatschappelijke functies mogelijk zoals een (woon)zorgboerderij. In de huidige situatie treden er op dit perceel, gezien de lage verkeersintensiteiten, akoestisch gezien, geen knelpunten op. Daarnaast is te verwachten dat het verkeer op de Piepenbeltweg licht zal afnemen omdat een aantal woningen en agrarische bedrijven in het plangebied zullen worden geamoveerd. Daarmee zal ook de geluidsbelasting licht afnemen en is de verwachting dat de geluidsbelasting op de gevels van de Piepenbeltweg 27 binnen de voorkeursgrenswaarde valt.
Conclusie
Uit het onderzoek blijkt dat er door de verlegging van de Holthuizerweg bij de woningen binnen de geluidszone nergens de grenswaarde van 48 dB wordt overschreden. De hoogste geluidsbelasting bedraagt 34 dB. Ook de functiewijzigingen leiden naar verwachting niet tot een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde. De geluidsbelasting van de Cortenoeverseweg overschrijdt wel bij twee woningen de voorkeursgrenswaarde van 48 dB en bedraagt maximaal 49 dB. Door het toepassen van geluidsarm asfalt daalt de geluidsbelasting bij de twee woningen tot aan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Daarmee zijn er op het gebied van geluid geen belemmeringen voor het bestemmen en aanleggen van deze wegen en voor de genoemde functiewijzigingen.