Plan: | Dijkverlegging Cortenoever |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0213.BPBG700004-va01 |
Regelgeving
In 2007 is de Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) in werking getreden. Bijlage 2 van de Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) geeft grenswaarden voor de concentraties in de buitenlucht van onder andere de stoffen stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10).
Vanaf 2015 geldt voor stikstofdioxide een grenswaarde voor de jaargemiddelde concentratie van 40 µg/m3. Verder geldt vanaf 2015 voor stikstofdioxide dat een uurgemiddelde concentratie van 200 µg/m3 maximaal 18 keer per jaar mag worden overschreden. Vanwege het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) zijn tot 2015 jaargemiddelde concentraties toegestaan van 60 µg/m3.
Voor fijn stof geldt vanaf juni 2011 voor de jaargemiddelde concentratie een grenswaarde van 40 µg/m3.
Gelijktijdig met de Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen is het 'Besluit niet in betekenende mate bijdragen (luchtkwaliteitseisen)' in werking getreden. Een project draagt 'niet in betekenende mate' bij aan de concentratie fijn stof (PM10) of stikstofdioxide (NO2) in de buitenlucht als de 3% grens niet wordt overschreden. Hiermee wordt bedoeld 3% van de grenswaarde voor de jaargemiddelde concentratie fijn stof of stikstofdioxide. Dit betekent dat feitelijk een toename van 1,2 µg/m3 toelaatbaar wordt geacht.
Uitgangspunten
De achtergrondconcentratie in 2012 bedraagt in het plangebied voor fijn stof (PM10) tussen 22,1 en 22,6 µ g/m3 en voor stikstofdioxide (NO2) tussen 16,3 en 19,1 µ g/m3. Deze concentraties zullen naar verwachting in de toekomst verder dalen omdat de lucht in Nederland schoner wordt. Het bestemmingsplan geeft ruimte aan het verplaatsen van de ontsluitingswegen Cortenoeverseweg en de Holthuizerweg naar een nieuw tracé. Deze wegen gaan minder woningen en agrarische bedrijven ontsluiten omdat een aantal van deze zullen worden geamoveerd. Echter zal er naar verwachting wel een autonome groei van het verkeer zijn van 2% per jaar op de Cortenoeverseweg. De emissies van het wegverkeer nemen naar verwachting echter sterker af dan de toename van het wegverkeer. Daarmee zal dus ook de emissie van fijn stof en stikstofdioxide per saldo afnemen.
Conclusie
In het bovenstaande is bepaald dat de luchtkwaliteit in het plangebied niet zal verslechteren. Tevens blijkt uit de achtergrondconcentraties van stikstofdioxide en fijn stof dat deze ruim onder de grenswaarden liggen en er daarom geen overschrijding van de grenswaarden te verwachten is. Het aspect luchtkwaliteit vormt daarmee geen belemmering voor de uitvoering van dit bestemmingsplan. Het onderzoek met betrekking tot het aspect luchtkwaliteit is opgenomen in het Onderzoek Akoestiek en Lucht dat als bijlage bij dit bestemmingsplan is opgenomen.