Plan: | Kloosterhof Weurt |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0209.BpKloosterhofWeurt-vadf |
Het te realiseren programma voor de locatie bestaat uit:
Sporthal
Zaal 1.590 m2 bestaande oppervlak (blijft behouden)
Materiaalberging 45 m2
Totaal 1.635 m2
Basisschool / peuterspeelzaal:
Peuterspeelzaal 115 m2 (2 arbeidsplaatsen )
Basisonderwijs (permanente voorziening) 915 m2 (6 lokalen)
Totaal 1.030 m2
(exclusief ruimtebehoefte speelplaatsen)
Buitenruimte Basisschool / peuterspeelzaal:
Speelplaats peuters 120 m2
Speelplaats basisonderwijs 300 m2
Totaal 420 m2
Gemeenschapshuis
reeds aanwezig bij sporthal 295 m2
nieuw benodigd 586 m2
Totaal 881 m2
Totaal 3546 m2 ex buitenruimte
De sporthal blijft behouden en op de huidige plek staan. De functie van dorpshuis zal in het plangebied gehandhaafd blijven, maar zal kleiner van omvang worden door intensiever/ gecombineerd ruimtegebruik. Door stapeling van functies zal compact worden gebouwd en de footprint van de bebouwing verder beperkt.
Uit de structuurvisie blijkt dat de nieuwe ontmoetingsruimte, bestaande uit sporthal, dorpshuis, basisschool De Ruyter en de buitenruimte hiervan, in de woonomgeving sterk afwijkt qua maat en schaal en daardoor een bijzonder gebouw vormt. Daarnaast is het een wens om dit nieuwe gebouw in te zetten als een beëindiging van de Laan 1945. Dit kan door bijvoorbeeld een ruimte of een gebouw als accent te creëren dat zichtbaar is vanaf de hoek Kapittelweg - Jonkerstraat. De open ruimte rondom het gebouw maakt onlosmakelijk deel uit van de nieuwe ontmoetingsruimte. Gebouw en de ruimte buiten moeten goed op elkaar afgestemd worden en in samenhang ontworpen. De ruimte is beperkt, dus hier ligt een uitdaging om er naast de eisen en het beperkte budget een kwalitatief goed ruimte (die functioneert en er aantrekkelijk uit ziet) van te maken.
De inpassing van het gebouw wordt sterk gestuurd door de locatie en het feit dat de sporthal behouden blijft. Het dorpshuis moet een functionele relatie hebben met de bestaande kantine. Het is daarom wenselijk en voor de hand liggend dat het dorpshuis gestapeld gebouwd wordt, direct aansluitend of op de kantine. Ook in de buitenruimte kan dubbelgebruik toegepast worden, bijvoorbeeld parkeerplaatsen die buiten de piekmomenten ook als speelplek zijn te gebruiken.
De nieuwe ontmoetingsruimte, bestaande uit sporthal, dorpshuis en basisschool De Ruyter, zal in deze woonomgeving een bijzonder gebouw vormen. Dat is ook de bedoeling, het moet een bijzondere beeindiging van de Laan 1945 vormen. Aan het eind van de Laan dient of een plein te komen of mag een gebouwd accent zichtbaar zijn (hoek Kapittelweg - Jonkerstraat).
Het gebouw moet een uitnodigend karakter hebben. De entree moet helder worden vormgegeven. Hoewel het gebouw zich qua maat, schaal en functionaliteit nadrukkelijk onderscheid van de omgeving is het een opgave aan de architect het gebouw zowel qua rooilijn als bouwhoogte subtiel te differentieren waarmee het wat aansluiting vindt bij de directe omgeving. Er worden geen lange rechtstanden voorgesteld. Het is een opgave voor de architect hier een betekenisvol gebouw te maken. Zichtbaar mag zijn wat het gebouw is (welke functies er aanwezig zijn) en voor wie.
Er zijn 3 bouwzones aangewezen (zie onderstaande afbeelding).
Voor deze ontwikkeling is onderzocht wat de parkeerbehoefte is (Pouderoyen Compagnons, Parkeer- en verkeersonderzoek Kloosterhof e.o., sept 2013) . De gemeente Beuningen is conform de stedelijkheidsgraad van Nederlandse Gemeenten een 'weinig stedelijke' gemeente, de locatie hoort thuis in de categorie 'restbebouwde kom'. Voor de parkeerkencijfers is CROW-publicatie 317, Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie d.d. oktober 2012 gehanteerd. Voor parkeerkencijfers en berekenmethodes die niet in deze publicatie vermeld staan, worden andere CROW-publicaties geraadpleegd, zoals de ASVV2004 en publicatie 182. Een belangrijk ander hulpmiddel zijn de resultaten van de afgenomen enquête onder de ouders van basisschoolleerlingen en de verrichte parkeertellingen.
In het parkeeronderzoek is op basis van het programma en de van toepassing zijnde parkeernormen, de parkeerbehoefte voor het voorzieningencluster Kloosterhof berekend. Vervolgens is dit gecombineerd met de uitkomsten van de parkeertellingen en de enquête. Hieruit wordt geconcludeerd dat er ruim voldoende parkeergelegenheid in het plangebied en omgeving aanwezig is.