Plan: | Kloosterhof Weurt |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0209.BpKloosterhofWeurt-vadf |
Een belangrijke ambitie uit het collegeprogramma 2010-2014 van de gemeente Beuningen is gericht op de vitaliteit van de kernen. Weurt krijgt hierbij hoge prioriteit. Er is al een aantal impulsen aan Weurt gegeven (Kloostertuin/zorg en woningbouw Roozenburg), maar dit is niet voldoende om Weurt vitaal te houden.
Samen met de klankbordgroep voor Weurt is gewerkt aan een toekomstvisie voor Weurt. Het eindresultaat van deze discussie is vertaald in de structuurvisie gemeente Beuningen Groen en Dynamisch, welke is vastgesteld in mei 2012. In deze visie zijn enkele gerichte ingrepen voorgesteld om het ruimtelijk en maatschappelijk evenwicht in Weurt te verbeteren en daarmee de vitaliteit te bevorderen.
Eén van de ingrepen is om in Weurt een voorzieningenas op Laan 1945 te creëren, met op de kop van deze as een "ontmoetingsplek"; een concentratie van dorpshuis, basisschool en sporthal. Door het combineren van voorzieningen kan, in lijn met de ambities voor Weurt, synergie bereikt worden, hetgeen ten goede komt aan de leefbaarheid en vitaliteit van het dorp. De locatie Kloosterhof is hiervoor een geschikte plek vanwege de centrale positie in de kern en de ligging op de kop van Laan 1945 (de nieuwe voorzieningen-as). Er is op de Kloosterhof, naast de aanwezige voorzieningen, voldoende ruimte aanwezig voor de bouw van een school. De vrijkomende locatie van basisschool De Ruyter is vanwege zijn centrale ligging geschikt voor woningbouw, met name voor de doelgroep senioren en zorgvragers.
Op basis van de stedenbouwkundig studie van LOS Stad om Land bv is een opzet gemaakt voor een herinvulling van de ruimte in het plangebied. Uitgangspunt hierbij is dat de bestaande sporthal wordt gehandhaafd. Het dorpshuis zal worden gesloopt en worden herbouwd.
In onderhavig bestemmingsplan wordt de stedenbouwkundige opzet planologisch/ juridisch verankerd. Vanwege het stadium van de (steden)bouwkundige planvorming is hierbij enige flexibiliteit opgenomen in het bestemmingsplan.
Het plangebied maakt onderdeel uit van het experimentgebied ‘Flexibele bestemmingsplannen’ van Platform 31. Conform het recent gewijzigde Besluit Crisis- en herstelwet is het hier mogelijk om van een aantal artikelen uit de Wet ruimtelijke ordening en Besluit ruimtelijke ordening af te wijken. Platform 31 heeft dit experiment opgestart om te kunnen vaststellen wanneer en waar functies en regels losgelaten kunnen worden om zo meer en sneller ruimte te kunnen bieden aan nieuwe ontwikkelingen en functies. Desondanks is toch gekozen voor een regulier bestemmingsplansystematiek. Reden zijn de herkenbaarheid van de planvorm en de gevraagde fasering van het plan, die op korte termijn gestalte moet krijgen.
Als onderdeel van dit bestemmingsplan en vooruitlopend op het bestemmingsplan voor de rest van het experimentgebied 'Flexibele bestemmingsplannen' (zie de afbeelding in paragraaf 5.5.2) wordt samen met de vaststelling van dit bestemmingsplan de beleidsmatige keuze gemaakt om het plangebied zoals dat is weergegeven op de eerder genoemde afbeelding, aan te merken als 'gebied met functiemenging'. In paragraaf 5.5 wordt hier verder op ingegaan.