direct naar inhoud van Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Verlengde Molenstraat 12a te Winssen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0209.BPverlmolenstr12a-onhe

Hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid

De kosten van de voorgenomen ontwikkeling op het perceel Verlengde Molenstraat 12a worden volledig gedragen door de particuliere initiatiefnemers. Vanuit de gemeente is geen financiële bijdrage voor de uitvoering van het plan benodigd. De gemeentelijke kosten voor het begeleiden van de bestemmingsplanprocedure worden gedekt via de leges. Alle kosten worden gedragen door de initiatiefnemers.

De Wet ruimtelijke ordening maakt het vaststellen van een exploitatieplan verplicht voor een aantal bouwactiviteiten, wanneer de bouw planologisch mogelijk wordt gemaakt in een bestemmingsplan. De bouwplannen waarbij een exploitatieplan verplicht is, staan in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. Deze bouwplannen omvatten:

  • de bouw van één of meer woningen;
  • de bouw van één of meer andere hoofdgebouwen;
  • de uitbreiding van een hoofdgebouw met ten minste 1.000 m2 of met één of meer woningen;
  • de verbouwing van een of meer aangesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor woondoeleinden, mits ten minste 10 woningen worden gerealiseerd;
  • de verbouwing van een of meer aaneengesloten gebouwen die voor andere doeleinden in gebruik of ingericht waren, voor kantoor of horecadoeleinden, mits de cumulatieve oppervlakte van de nieuwe functies ten minste 1.000 m2 bedraagt; en
  • de bouw van kassen met een oppervlakte van ten minste 1.000 m2.


Om te voorkomen dat de gemeente ook bij kleine functiewijzigingen in de vorm van de verbouwing van een bestaand gebouw een exploitatieplan zal of moet opstellen, heeft de wetgever voor functiewijzigingen een ondergrens gesteld van 1.000 m2 bruto vloeroppervlak voor kantoor en horeca en een aantal van 10 voor woningen. Voor bouwplannen met functiewijzigingen onder deze grens is de wettelijke verplichting tot het vaststellen van een exploitatieplan niet van toepassing. Een gemeente kan in zo'n geval wel afspraken maken in een overeenkomst over grondexploitatie, maar geen exploitatieplan vaststellen.

Aangezien de bouwmogelijkheden van dit bestemmingsplan niet onder deze omschrijving vallen is het opstellen van een exploitatieplan niet verplicht.

De initiatiefnemer en de gemeente Beuningen hebben een overeenkomst gesloten inzake het kostenverhaal, inclusief planschade. Hiermee is voldoende aangetoond dat het bestemmingsplan economisch uitvoerbaar is.