Plan: | Verlengde Molenstraat 12a te Winssen |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0209.BPverlmolenstr12a-onhe |
Structuurvisie
Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008 heeft het streekplan Gelderland 2005 de status van structuurvisie gekregen. De inhoud van het streekplan blijft voor de provincie de basis voor haar eigen optreden in de ruimtelijke ordening. Gemeenten krijgen een grotere eigen verantwoordelijkheid in het afhandelen van hun locale zaken. De Structuurvisie bevat geen nieuw beleid ten opzichte van het Streekplan Gelderland 2005.
Op de beleidskaarten behorende bij de structuuurvise is de locatie Verlengde Molenstraat 12a geen onderdeel van een ruimtelijke structuur danwel -ontwikkeling (zie figuur 2).
Figuur 2: Uitsneden Beleidskaart ruimtelijke structuur en Beleidskaart ruimtelijke ontwikkeling, provinciale structuurvisie.
Ten noorden van het plangebied is het terrein direct ten zuiden van de Waal aangeduid als EHS (groene arcering). Op de ruimtelijke ontwikkelingskaart zijn op enige afstand ten westen van het plangebied diverse als zoekzone stedelijke functies benoemd. In de structuurvisie worden geen eisen (meer) gesteld aan de inhoud van een burgerwoning in het buitengebied. Deze taak is aan gemeenten overgedragen.
Ruimtelijke Verordening Gelderland
Op 15 december 2010 heeft de provincie Gelderland de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld, die op 22 januari 2011 in werking is getreden. In deze verordening zijn regelingen opgenomen waarvan Provinciale Staten van mening zijn dat de provincie verantwoordelijk is voor de doorwerking daarvan. Doorwerking vindt plaats in bijvoorbeeld bestemmingsplannen. De verordening geeft niet alleen regels over de inhoud van het plan, maar ook over de toelichting of de onderbouwing. De regels in de verordening kunnen betrekking hebben op het hele provinciale grondgebied, delen of gebiedsgerichte thema's. De voorschriften in de ruimtelijke verordening zijn gebaseerd op de provinciale structuurvisie (voorheen Streekplan Gelderland 2005).
In de Ruimtelijke Verordening zijn de volgende onderwerpen opgenomen:
Voorschriften ten aanzien van enkele specifieke onderwerpen zijn verwoord in deeluitwerkingen, zoals bijvoorbeeld het door de Stadsregio Arnhem-Nijmegen vastgestelde beleidskader "Notitie functieverandering".
Bebouwing functioneel gebonden aan buitengebied:
Volgens de structuurvisie zijn in het multifunctionele gebied de gebiedsfuncties medebepalend voor de vestigingsmogelijkheden op nieuwe bouwlocaties. Het kan hierbij gaan om bedrijvigheid die nodig is voor of verwant is aan landbouw, bosbouw, natuurbeheer en recreatie. Voorbeelden zijn paardenstalling, stations voor kunstmatige inseminatie en verhuurbedrijven van agrarische machines, collectieve mestvergistingsinrichtingen, maneges en dierenasiels.Een paardenstalling en een honden/kattenpension met daaraan ondergeschikt een trimsalon, zijn naar aard en invloed op de omgeving gelijk te stellen met een dierenasiel en zijn derhalve buitengebiedgerelateerde functies. Hiervoor geldt volgens de Ruimtelijke Verordening Gelderland geen maximum voor het aantal toegestane m2 gebouwen.
De beoogde omvang voor deze functies betreft:
Uitbreiding niet-agrarische functies
Voor uitbreiding van bestaande niet-agrarische bedrijvigheid in het buitengebied, die niet aan het buitengebied is gebonden, geldt op basis van de Ruimtelijke Verordening Gelderland een maximum van 20% van het bebouwd oppervlak per planperiode tot maximaal 375 m2. Op basis van regionaal beleid (dat door GS als streekplanuitwerking is vastgesteld) is in onderhavige situatie echter rechtsreeks 500 m2 toegestaan, met daarbij 15% uitbreidingsruimte.
De bestaande caravanstalling is 482 m2. Na de beoogde sloop van de bestaande caravanstalling en nieuwbouw is 575 m2 caravanstalling voorzien. De uitbreiding van de caravanstalling voldoet daarmee aan de provinciale regels.
Conclusie is dat dit plan past binnen de provinciale Verordening Gelderland.