Plan: | Poelsestraat 1a 1b Winssen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0209.BPpoelsestraat1ab-vadf |
Het plangebied ligt aan de Poelsestraat in Winssen. De Poelsestraat markeert de zuidrand van het relatief dicht bebouwde oeverwal complex langs de zuidoever van de Waal. Hierop liggen van oudsher de meeste boerderijen, de dorpen, waaronder Winssen, Ewijk en Beuningen en de oost-west gerichte verbindingswegen tussen deze dorpen, waaronder de Van Heemstraweg die op korte afstand ten noorden van de locatie ligt.
De luchtfoto brengt de situering van de locatie ten opzichte van de van Heemstraweg, de A50 en de dorpen Winssen (links op de foto) en Ewijk (rechts op de foto) in beeld. Aan de bovenzijde van de foto is de bochtige Waalbandijk te zien. De foto laat duidelijk het contrast zien tussen het dicht bebouwde relatief besloten oeverwalgebied tussen de Van Heemstraweg en de Waalbandijk in het noorden en het open, van oudsher extensief bebouwde, komgebied ten zuiden van de van Heemstraweg.
Luchtfoto met de situering van het plangebied in de ruime omgeving
In het plangebied ligt een schuur die oorspronkelijk behoorde tot de aan de overzijde ven de Poelsestraat gelegen Hoeve 'Bouwlust'. Deze hoeve en de te verbouwen schuur hebben sinds 9 november 2001 de status van Rijksmonument. De onderstaande informatie is mede ontleend aan de bijbehorende beschrijving die door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is opgesteld.
De hoeve, waaronder de schuur, wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende historische boerderijcomplexen in de gemeente Beuningen en in de regio Maas en Waal. Het complex heeft een belangrijke stedenbouwkundige waarde vanwege de fraaie ligging van het complex, gezien vanaf de van Heemstraweg. Verder heeft de ligging van het complex aan weerszijden van de smalle Poelsestraat een uniek karakter.
Het grootste deel van het complex, waaronder de te verbouwen schuur, is gebouwd in 1849. Een van de schuren aan de noordzijde van de Poelsestraat is gebouwd in 1866. De woning van de hoeve heeft door een verbouwing aan het eind van de 19de eeuw een bijzondere hoofdvorm gekregen.
Met betrekking tot de schuur is het volgende van belang. Deze is voorzien van een wolfdak en ligt met de nok van het dak evenwijdig aan de Poelsestraat. De schuur is weliswaar niet meer functioneel, maar maakt in visuele zin nog wel deel uit van de Hoeve Bouwlust. Dat komt omdat de Poelsestraat erg smal is waardoor het lijkt alsof de straat tussen de (grote) gebouwen van de oorspronkelijke boerderij doorloopt.
Schuur, gezien vanuit het zuidwesten
Tekening schuur (rechts) en Hoeve Bouwlust (links) in vogelperspectief
De houten draagconstructie van de schuur is vanaf 1849 nagenoeg onveranderd gebleven. Ook het metselwerk is nog grotendeels intact. Hetzelfde geldt voor de vensteropeningen en de deuren in de kopse kanten van de schuur. Bijzonder is het feit dat de oorspronkelijke zuidgevel van de schuur (nu verborgen achter aanbouwen) een halfronde uitstulping bevat. Die uitbouw bood in het verleden plaats aan een tredmolen die gebruikt werd voor het dorsen van graan. Het dak van de schuur was oorspronkelijk deels bedekt met pannen en deels met riet. Momenteel bestaat de dakbedekking alleen uit golfplaten.
De tekening geeft een indruk van de huidige ligging van de schuur ten opzichte van de overige bebouwing van de voormalige Hoeve Bouwlust. De onderzijde van de tekening geeft het zuidwesten weer. Aan de zuidzijde van de schuur zijn de latere aanbouwen te zien waarachter de uitstulping van de tredmolen verborgen zit. Op het perceel ten oosten van de te verbouwen schuur staan momenteel twee kleine schuurtjes. Deze is in sterk vervallen staat en hebben geen cultuurhistorische betekenis.
De schuur, exclusief de latere aanbouwen aan de zuidzijde, neemt een oppervlakte in van circa 330 m2. De aanbouwen hebben een totale oppervlakte van circa 75 m2. De twee kleine vervallen schuurtjes hebben gezamenlijk een oppervlakte van circa 106 m2.