direct naar inhoud van 6.3 Bodem
Plan: Bedrijventerrein Schoenaker 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0209.BPSchoenaker2011-vadf

6.3 Bodem

6.3.1 Algemeen

In de gemeente Beuningen is op basis van de beschikbare bodemgegevens een bodemkwaliteitskaart d.d. 8 december 2005 opgesteld. Deze bodemkwaliteitskaart bevat samen met het bodembeheersplan de kaders voor het hergebruik van de grond als bodem binnen de gemeente.

In november 2011 is in samenwerking met de MARN gemeenten Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Ubbergen, West Maas en Waal en Wijchen de bodemkwaliteitskaart geactualiseerd. Tevens is er een nieuwe bodemnota opgesteld inclusief bodemfunctieklassenkaart. Deze drie instrumenten samen bepalen de mogelijkheden voor grondverzet binnen de gemeente Beuningen maar maakt grondverzet ook mogelijk naar de overige deelnemende gemeenten.

Bedrijventerrein de Schoenaker is ingedeeld in de functieklasse 'Industrie' en valt in de kwaliteitsklasse 'schoon'. Dit betekent dat vrijkomende grond vrij toepasbaar is binnen de beheerszone van de bodemnota. Indien grond toegepast wordt moet deze voldoen aan de kwaliteitsklasse 'schoon'.

Op het bedrijventerrein zijn bij de gemeente enkele gevallen bekend van bodemverontreiniging. In het betreft hierbij puntverontreinigingen die niet spoedeisend zijn. In het kader van de Wet Bodembescherming zullen deze gesaneerd moeten worden zodra er nieuwe werkzaamheden in de bodem plaatsvinden.

6.3.2 Uitbreiding firma Duijghuizen

Er is een verkennend bodemonderzoek (BOOT organiserend ingenieursbureau bv, nr. P11-0192-005 (versie 2), d.d. 6 september 2011) uitgevoerd ten behoeve van de uitbreiding van het perceel van de firma Duijghuizen. De locatie is kadastraal bekend als gemeente Beuningen, Sectie E, nummers 1199, 1234, 1331. De onderzoeksoppervlakte heeft een grootte van circa 32.550 m².

Conclusie en aanbevelingen
In de boven- en ondergrond van vrijwel de gehele locatie overschrijdt de concentratie nikkel de achtergrondwaarde grond. Plaatselijk (ter plaatse van het noordoostelijk deel van de onderzoeklocatie en de locatie parallel aan de Goudwerf) zijn tevens overschrijdingen met andere parameters ten opzichte van de achtergrondwaarde aangetroffen; in de bovengrond met PAK en Kobalt en in de ondergrond met barium. In het grondwater van de gehele locatie overschrijdt de concentratie barium de streefwaarde. Ter plaatse van peilbuis 01 en 02 overschrijdt de bariumconcentratie tevens respectievelijk de tussenwaarde en de interventiewaarde. De peilbuizen zijn nogmaals bemonsterd met een analyse op barium waarbij in beide peilbuizen de tussenwaarde van de gemeten concentratie werd overschreden. De oorzaak van de verontreiniging in de grond met PAK en metalen is waarschijnlijk de puinbijmenging. De oorzaak van de grondwaterverontreiniging met barium is niet geheel duidelijk. Een antropogene bron is niet geheel uit te sluiten.

In overleg met de gemeente Beuningen wordt aanvullend onderzoek naar de verhoogde bariumconcentratie in het grondwater niet noodzakelijk geacht, omdat dergelijke concentraties in de kleibodem in de omgeving vaker voor komen.