direct naar inhoud van 4.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Bedrijventerrein Schoenaker 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0209.BPSchoenaker2011-vadf

4.3 Gemeentelijk beleid

4.3.1 Economisch beleidsplan

In het Economisch beleidsplan 2009 (vastgesteld d.d. 14 april 2009) wordt aandacht geschonken aan de meest recente ontwikkelingen op het beleidsterrein economie binnen de gemeente Beuningen. Wat staat de gemeente te wachten en wat is hierin bijvoorbeeld de rol van de Stadsregio Arnhem - Nijmegen.

Bedrijventerrein Schoenaker bevindt zich in de kern Beuningen en is met een oppervlakte van circa 67 ha het grootste bedrijventerrein van de gemeente. Het bedrijventerrein kenmerkt zich door een verzorgde uitstraling. Langs de A73 maakt een aantal bedrijven goed gebruik van de representatieve waarden van die locaties. Op het terrein zijn nog enkele percelen in ontwikkeling.

Het Bedrijventerrein is nog tamelijk jong (20 jaar). Er is geen sprake van verpaupering. Door adequaat onderhoud te plegen is het mogelijk om grootschalige revitalisering te voorkomen.

Knelpunt is wel de ontsluiting/toegang van het bedrijventerrein. In 2009 zijn voorstellen uitgewerkt om de toegang tot het bedrijventerrein te verbeteren.

4.3.2 Nota Ruimtelijke Kwaliteit

In de Nota Ruimtelijke Kwaliteit is vastgelegd hoe het welstandstoezicht in de gemeente Beuningen inhoudelijk en procedureel is geregeld.

De stedenbouwkundige opzet van het bedrijventerrein Schoenaker kenmerkt zich door de grootschaligheid van de bedrijven die er gevestigd zijn. Met uitzondering van het deel direct aan de A73, hebben de bedrijven weinig uitstraling. Bij nieuwbouw is er meer aandacht voor de architectuur van het bedrijf en de inrichting van het omliggende terrein. Elk bedrijf heeft zijn eigen terreininrichting, die over het algemeen bestaat uit aan de straatzijde gelegen parkeerplaatsen en opslagruimte rondom het bedrijf. Op eigen terrein en in de openbare ruimte is weinig groen aanwezig. De beplanting blijft beperkt tot onderhoudsarme soorten als bodembedekkers, laagblijvende heesters en boomclusters langs de A73. Op de Schoenaker hebben de bedrijven hoge hekwerken als erfafscheiding.

Bedrijventerreinen zijn belangrijk voor de economie en werkgelegenheid. Het beleid is gericht op stimulering van de ruimtelijke kwaliteit en het dynamische en eigentijdse karakter van het bedrijventerrein. Gestreefd wordt naar een zekere samenhang in plaatsing, volume en uitstraling van de bedrijfsbebouwing, zonder het individuele karakter van de bedrijven en hun eigen identiteit aan te tasten.

Voor de bedrijven gelegen aan de A73 en in de noordelijke begrenzing van bedrijventerrein Schoenaker geldt het hoogste welstandsniveau: niveau 1.

4.3.3 Milieubeleidsplan 2010 - 2014

Het milieubeleidsplan 2010 - 2014 is de opvolger van het milieubeleidsplan van de gemeente Beuningen van 2005-2009. De onderwerpen uit dat plan komen grotendeels overeen met die uit dit nieuwe plan, maar er is ook een duidelijke verschil. Waar voorheen puur sectoraal naar verschillende milieuthema.s werd gekeken, wil de gemeente met de uitvoering van dit Milieubeleidsplan komen tot gebiedsgerichte benadering van het lokale milieubeleid.

Het milieubeleidsplan geeft inzicht in de wijze waarop de gemeente de komende periode invulling wil geven aan haar verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met de kwaliteit van het leefmilieu van haar inwoners.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 13 mei 2010 is het Milieubeleidsplan 2010 - 2014 besproken. De gemeenteraad heeft opmerkingen geplaatst, die zijn verwerkt in het definitieve Milieubeleidsplan 2010 - 2014.

In het milieubeleidsplan staat dat voor bedrijventerrein Schoenaker in 2003 een geluidnota is opgesteld. Aanleiding hiervoor was om de bedrijven ruimte te geven om uitbreiding mogelijk te maken en om toekomstige woningbouw te beschermen. De geluidnota moet door gewijzigde wetgeving worden geactualiseerd. Deze actualisatie staat gepland voor de komende beleidsperiode.

4.3.4 Geluid

In juni 2010 is de geluidnota bedrijventerrein De Schoenaker vastgesteld met als doel enerzijds geluidruimte te bieden en te behouden voor bedrijfsactiviteiten en anderzijds de toekomstige woningbouwlocatie ten Noorden van het bedrijventerrein te beschermen. Concreet hield dit in dat:

  • 1. Een geluidreservering van ten minste 55 dB(A)/m² beschikbaar is en blijft voor de bedrijvigheid op bedrijventerrein De Schoenaker;
  • 2. De cumulatieve geluidsbelasting van alle bedrijven tezamen ter plaatse van de toekomstige woningbouwlocatie ten noorden van De schoeaker zoveel mogelijk wordt teruggebracht tot een ambitiewaarde van 50 dB(A) met als uiterste grenswaarde 55 dB(A).

In voorbereiding op het opstellen van voorliggend bestemmingsplan, heeft de gemeenteraad besloten om de uitgangspunten van de geluidnota te verankeren in het bestemmingsplan. Als voorbereiding op deze actualisatie is het beheermodel gecontroleerd en geactualiseerd. Deze controle en actualisatie heeft geleid tot een positiever beeld op de referentiepunten. Tevens is meer geluidsruimte voor de bedrijven beschikbaar gekomen. De minimale beschikbare geluidsreservering per kavel is van 55 dB(A)/m2 gestegen tot 60 dB(A)/m2. De geluidsnota is opgenomen in Bijlage 2 van de juridische regeling.