direct naar inhoud van 3.3 Bestemmingen
Plan: Bedrijventerrein Schoenaker 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0209.BPSchoenaker2011-vadf

3.3 Bestemmingen

In het onderstaande wordt een korte toelichting gegeven op de bestemmingen zoals die in dit bestemmingsplan worden gehanteerd.

Enkelbestemmingen

Bedrijf - 1
Dit is de hoofdbestemming van dit bestemmingsplan. Binnen deze bestemming zijn bedrijven in de categorieën 2 tot en met 3.2 toegestaan alsmede groothandel en kantoren. Het vigerende bestemmingsplan is als basis voor de bestemmingsregeling gebruikt. Detailhandel, anders dan productiegebonden detailhandel, is niet toegestaan. Inpandige opslag ten behoeve van een webwinkel (zonder showroom en afhaalpunt ter plaatse). Autogerelateerde bedrijvigheid is vanwege de gevolgen van deze vorm van bedrijvigheid voor de beeldkwaliteit, niet toegestaan binnen deze bestemming. Een uitzondering is gemaakt voor de gronden met de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijventerrein-4. Deze uitzondering is gemaakt vanwege de omstandigheden dat dit een nieuwe locatie betreft waaraan door middel van een voorwaardelijke verplichting juridisch afdwingbare landschappelijke en beeldkwalitatieve inpassingseisen kunnen worden gesteld en deze locatie vanwege haar ligging ook vanuit bereikbaarheidsoverwegingen in aanmerking komt voor deze type bedrijvigheid. Op deze gronden is na landschappelijke inpassing en met de nodige beeldkwaliteitseisen een wasstraat en een APK keuringstation toegestaan. Daarnaast is de bouw van bedrijfswoningen niet toegestaan. Op de verbeelding is aangegeven waar de gebouwen mogen worden gebouwd (bouwvlakken), wat het bebouwingspercentage per bouwperceel mag zijn en hoe hoog de gebouwen mogen zijn.

Bedrijf - 2
Deze bestemming ziet op de locatie aan de Steeg. Ingevolge het vigerende bestemmingsplan geldt hier de bestemming Kleine bedrijven en wonen. Conform de vigerende regeling wordt binnen deze bestemming een combinatie van bedrijven met bedrijfswoningen toegestaan. Binnen deze bestemming zijn in aanvulling op de toegestane bedrijven binnen de bestemming bedrijf - 1 ook bedrijven van categorie 1 toegestaan. In tegenstelling tot de bestemming bedrijf - 1 zijn geen Kantoren, anders dan onzelfstandige kantoren (kantoren die bij een bedrijf horen), toegestaan.

Geluid
Dit betreft geen enkelbestemming doch een belangrijke regelling die is vastgelegd in artikel 17.1 van de regels en geldt voor de gronden die zijn bestemd als Bedrijf - 1 en Bedrijf - 2. De regeling geeft uitvoer aan de geluidsnota/zonebeheerplan zoals dat in januari 2004 is vastgesteld en in oktober 2011 is geactualiseerd. Inhoudelijk komt de regeling erop neer dat per bedrijfskavel een geluidsruimte van 60 dB(A)/m2 wordt vastgelegd. Deze norm is gebaseerd op de geluidszone zoals deze in de geluidsnota/zonebeheerplan is vastgelegd. Op de verbeelding zijn de bedrijfskavels aangeduid die niet voldoen aan de genoemde waarde van 60 dB(A)/m2 etmaalwaarde. In de tabel van artikel 17.1 is aangegeven welke waarde voor de aangeduide bedrijfskavels geldt. Om flexibiliteit in het bestemmingsplan in te bouwen is een afwijkingsbepaling en een wijzigingsbepaling opgenomen om de geluidsruimte voor een bedrijfskavel te vergroten indien er een bedrijfseconomische noodzaak is en de geluidemissie niet kan worden beperkt door middel van het toepassen van technische middelen (bronmaatregelen). De afwijking en wijzigingsbevoegdheid kunnen niet gebruikt worden indien een hogere geluidsemissie leidt tot een overschrijding van de bewakingspunten (de geluidzone) zoals die in de geluidsnota/zonebeheerplan zijn opgenomen.

Om blijvend te garanderen dat de vastgestelde geluidzone niet wordt overschreden door het weghalen van bebouwing die door middel van een geluidafschermende werking akoestisch relevant zijn, is in de regeling een omgevingsvergunningplicht voor het slopen van gebouwen opgenomen. Deze vergunningplicht geldt niet voor gebouwen die niet hoger dan 6 m zijn of een lengte van minder dan 10 m hebben.

Groen
Het structurele groen binnen het plangebied heeft de bestemming groen gekregen. Voorzieningen voor langzaam verkeer zijn toegestaan (paden), parkeervoorzieningen zijn niet toegestaan.

Kantoor
De kantoren aan de Schoenaker hebben de bestemming kantoor gekregen. Deze bestemming is gebaseeerd op de feitelijke situatie zoals die met een artikel 19 WRO-procedure juridisch-planologisch ontstaan is. Op de verbeelding is een bouwvlak opgenomen met een maximum bebouwingspercentage. Daarnaast is op de verbeelding aangegeven wat de maximale bouwhoogte van de gebouwen is.

Maatschappelijk - Crematorium
Het crematorium aan de Schoenaker heeft een specifieke bestemming gekregen. Bij de specifieke bestemming is de vigerende regeling als uitgangspunt genomen. Op de verbeelding zijn de bouwvlakken en de maximale bouwhoogte aangegeven. In de regels is opgenomen dat er maximaal 4.700 m² aan bebouwing is toegestaan.

Verkeer
De wegen in het plangebied met een doorstroomfunctie hebben de bestemming verkeer gekregen.

Water
Het oppervlaktewater in het plangebied heeft de bestemming water gekregen.

Dubbelbestemmingen
In dit bestemmingsplan zijn de dubbelbestemmingen Leiding - Gas, Waarde - Archeologie (3 varianten) en Waterstaat - Waterlopen opgenomen. Een dubbelbestemming geldt naast een enkelbestemming en heeft het oogmerk om een specifiek belang te beschermen. Deze bescherming is vormgegeven door middel van een bouwverbod (behoudens vergunning) en een verbod om werkzaamheden uit te voeren (behoudens vergunning). Bij het verlenen van die vergunning door het bevoegde gezag (meestal burgemeester en wethouders) wordt een specifieke deskundige (de leidingbeheerder, een archeologische deskundige of de waterbeheerder) om advies gevraagd.