vastgesteld |
NL.IMRO.0203.4013-0002 |
Deze waterparagraaf vormt het resultaat van het procesinstrument watertoets. De watertoets betreft het vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten bij de totstandkoming van ruimtelijke plannen. Het is verplicht de watertoets toe te passen. Hiermee wordt beoogd om het belang van water een evenwichtige plaats te geven in het ruimtelijk planproces.
De watertoets heeft betrekking op alle grond- en oppervlaktewateren en behandelt alle relevante waterhuishoudkundige aspecten zoals ontwatering, wateroverlast en waterkwaliteit. De waterparagraaf beschrijft het relevante waterbeleid, de betrokkenheid en het advies van de waterbeheerder en de waterhuishoudkundige uitwerking van het plan.
Waterbeleid
Waterbeheersplan 2010-2015 Waterschap Vallei & Eem
In het plan heeft het waterschap zijn ambities en uitvoeringsprogramma vastgelegd. De plannen zijn gebundeld in de drie programma's Veilige dijken, Voldoende en schoon water en Zuivering afvalwater.
De klimaatontwikkelingen worden intensief gevolgd. Er worden maatregelen genomen om ook op de lange termijn het beheersgebied te beschermen tegen hoog water, wateroverlast en droogte, en om de capaciteit van de rioolwaterzuiveringen op peil te houden.
Waterplan Barneveld (2005) en Hemelwaterbeleidsplan (2011)
Het Waterplan geeft een integrale watervisie op het verhogen van de gebruikswaarde en belevingswaarde van water. Door een verantwoord gebruik en duurzame ontwikkeling van het water kan ook in de toekomst gebruik worden gemaakt van een gezond watersysteem. De volgende ambities worden genoemd:
In het plan is een concrete doelstelling opgenomen: in 2025 is 10% van het verharde oppervlak afgekoppeld van de gemengde riolering (referentiejaar 2005). Dit betreft 18 ha afkoppelen. In het Hemelwaterbeleidsplan is deze doelstelling uitgewerkt in concrete maatregelen.
Huidige en toekomstige situatie
Op het perceel Nederwoudseweg 39 is de Ds. J. Fraanjeschool voor het basisonderwijs gevestigd. Naast het schoolgebouw is er veel verharding in de vorm van het schoolplein en parkeerplaatsen. Aan de zuidzijde van het perceel ligt een tertiaire watergang met schouwplicht. De school is aangesloten op de drukriolering in de Nederwoudseweg.
De planontwikkeling betreft de beperkte uitbouw van het schoolgebouw op drie locaties. In totaal neemt de oppervlakte aan bebouwing toe met ca. 140 m2. Omdat het een verhard schoolplein betreft dat gedeeltelijk wordt bebouwd, blijft het verhard oppervlak (daken en/of terreinen) op het perceel Nederwoudseweg 39 gelijk. Er is geen watervergunning van het Waterschap verplicht.
De afvoer van hemelwater en huishoudelijk afvalwater wijzigt niet als gevolg van deze planontwikkeling. De doelen van het waterschap en de gemeente komen niet in het gedrang door de afgifte van de benodigde omgevingsvergunning.
De school ligt aan de rand van de toekomstige woonwijk Eilanden-Oost. In deze woonwijk zal een systeem van gescheiden riolering worden aangelegd, waarbij het hemelwater bovengronds wordt afgevoerd naar wadi's. De drukriolering in de Nederwoudseweg komt te vervallen. Het perceel Nederwoudseweg 39 is meegenomen in het waterhuishoudkundig plan van Eilanden-Oost.